­

 

DØVBLINDE DANMARK

Medlemsnyt 7

Juli 2024

Årgang 40

 

 

FORSIDEN:

 

- Nu kan man få Lego med punktskrift på dansk

- Kender du kontaktpersonhåndbogen?

- Kør bil med DøvBlinde Ungdom!

 

 

Indhold

FRA DØVBLINDE DANMARK

Formandens vinkel

Masser af god debat på Folkemødet

En velkendt rådgiver er tilbage

En ildsjæl stopper i DøvBlinde Danmark

Tak for mange gode år

OPLYSNINGEN

DNTM ansætter ny specialkonsulent med stor viden om døvblindetolkning

Legoklodser  med punktskrift på dansk

Månedens punktbog fra Nota

CFD

Kender du kontaktpersonhåndbogen?

DØVBLINDE Ungdom

Kør bil med DøvBlinde Ungdom

FRA LÆSERNE

Alkoholpolitikken

Vandrekurset 2024

Familietræf

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Valby til Sydhavnen

Gåtur mellem Birkerød og Allerød

Gåtur Vestsjælland

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Sydøstjylland

Sønderjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Kolofon

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE DANMARK

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand

 

2. maj landede en politisk rammeaftale på handicapområdet. Rammeaftalen er indgået af regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.

 

Rammeaftalen består af to dele. Første del er initiativer, der skal igangsættes på kort sigt, altså i 2025 - 2026. Her skal fx kigges på forenkling af merudgiftsydelsen og forenkling til bevilling af bestemte hjælpemidler. I alt er her 18 initiativer, som aftaleparterne skal kigge på inden for de næste par år. Derudover er der et flerårigt arbejdsprogram. Her skal fx kigges på specialeplanlægningen på det specialiserede socialområde – det er særligt her, vi ønsker, at døvblindeområdet får sit eget specialeområde.

 

Det er positivt, at der nu er landet en politisk aftale på handicapområdet, men omvendt er vi mange i handicapbevægelsen, der frygter, at rammeaftalen er en spareøvelse, og at økonomien må vægte højere end borgeren. Dette er selvfølgelig noget, jeg sammen med vores Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse holder nøje øje med, og som vi vil reagere på sammen med andre medlemsorganisationer i Danske Handicaporganisationer.

 

Jeg ønsker jer alle en fantastisk sommer!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Masser af god debat på Folkemødet

 

Af Zen Donen, politisk konsulent, og Jackie Lehmann Hansen, formand

 

Udstyret med hvid stok, tolk og masser af nysgerrighed og debatlyst deltog DøvBlinde Danmarks formand, Jackie Lehmann Hansen, i år for første gang på Folkemødet i Allinge. Han gav allerede på sin første dag sit besyv med i debatter og fik sig en god snak med de mange politikere og fagfolk, han mødte på sin vej rundt i den lille by på Bornholms nordspids.

 

Jackies første dag på Folkemødet var god og indholdsrig - men også en stor mundfuld som døvblind! For at være velforberedt startede han med en udforskning af Allinge. Som døvblind er det nemlig afgørende, at man kender terrænet og omgivelserne på forhånd. Ellers går al opmærksomhed på at orientere sig hele dagen, og pointen var at snakke med folk!

 

Jackie var så heldig at støde på Pia Olsen Dyhr – formand for SF, Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne, William Korte – formand i Sammenslutningen af Unge med Handicap, Simon TJ - formand for Muskelsvind, Katrine Daugaard fra Liberal Alliance og mange flere gode samarbejdspartnere. Han fik dermed introduceret døvblindhed til en bred række relevante folk, som vi kan samarbejde med om de mange vigtige sager, der står på DøvBlinde Danmarks liste.

 

Løvens hule for flere i handicap

Fredag havde Jackie også en travl dag. Han startede med at være publikum til en interessant debat om ‘blinde vinkler’ og ableisme (handicapdiskrimination) med bl.a. forsker Emil Falster fra Bevica-fonden.

 

Derefter overværede han ‘Løvens Hule’, hvor firmaer og organisationer skulle sælge deres ideer til at få flere med handicap i job. Her bed Jackie mærke i en vigtig pointe om at se menneskets kompetencer før handicappet.

 

Efter frokost mødtes han med vicedirektør i Socialstyrelsen, Niels Arendt Nielsen, som havde sagt ja til at prøve at være døvblind med hørebøffer og slørede briller. Sammen fulgtes de – med Jackie som ledsager – hen til et sted, hvor de konkurrerede om, hvem der hurtigst kunne banke et søm i en bjælke. Jackie vandt selvfølgelig.

 

Om aftenen til SINDs reception mødtes Jackie med Rosa Eriksen, Socialudvalgsformand fra Moderaterne, som også prøvede en gåtur som døvblind. Hun var meget optaget af at sætte sig ind i den sansemæssige begrænsning, man oplever som døvblind. Samtidig fik Jackie fortalt hende om DøvBlinde Danmarks mærkesag – et nationalt center for døvblinde.

 

I løbet af dagen mødtes Jackie også med et utal af både gamle og nye potentielle samarbejdspartnere. Herunder Anni fra LEV, Mia fra SIND og konsulenter fra Den Sociale Investeringsfond. Aftenen sluttede i Verdensmålsteltet, hvor Danske Handicaporganisationer stod bag et arrangement om inklusion.

 

Solsikkesnoren har stor betydning

Lørdag sluttede Jackie sit Folkemøde-program af med at deltage i et debatpanel om Solsikkeprogrammet sammen med Colitis-Crohn Foreningen, Videnscenter for Handicap, Tryg, Movia og Folkemødet. Her fik han fortalt om betydningen af snoren for de ca. 150 af vores medlemmer, der har den. Det har nemlig stor betydning, at omgivelserne kan se, man har brug for lidt mere tid og forståelse, når man har et usynligt handicap.

 

Det blev til et folkemøde fuldt af indtryk, inspiration og udsigt til masser af nye samarbejdsaftaler for DøvBlinde Danmarks formand. Det er nok ikke sidste gang, at solskinsøen får besøg af vores udsendte. Sig endelig til hvis din organisation eller debat har lyst til at få besøg af DøvBlinde Danmarks formand engang i fremtiden.

 

Tilbage til indhold

 

 

En velkendt rådgiver er tilbage

Af Susanne Løcke

 

Mange af jer kender mig, og ved hvem jeg er. Jeg har været rådgiver før og jeg er klar igen. Fra 1. juli er jeg rådgiver i Nordsjælland. For de af jer, der ikke kender mig, vil jeg fortælle lidt om mig selv.

 

Jeg bor i Farum og er gift med Steen. Vi har to børn – en søn og en datter og tre store børnebørn i alderen 16-21 år.

 

Jeg har arbejdet med børn fra jeg var 16 år, og indtil min øjensygdom og mit hørehandicap satte en stopper for den glæde. Det skete i begyndelsen af 2000. Jeg har RP og bruger høreapparater.

 

Jeg er aktiv i vores skønne forening som både informatør, erfaleder i Nordsjælland og som med-kursusleder på Når Syn og Hørelse Svigter. Jeg kan godt lide at tale med mennesker og gøre en positiv forskel, så jeg er klar til at rådgive nye såvel som erfarne medlemmer i DøvBlinde Danmark.

 

Jeg kan kontaktes på:

mobil 60 43 19 91

susanne.loecke@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

 

En ildsjæl stopper i DøvBlinde Danmark

 

Af Gerd Nielsen

 

Kommunikationsansvarlig i DøvBlinde Danmark, Pia Hesse, stopper 15. august efter 20 års ansættelse og før den tid også som studenterhjælp.

Hurtigt oplevede vi i foreningen din store faglige viden og fik glæde af din indsigt og indlevelse i døvblindesagen.

Det er ikke kun din store viden, som DøvBlinde Danmark har nydt godt af. Du har også nogle menneskelige værdier, som har gjort, at du har kunnet favne og samarbejde med både tillids- og andre fagfolk på alle niveauer. Du udstråler altid varme, imødekommenhed og empati for dine medmennesker.

 

Man siger, at ingen er uundværlig, men det er nu svært at se, hvordan vi skal klare det uden dig, Pia. Heldigvis har du sagt ja til at fortsætte som konsulent i DøvBlinde Danmark.

 

Alting har sin tid, og nogle gange her i livet skal man stoppe op og se fremad, og alle som kender dig Pia, forstår godt, at du nu vil prøve kræfter med nye projekter. Håber dit videre virke i andre sammenhænge bliver det helt rigtige for dig.

 

Tak for et konstruktivt og godt samarbejde.

Vi er mange der kommer til at savne dig.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Tak for mange gode år

 

Af Pia Hesse

 

Jeg har efter lange overvejelser besluttet at stoppe som kommunikationsansvarlig i DøvBlinde Danmark fra 15. august i år.

Helt stopper jeg dog ikke, da jeg har været så heldig at få lov til fortsat at være tilknyttet DøvBlinde Danmark som ekstern konsulent. Planen er at stå til rådighed for den kommende kommunikationsansvarlige og for resten af sekretariatet med sparring og gode råd samt lave enkelte opgaver på timebasis. 

 

Det er naturligvis en vemodig beslutning efter næsten 20 år som fastansat i foreningen. Faktisk har jeg været her endnu længere, da jeg begyndte som studentermedhjælp og korrekturlæser helt tilbage i 2001. Dengang var jeg 26 år og studerede sprogvidenskab. En dag fangede mit øje et stykke papir på en opslagstavle på Københavns Universitet, hvor der stod: ’Korrekturlæser søges til Foreningen af Danske DøvBlinde’.

Og selvom jeg ikke var jobsøgende, blev jeg så nysgerrig på, hvad døvblindhed var, at jeg var nødt til at søge stillingen. Og jeg fik den.

 

Det var på det tidspunkt utrolig lærerigt for mig at finde ud af, at kommunikation var meget andet end blot hurtig journalistik og glittede magasiner. Jeg fik her indblik i en kommunikation, der betyder meget mere – nemlig ren og tilgængelig kommunikation. Kommunikation, som ikke støjer, og kommunikation som gør en forskel for alle, der bruger kompenserende udstyr. Tak til jer for at vise mig det og for at dele jeres viden og jeres drømme og ambitioner med mig.

 

Det er på mange måder et godt tidspunkt at give stafetten videre, da DøvBlinde Danmark lige nu er en dynamisk og ambitiøs organisation, som er klar til at indtage verden med sit nye navn, sit nye logo og den nye hjemmeside. Selv vil jeg trække lidt i håndbremsen og hellige mig min nye hobby, vævning, samt andre ting, jeg også er involveret i.

 

Tusind tak for alle de mange gode stunder, vi har haft sammen på kurser, landsmøder, udvalgsmøder, workshops, og ved de mange fotoseancer, hvor jeg har haft glæde af at bruge flere af jer som modeller. Uden jer medlemmer og tillidsfolk havde foreningen ikke været det hjertevarme sted, som det er.

 

Jeg håber, I vil tage godt imod den næste på posten som kommunikationsansvarlig, og jeg vil ønske jer alle en dejlig sommer og god vind fremover, hvis ikke vi lige ses på sekretariatet!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

DNTM ansætter ny specialkonsulent med stor viden om døvblindetolkning

 

Gengivet efter artikel på DRs hjemmeside skrevet af Mette Bertelsen, freelance-journalist

 

Charlotte Dohm er blevet ansat som ny specialkonsulent hos Den Nationale TolkeMyndighed. Charlotte har et indgående kendskab til døvblindetolkning, og det skaber glæde hos DøvBlinde Danmarks formand, Jackie:

"Vi er glade for, at DNTM har valgt en konsulent, der også har stor viden inden for døvblindetolkning. Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med DNTM om at udvikle området".

 

DNTM bevilger tolkning

DNTM har ansvaret for at bevilge tolkning til døve og døvblinde til aktiviteter i fritiden. Det kan fx være til lægebesøg, gudstjenester, samtaler med bank og advokat eller i forbindelse med foreningsarbejde.

 

DNTM arbejder også med lovgivning og rådgiver kommuner og andre sektorer om tolkning. Her får Charlotte Dohm en vigtig rolle. Charlotte skal også vejlede tolkebrugere og tolkefirmaer og udarbejde rammeaftaler og udbud. Hun vil også lave den årlige tolkeberetning og deltage i Tolkerådet, der har ansvar for at udvikle tolkeområdet.

 

Charlotte Dohm har arbejdet som tegnsprogs- og døvblindetolk i over 30 år. Hun har superviseret tolke og gennemført oplæg på faglige temadage, blandt andet hos DøvBlinde Danmark, samt afholdt større kurser indenfor faget.

 

Charlotte ønsker at udvikle tolkeområdet og sikre høj kvalitet for alle borgere, fortæller hun til TegnNyt:

– Jeg har søgt stillingen, fordi jeg mener, at jeg kan gøre en forskel. Jeg har stor erfaring som tolk. Både i praksis men også i forhold til at have forskningsbaseret viden om tolkning. Jeg vil gerne bruge min viden og erfaring til at udvikle tolkeområdet, hvor høj kvalitet for alle borgere, uanset bopæl, skal prioriteres. Jeg vil gerne være med til at bygge bro mellem borgere der benytter tolkning og DNTM, så alle får en bedre forståelse af hinanden.

 

Vigtig samarbejdspartner

Repræsentanter fra de øvrige brugerorganisationer er enige om, at Charlotte Dohms erfaring vil styrke DNTM's arbejde. Landsforperson Anne Vikkelsø fra Danske Døves Landsforbund udtaler:

– Vi er sikre på, at Charlotte Dohms mangeårige erfaring fra feltet og med udbudsrunder vil styrke DNTM’s arbejde med at udvikle det sociale tolkeområde til gavn for både døve og døvblinde tolkebrugere. DDL har længe efterlyst døve- og tolkefaglig viden og ekspertise hos DNTM, og det får vi nu med Charlottes ansættelse. Vi ser derfor frem til at samarbejde med hende.

 

Formand Jackie Lehmann Hansen fra DøvBlinde Danmark synes også, det er en god nyhed:

– Hos DøvBlinde Danmark er vi særligt glade for, at DNTM har valgt en konsulent, der også har stor viden inden for døvblindetolkning som en særlig disciplin. Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med DNTM om at udvikle området. Især fordi vi står med store udfordringer. Både med at få tolke generelt til konkrete opgaver og med at få uddannet nye kvalificerede døvblindetolke.

 

Om Charlotte Dohm

Charlotte Dohm starter hos DNTM i midten af august 2024.

Charlotte Dohm er vokset op med døve forældre, og har både tegnsprog og dansk som modersmål. Hun er uddannet tegnsprogstolk, og i 2015 blev hun master i tegnsprogstolkning via programmet EUMASLI. 

Charlotte udgav i 2020 en rapport om tolkning set fra døvblindes perspektiv. Rapporten kan downloades på:

www.dovblinde.dk under Viden om / udgivelser.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Legoklodser  med punktskrift på dansk 

 

Læst på Dansk Blindesamfunds facebook-side  

 

Vi er begejstrede for at fortælle, at LEGO Braille Bricks nu kan fås på dansk. Disse unikke klodser giver børn og voksne mulighed for at lære punktskrift på en sjov og legende måde.

Indtil nu har blinde børn og unge kunnet få tilsendt LEGO Braille Bricks ved at henvende sig til deres synskonsulent, men nu kan alle få glæde af dem med de nye top-up pakkeløsninger, som inkluderer de danske bogstaver æ, ø og å. 

 

Dansk Blindesamfund har i samarbejde med LEGO Fonden stået i spidsen for at afprøve klodserne, hvor nogle af knopperne er fjernet, så de resterende knopper udgør et punktskrift-bogstav. Under punktskriften er der også trykt et sort bogstav, så seende kammerater og familie kan lege og lære sammen. 

 

Målet med klodserne er, at blinde og svagsynede børn kan lære punktskrift gennem leg. Det er positivt, for flere internationale studier viser, at blinde som kan punktskrift, oftest har bedre jobmuligheder og levevilkår, end mennesker med synshandicap, som alene bruger lydmediet.

 

Med LEGO Braille Bricks vil børn have det sjovt med at lære punktskrift og kan samtidig tage del i legen med deres seende kammerater og familie. Det er derfor et projekt, som Dansk Blindesamfund er stolt af at have været en del af og ser frem til, at endnu flere får glæde af disse fantastiske klodser.

 

Kan prøves hos DøvBlinde Danmark

DøvBlinde Danmark har skaffet tre kasser med punkt-klodser, som kan prøves hos DøvBlinde Danmark.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Pia Leth Jensen, bibliotekar

 

Stine Askov: Varme hænder

 

Camilla er udbrændt efter mange år som børnehavepædagog og bliver i stedet handicaphjælper for forfatteren Mathilde. Jobbet viser sig at være mere hårdt for Camilla end først antaget, og det er fyldt med daglige udfordringer og ydmygelser.

 

Bognummer 424205

7 bind

 

Tilbage til indhold

 

 

 

CFD

 

Kender du kontaktpersonhåndbogen?

 

Kontaktpersonhåndbogen er lavet for at bidrage til, at kontaktpersonordningen kører på en professionel og effektiv måde. Håndbogen indeholder vejledende retningslinjer for og beskrivelser af opgaverne for din kontaktperson.

Både du og din kontaktperson kan orientere jer om ordningens rammer i håndbogen og bl.a. få svar på eventuelle spørgsmål, der kan opstå i det daglige samarbejde. Den er dermed også et vigtigt materiale for dig, som er med til at sikre, at du får den bedst mulige støtte.

 

Håndbogen er lavet i samarbejde mellem CFD, DøvBlinde Danmark og Døvblindes Kontaktpersonsforening (DBK). Den opdateres jævnligt, og den nyeste udgave er fra november 2022.

Du kan både finde den på DøvBlinde Danmarks hjemmeside og på CFDs hjemmeside.

 

Klare opgaver for kontaktpersonen

Håndbogen beskriver de opgaver, som kontaktpersonen skal udføre. Først og fremmest at kommunikere med dig, beskrive omgivelserne, hvor I færdes, og ledsage dig til forskellige aktiviteter. Dette sikrer, at du får hjælp til at navigere i dagligdagen og deltage i sociale og praktiske aktiviteter.

Håndbogen skaber en tryg og sikker ramme omkring jeres samarbejde, når både du og kontaktpersonen er klar over, hvilke regler og procedurer der gælder. Det drejer sig for eksempel om:

 

·     håndtering af MitID, penge og nøgler

·     hvad I skal gøre, hvis der opstår problemer mellem jer

·     hvis du ikke åbner døren, når I har en aftale

·     kontaktpersonens tavshedspligt

·     at kontaktpersonen ikke må modtage arv eller gaver fra dig

·     at drikke alkohol eller at ryge, når I er sammen.

Disse retningslinjer sikrer, at der altid er klare regler at følge i jeres samarbejde, hvilket øger din sikkerhed og tryghed.

 

Hvis du vil have mere information, kan du altid spørge din døvblindekonsulent eller DøvBlinde Danmark.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

DØVBLINDE Ungdom

 

Kør bil med DøvBlinde Ungdom

21.-22. september

 

Hold fast i hat og briller, og se her hvilken aftale vi har fået i hus til jer!

Vi har været i kontakt med Fredericia køretekniske anlæg og fået et tilbud om, at vi unge døvblinde kan komme ud og køre BIL! Under kontrollerede omstændigheder selvfølgelig, med både tolke og instruktører.

Det bliver lørdag 21. - søndag 22. september.

Vi mødes på banegården i Fredericia og tager sammen ud til kørebanen. Turen er med mulighed for overnatning på et nærliggende hotel og måltider i løbet af dagene.

 

Foreløbigt program

 

Lørdag

- Vi mødes og tager ud på kørebanen, hvor vi får noget at spise og præsenterer os for hinanden

- Introduktion til biler og kørsel

- Der køres. Der bliver rig mulighed for at socialisere med

hinanden i pauserne.

- Indtjekning på hotellet og aftensmad (take away) samt lidt hygge

før sengetid

 

Søndag

Morgenmad, afgang og på gensyn!

 

Praktisk information

Fristen for tilmelding er 21. august via www.dovblinde.dk

Pris: 250 kr.

Prisen omfatter overnatning på 2-personers værelse, som deles med en anden.

Vi bor på det nærliggende Fredericia Hotel.

Hvis man ønsker et enkeltværelse, skal man selv betale for opgraderingen. Dette vil koste 200 kr. ekstra, som betales sammen med deltagergebyret ved tilmelding. Altså 450 kr. i alt.

I tilmeldingen kan der ønskes, hvem man vil bo med.

Der er begrænsede pladser, så jo flere, der kan sove sammen, jo bedre. Vi bruger ikke princippet om Først-til-mølle. Vi prøver at få plads til alle!

 

Klar til at spænde sikkerhedsselen, for i september går det løs. Vi er i hvert fald spændte!

Mere information og fastlagt program følger, når vi nærmer os.

 

Vi ses!

Jacob, Misbah & Nicklas

Ungdomsudvalget

 

Tilbage til indhold

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Alkoholpolitikken

 

Af Heidi Scherning

 

Jeg har med interesse fulgt med i den debat, der er omkring DøvBlinde Danmarks alkoholpolitik, og jeg synes, debatten er en smule unuanceret. Ingen har tilsyneladende forstået, at der allerede inden DøvBlinde Danmark meldte en alkoholpolitik ud, var ikke bare én, men to alkoholpolitikker, som kontaktpersoner skal overholde. Nemlig den de kommuner, de er ansat i, har og den, som DøvBlindes Kontaktpersonsforening selv har udfærdiget.

 

Der er altså intet nyt under solen på det punkt, og jeg må bare sige, at det jo på ingen måde har været overholdt – hverken til erfamøder eller ved de arrangementer, jeg har deltaget i på Fuglsangcentret.

 

Det bliver det måske nu, hvor foreningen selv har formuleret en politik, men det vigtigste kan og må ikke være alkoholen i den øl eller den rødvin du drikker. Det må være samværet omkring at klinke glasset og skåle.

 

God sommer!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Vandrekurset 2024

 

Af Lisbet Klog 

 

Endnu engang mødtes en masse glade og forventningsfulde deltagere på det årlige vandrekursus. Der var stor gensynsglæde for gengangere og spænding for nye deltagere.

 

Vi mødtes til frokost på Fuglsangcentret i slutningen af maj, og snakken gik lystigt med det samme. Om eftermiddagen blev vi præsenteret for hinanden og for programmet. Gerd, som var kursusleder, gennemgik 14 haptiske signaler, der er gode på en vandretur. Efter kaffen gik vi tur i skoven omkring Fuglsang. Der er meget fint at gå, og et sted er der lavet en kæmpestor ugle af træ af samme kunstner, som har lavet de store trolde flere steder i omegnen af København. Efter aftensmaden kom naturvejleder Leif H. Sørensen og fortalte om onsdagens vandring.

 

Som noget nyt var der to guider, én til 8 km turen, nemlig Rikke Vesterlund, og Leif til 16 km turen.

Vi gik på en del af Lillebæltsstien. En virkelig smuk tur, og vi var heldige med vejret. Masser af solskin, dog også meget blæst.

Vi startede under Lillebæltsbroen, og Rikke fortalte om broen, hvorfor den ligger netop der og lidt om byggeprocessen. Rikke kunne rigtig mange interessante historier og fortalte med stor passion.

 

Fra broen gik turen videre gennem skov, op og ned ad bakke. Vi smagte på skovsyre og hørte en sød historie om tre små prinsesser, der var blevet væk og klarede strabadserne ved at spise skovsyre. Den smager let syrligt af citron.

 

Senere så vi ramsløg. Den er utrolig udbredt, og man kan dufte løgduften. Det er en super plante. De unge blade har den fineste smag, som kan hakkes og bruges i en sellerikartoffelmos eller drys på andre ting. Ramsløg har et højt indhold af C-vitamin, 10 gange højere end citron, og indeholder også stoffer, der både virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Rikke fortalte at man kan købe tre blade for 20 kr. i Brugsen, og det er jo skørt, når man kan gå en skovtur og plukke en spandfuld gratis. Blomsterne kan spises i salater, og de frugter der kommer efter blomstring kan syltes som kapers.

 

Videre mod Hindsgavl gik vi både indenfor og udenfor en dyrehave på 165 hektar. Her lever både kronvildt, dåvildt og rådyr. Vi kunne godt have tænkt os at se en stor kronhjort, men de havde hørt os og gemt sig langt væk.

 

Derfra delte vi os i to hold, og jeg gik videre med 8 km holdet.

Mange steder var der et flot kik ud over Lillebælt. Vi kom til Hindsgavl, et hotel og konferencecenter med en skøn park med de smukkeste og store rododendron i fuldt flor. Inden vi gik ind i parken, kom vi forbi et øjetræ. Det er to store grene, der er vokset sammen, så det ligner et åbent øje. I gamle dage skulle man kunne blive helbredt for alskens dårligdomme, hvis man kravlede nøgen igennem ved midnatstid og måske også fuldmåne, men det skulle være den rigtige vej, ellers hjalp det ikke.

Suzanne Dalsgård kravlede igennem, men med alt tøjet på, så det hjælper nok ikke.

 

Der er en allé ind til Hindsgavl, som kun de fine og rige måtte bruge i gamle dage. Rikke fortalte historien om den hvide dame. En ung smuk pige på vej til sit bryllup. Det gik grueligt galt på grund af dårligt vejr, og nu svæver hun rundt i parken og kalder ’Kom, kom’ på smukke unge mænd. Når de ikke svarer, forsvinder hun op i natteluften. Rikke fortalte, så de små nakkehår rejste sig lidt. Vi så køkkenhaven og gik videre, inden vi spiste og blev hentet af bussen.

 

På Fuglsangcentret ventede kaffe og kage. Min kontaktperson Susanne og jeg gik tur i haven omkring centret og så bl.a. en smuk gul rododendron. Om aftenen var der evaluering af dagen og info om torsdagens tur.

Vi måtte desværre rejse hjem torsdag morgen, men det var dejligt at være med endnu en gang og vi håber at vi ses næste år.

TAK for en dejlig tur!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Vandrekurset fortsat

 

Af Suzanne Dalsgaard

 

Torsdagens gåtur var stik modsat onsdagens. Det regnede det meste af gåturen med tordenvejr. Min ledsagertolk og jeg havde aftalt et haptisk signal til, når hun hørte torden, og det signal blev brugt mange gange. 8 og 16 km holdene gik i samlet flok med guiden Leif. Vi gik omkring Haderslev Dam.

 

Vi gik ad brede og farbare skovveje og stier, som var mere døvblindevenlige end turen dagen før. Leif gjorde holdt og fortalte om bådoverfarten, der brød i brand i 1959 en sommerdag, hvor det var flere passagerer med, end båden var beregnet til.

Midt ude i dammen gik motoren i stå, og der blev hældt benzin i skibets benzintank. Da tanken var varm, brød skibet i flammer og mange omkom.

 

Vi gik igennem en dyrehave, hvor vildtet kunne ses på deres vej fra de åbne områder til hen under træerne. Leif fortalte også om planter i området og plukkede både hyld og gul iris. Der hørtes også kvækkende frøer, men desværre ingen at kysse for mit vedkommende.

Da vi havde gået 8 km, regnede det stadig, og deltagerne spiste deres madpakker inde i bussen. Mange fra 16 km holdet valgte at tage med retur til Fuglsangcentret, da de var gennemblødte. Det gjaldt også for mig. Det var dejligt at få varmen i saunaen og få skiftet til tørt tøj.

 

Afslutningsmiddagen var med tre retter. Leif havde medbragt svampesnaps og skovmærkesnaps, som det var muligt at smage på. Svampesnapsen var lagret i tre måneder og skovmærkesnapsen i ni timer. Det var tydeligt at smage forskel på dem.

 

Som altid var det hyggeligt at se nye og gamle deltagere.

Tusind tak for denne gang!

 

En lille notits fra kursuslederen

Desværre var 16 km turen på Lillebæltsstien om onsdagen for krævende og udfordrende. Flere har udtrykt bekymring for, om de tør tilmelde sig til næste år. Ingen skal være nervøse, for den meget vanskelige og farlige vandring kommer ikke til at gentage sig.

Det var hårdt for alle såvel døvblinde som ledsagere og tolke.

På gensyn næste år!

Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Familietræf

 

Af Zilla Stensig

 

I juni var 14 familier samlet til Familietræf på Fuglsangcentret i Fredericia. Træffet var arrangeret af Familie-netværket i samarbejde med socialrådgiver Iben Thomsen fra DøvBlinde Danmark. Det overordnede tema var livet med Usher syndrom og livet som pårørende til én med Usher syndrom.

 

Psykolog Rasmus Hougaard Pedersen og specialrådgiver for døvblinde Anja Nielsen, begge fra Specialrådgivningen for Døvblinde, holdt et oplæg under temaet ’At være ung og vokse op med Usher Syndrom - Identitet, udfordringer og refleksion’.

 

Der findes meget international dokumentation om udfordringerne og konsekvenserne af et liv med Usher, men det som specialrådgivningen har brug for, er praksisundersøgelser vedrørende børn og unge i Danmark. De fortalte, at de lige nu er i startfasen af et nyt projekt med henblik på at udvikle og optimere specialrådgivningen for børn og unge. Specialrådgivningen for børn og unge har også ændret praksis de senere år.

 

Døvblindekonsulent Stine Jensen fra CFD holdt et oplæg om temaet ’Energibalancen’. Som døvblind er man nødt til at planlægge sin dag og sit liv, fordi man bruger mange ressourcer, når sanserne og samspillet imellem disse, eller mangel på samme, er på overarbejde. Stine fortalte også om hjælpemidler og støttemuligheder, fx når man skal i uddannelse, ud på arbejdsmarkedet, flytte hjemmefra og andre livsomstillinger. Hun kom også ind på, hvilke strategier man kan bruge for at tilrettelægge sine aktiviteter, så man bruger sine ressourcer bedst muligt.

 

Nicklas fra ungdomsudvalget fortalte kort om udvalgets arbejde og de kommende arrangementer i DøvBlinde Ungdom.

 

DøvBlinde Danmarks formand, Jackie, deltog den sidste dag via Zoom. Han fortalte om de igangværende projekter i foreningen og om hovedbestyrelsens fokusområder. Han fortalte også kort om den nye rapport ’Mellem to stole’, som sætter fokus på et hidtil underbelyst område: Danske døvblindes behov og ønsker for rehabilitering samt deres oplevelse af den hjælp, de har fået i deres kommune. Rapporten kan findes på foreningens hjemmeside.

 

På den sidste dag fik vi pårørende lejlighed til at prøve, hvordan det er at færdes med nedsat syn og hørelse. Der blev udleveret ørepropper og briller, der lukkede mere eller mindre af for syn og hørelse. For flere af de pårørende var det en oplevelse, der gav en bedre forståelse for de udfordringer, deres døvblinde familiemedlem lever med.

 

Afslutningsvis blev weekendens arrangement evalueret både i mindre arbejdsgrupper og i plenum. Der var bred enighed om, at det havde været et vellykket arrangement. Det havde givet såvel døvblinde som pårørende tid og inspiration til selvrefleksion i forhold til, hvad livet med Usher syndrom betyder. Det blev også fremhævet af flere, hvor meget det betyder at være sammen med ligestillede, man kan spejle sig i og udveksle erfaringer og tanker med - også imellem pårørende.

Livet med Usher er et liv i konstant forandring, så viden og erfaringsudveksling er vigtigt for at få værktøjer til at mestre livet både som barn, ung og voksen. Som pårørende er der både et ønske om at respektere familiemedlemmet med Usher, men også et ønske om at forstå og støtte på en relevant måde.

 

Med andre ord: Familienetværket er værdifuldt både for mennesker med Usher og pårørende.

 

Tilbage til indhold

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåtur fra Valby til Sydhavnen

 

Torsdag 1. august

 

Vi mødes på Valby station torsdag 1. august kl. 11 og går til Carlsberg og kigger på hestene. Vores madpakker spiser vi i området ved Carlsberg. Derefter går vi videre til Sydhavnen, hvor vi får kaffe med kage hos Cafe Supermarco, Støbegodsvej 1, København. Det ligger ca. 800 meter fra Sydhavn station, hvor der kører S-tog.

Døvblinde betaler kun 30 kr.

DøvBlinde Danmark betaler transporten samt kaffe for ledsageren.

Sidste frist for tilmelding: Tirsdag 30. juli til Ella.

Kom og vær med til at nyde sommeren!

Ellaella@mail.tele.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Gåtur mellem Birkerød og Allerød

 

Torsdag 15. august

 

Vi mødes kl. 11 på Birkerød station og går til Hannah Halerød, som står i Ravnsholdt Skov nær Allerød.

Hendes hale er 125 meter lang og snor sig mellem skovens træer, som vi kan bruge tid på at følge. Vi finder et sted at spise vores madpakker. Vi slutter af med kaffe og kage i Allerød, inden vi afslutter hele herligheden kl. 16.

Turen er på ca. 8 km og er for alle aldersgrupper.

Pris: 30 kr.

DøvBlinde Danmark betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Nadia: Tlf. 50 85 86 85 (kun sms)

Suzanne: Tlf. 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Gåtur Vestsjælland

 

Tirsdag 20. august

 

Næste gåtur bliver tirsdag 20. august. Vi mødes på Espen Snaresvej 55, Kalundborg.

Vi går tur og spiser sammen i Frivillighuset, hvor man kan købe lidt frokost meget billigt. Har du lyst til at deltage, kommer du bare senest kl. 10, hvor gåturen starter.

Rigtig god sommer!

Gåtursleder: Birgit

Mobil 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 28. august kl. 14 - 16
Sted: Kabyssen, Vesthavnsvej 30, Hasle
Emne: Udflugt. Der serveres kaffe, kage eller is.
Pris: 30 kr.
Mange hilsner
Maiken Skov Hansen
Tlf. 23 40 92 43
maiken.s.hansen75@gmail.com


Tilbage til indhold

 

 

Nordsjælland

Erfagruppen holder sommerferie i august. Vi ses igen 11. september. Hold øje med opslaget her i Medlemsnyt.

God sommer og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indhold

 

 

Nærum

Vi holder sommerferie og mødes igen i september.

Dato: Tirsdag 10. september kl. 13 - 16.45

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Udflugt hvor vi drikker kaffe og spiser kage på en café. I hører nærmere.

Pris: 30 kr. for jer, der kommer udefra.

Tilmelding senest 14 dage før.

Raziye, Gerd og Birgit

Mobil 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

København Nord og Vest

Kære alle

Vi holder sommerferie og mødes igen i august.

Dato: Mandag 26. august kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Sommerens oplevelser samt idéer til 2025. Vi tager også et aktuelt emne op til debat.

Tilmelding senest 16. august til Gerd:

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Sommerhilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 15. august kl. 13 - 15.45
Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge
Emne: Hyggeligt gensyn og samvær.
Pris: 30 kr.
Ledsagere er meget velkomne.
Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.
Sommerhilsen
Benedict og Nadia

Mobil 50 85 86 85

 

Tilbage til indhold

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 1. august kl. 13.30 - 16.00

Sted: Gl. Tuse Næsvej 15, Holbæk

Emne: Vi får besøg af Dan Sandholm, som vil fortælle om sin rejse til Thailand. 

Pris: 30 kr. 

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.

Venlig hilsen

Sandie

Mobil 30 11 30 71

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydsjælland

Vi holder sommerferie i juli og august, da jeg skal giftes 10. august. Vi starter igen i september.

Dato: Mandag 2. september kl. 14 - 16.

Sted: Solgaven i cafeen, Flagspættevej 1, Næstved.

Emne: Dan Sandholm kommer og fortæller om sin rejse til Thailand med sin familie.

Pris 30 kr. for kaffe/te og brød.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Mobil 20 34 51 78 eller

twp2@live.dk

Jeg glæder mig til at se jer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe

 

Tilbage til indhold

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 12. august kl. 11 - 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Adreana fortæller om sit liv på Filippinerne.

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Mobil 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer.

Maria Østerbye

 

Tilbage til indhold

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 28. august kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Birgit Larsen holder foredrag om sin bog ’Bakspejlet’.

Deltagerpris 100 kr. pr. medlem.

Tilmeldingsfrist: 20. august.

Kontakt Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport.

Mobil 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Jeg glæder mig til at se jer!

Kærlig hilsen

Heidi 

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydøstjylland

Dato: Onsdag 21. august kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Vi får besøg af vores formand Jackie, der vil hilse på vores to grupper og fortælle om DøvBlinde Danmarks planer for fremtiden. Kom og hør, hvad han fortæller.

God sommer og på gensyn efter ferien.

Tilmelding inden 7. august.

Pris 30 kr.

Tegnsprogsbrugere tilmelder sig til:

Eva Olesen

oleseneb@gmail.com

Talebrugere tilmelder sig til:

Lilli Munk Jensen

Mobil 22 28 98 60

 

Tilbage til indhold

 

 

Sønderjylland

God sommerferie. Vi mødes igen i august. 

Dato: Onsdag 7. august kl. 13.30 - 15.30

Sted: Kroen i Røde Kro.

Emne: Else Marie vil fortælle om sit arbejde i Mozambique, hvordan de levede på landet og hjalp med at lave cashewnødde-plantager.

Frist for tilmelding senest 10 dage før.

Mange hilsner

Niels Henrik 

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydvestjylland

Vi holder sommerferie.

Hav en skøn sommer, alle sammen!

Vi ses næste gang tirsdag 10. september. 

Knus fra Rikke

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtøstjylland

God sommerferie. Vi mødes igen i august. 

Dato: Tirsdag 20. august kl. 9.30 - 11.30

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3, Aarhus C.

Emne: Vi skal høre om livet som naver. Det var unge håndværkere, der drog ud i verden for at arbejde. 

Tilmelding senest 10 dage før.

Mvh Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 19. august kl. 13 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: ’Hvad sker der i DøvBlinde Danmark’ ved formand, Jackie Lehmann Hansen.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og kærlig hilsen

Bente 

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordjylland

Vi holder sommerferie i juli og august.

Jeg vil ønske jer en rigtig god sommer og ferie.

Vi ses igen 4. september til erfamøde.

Mange sommerhilsener fra

Mia

 

Tilbage til indhold

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

85 år

Povl Clasen, Kruså

Født 1. august 1939

 

80 år

Lise Koch Magnussen, Solrød Strand

Født 1. august 1944

 

70 år

Jan Madsen, Aalborg

Født 22. august 1954

 

50 år

Kitha Lind, Horsens

Født 30. august 1974

 

 

DøvBlinde Danmark ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indhold

 

 

Kolofon

 

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@dovblinde.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

 

Nr. 8

Deadline: 2. august

Udgivelse: 28. august

 

Nr. 9

Deadline: 30. august

Udgivelse: 25. september

 

 

 

DØVBLINDE DANMARK modtager stof til MEDLEMSNYT

inden kl. 12 på deadline-dagen på:

medlemsnyt@dovblinde.dk