DøvBlinde Danmarks historie
En forening for og af døvblinde - dét var målet i 1987, da en gruppe døvblinde og synshørehæmmede stiftede foreningen. Læs DøvBlinde Danmarks historie
DøvBlinde Danmark har i flere år presset på for at få kommunerne til at installere vibration, når de opsætter lys- og lydfyr i vejkryds. Nu kan vi se, at arbejdet har båret frugt. I Holbæk kommune er der fx opsat seks nye fyr med lyd og vibration. Vi var med til at afprøve et af dem.
I den ideelle verden ville døvblinde og synshørehæmmede trygt kunne passere en lysregulering alene. Det kræver et vibrationssignal på fyret, som kan mærkes med hænderne. Vi har skrevet rundt til alle landets kommuner med en opfordring til at etablere flere samt ved udskiftninger at vælge en model med vibration.
Det er lykkedes at få lysfyr med lyd og vibration på dagsordenen i rigtig mange lokale Handicapråd. Især i Holbæk Kommune har man lyttet til vores ønsker og opsat ikke mindre end seks af slagsen. Et af dem står i krydset Munkholmvej / Sofiesminde Allé. Her mødtes to af hovedbestyrelsens medlemmer, Bjarne Hvidsten og Anders Fransson, med to ingeniører fra kommunen for at afprøve de nyinstallerede fyr og give gode råd til fremtidige tiltag inden for tilgængelighed.
Det første, Bjarne og Anders fandt ud af var, at der ikke findes en standard for, hvordan vibrationerne skal være indstillet. På nogle fyr betyder ingen vibration, at der er rødt, og vibration betyder grønt. På andre betyder langsom vibration, at der er rødt, mens hurtig vibration betyder grønt. Men hvordan skal man vide det? Lige nu er det producenterne, som selv bestemmer vibrationsmønsteret. Det til trods for, at der findes standarder for lys og lyd.
Andreas Willer Jørgensen, ingeniør fra afdelingen for Vækst og Bæredygtighed i Holbæk kommune, forstår godt, at Anders og Bjarne undrede sig over den manglende standard. Han fortalte, at Holbæk kommune har indskrevet i deres designplan, at der skal være vibration i alle fremtidige lysreguleringer, men samtidig ville også han ønske, at der blev lavet flere standarder og overordnede designplaner for, hvordan tilgængelighed bør udføres i praksis for alt anlægsarbejdet i kommunen. Men lysfyrene med vibrationer er en god start.
Bjarne og Anders brugte lang tid på at mærke sig frem på det nye fyr i Holbæk. Bjarne fortæller:
”Da jeg lagde min hånd på kassen, kunne jeg først ikke mærke noget. Jeg skulle lige finde ud af, hvordan den virkede. Jeg fandt en knap under kassen, og da jeg trykkede på den, gik der lidt tid, og så vibrerede den. Så kunne jeg regne ud, at der måtte være grønt. Men helt sikker var jeg ikke. Det havde været rart, hvis der var en fast regel for, hvordan mønsteret skulle være. Fx hvis den vibrerede langsomt for rød og hurtigt for grøn. Men det virkede”
Anders prøvede også og fandt to knapper på kassen. En på fronten til fodgængere, der vil have lyset til at skifte til grønt, og den under kassen, som man skal trykke på for at få lyd og vibration. Anders fortæller: ”Jeg bliver lidt forvirret, når det er et anderledes vibrationsmønster end det, jeg har oplevet andre steder. Hvis det fulgte en standard, kunne vi som medlemsorganisation orientere vores medlemmer, som så ville vide, hvad man kunne forvente. Men det er en god start, at Holbæk har opsat så mange. Der er noget at arbejde med nu.
Tak til Holbæk for at have lyttet til os. Nu håber vi, at alle andre kommuner følger trop og tager det ligeså seriøst”.
En forening for og af døvblinde - dét var målet i 1987, da en gruppe døvblinde og synshørehæmmede stiftede foreningen. Læs DøvBlinde Danmarks historie
Så er Årsberetningen klar! Læs om årets begivenheder og bliv klogere på formandens visioner for fremtiden. Beretningen fås i flere forskellige versioner og kan downloades her
DøvBlinde Danmark holder masser af kurser, temadage og udflugter, så du kan altid finde noget, der passer dig. Vi tager hensyn til lyd- og lysforhold og værner om det stærke fællesskab