­

 

DØVBLINDE DANMARK

Medlemsnyt 6

Juni 2024

Årgang 40

 

 

FORSIDEN:

 

·     En festlig dag hos DøvBlinde Danmark

·     Vil du være med i medlemsgruppen på Facebook?

·     Frivillig søges til gåtur

 

 

 

 

Indhold

FRA DØVBLINDE DANMARK

Formandens vinkel

Reportage fra en festlig dag hos DøvBlinde Danmark

Stor opbakning til demonstration mod handicappedes vilkår

Vil du være med i medlemsgruppen på Facebook?

Sommeråbent på sekretariatet

OPLYSNINGEN

Frivillig søges til gåtur

Godt at vide: Særlige ordninger

Månedens punktbog fra Nota

FRA LÆSERNE

Mit liv før og efter kontaktperson

En god oplevelse på 30+

Verden rundt på seniorhøjskolen

’Familien’ har været på Vandrekursus

Alkoholpolitik

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Vedbæk til Nærum

Sommerudflugt til Holbæk havn med Klub Øst

Kursus: Lær haptiske signaler

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Sydøstjylland

Sønderjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

FRA DØVBLINDE DANMARK

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand i DøvBlinde Danmark 

 

15. maj var en historisk dag i vores foreningshistorie. Vi skiftede navn til DøvBlinde Danmark og markerede det med en reception, som kunne følges både fysisk og online.

Vi var i omegnen af 100 personer til stede til festlighederne i Handicaporganisationernes Hus, mens ca. 10 personer deltog online.

 

Der er ingen tvivl om, at jeg som formand vil se tilbage på denne dag med en enorm glæde, et energiboost og et nærvær fra både medlemmer, venner, medarbejdere og samarbejdspartnere.

 

Efter den formelle del af receptionen med taler, som I kan læse mere om i dette blad, blev der serveret cupcakes med hindbær eller rød marcipan på toppen, som symboliserede vores nye røde logo, samt cava, kaffe, te og sodavand.

 

Der blev talt, netværket og grint en masse, og der var en rigtig god stemning blandt medlemmer, samarbejdspartnere og medarbejdere. Det var skønt at mærke den store opbakning til foreningen og til vores nye navn.

 

Tusinde tak for de mange gaver, kort og tanker vi fik i forbindelse med den store dag og VELKOMMEN TIL DØVBLINDE DANMARK!

 

Tilbage til indhold

 

 

Reportage fra en festlig dag hos DøvBlinde Danmark

 

Af redaktionen

 

DøvBlinde Danmark havde inviteret til en festlig dag med reception i H-huset 15. maj på dagen, hvor vi endegyldigt sagde farvel til det gamle navn og goddag til et nyt.

 

Til receptionen var der både inviteret medlemmer, samarbejdspartnere, kolleger fra H-huset og andre venner af foreningen. I starten og slutningen spillede to musikere dejlig stemningsmusik på akustiske guitarer. 

 

Organisationschef Ilse Bellamy indledte med en velkomsttale, hvor hun blandt andet fortalte, at vi udover navnet også har fået nye pjecer og ny hjemmeside med en sammenhængende visuel identitet. På den nye hjemmeside er der sat ekstra fokus på, hvordan man kan støtte foreningen økonomisk, og en computerskærm var stillet op på dagen, så alle kunne se det.

 

Herefter gik Døvblinde Danmarks formand, Jackie, på talerstolen og ønskede medlemmerne tillykke med det nye navn. Han sagde bl.a.:

 

"I dag markerer vi overgangen til en helt ny identitet som DøvBlinde Danmark. Vi kigger bagud med en anerkendelse af vores fælles styrke og målet om at skabe positive forandringer for døvblinde i vores samfund. Men vi kigger også fremad, og navneskiftet symboliserer også en ny begyndelse og samlingskraft. Det er det, vi skal bruge til at drive en udvikling, hvor vi styrker vores stemme, skaber mere synlighed og arbejder på en endnu mere inkluderende platform for alle døvblinde i Danmark".

 

Derefter trådte formanden for DH, Thorkild Olesen, op på talerstolen og holdt en tale lige fra hjertet. Han sagde bl.a.: "I er en forening, som jeg sætter stor pris på blandt andet på grund af jeres varme og ihærdighed. I er en lille forening, men som man siger i Bruxelles: I slår over jeres vægtklasse".

 

Til sidst kunne Jackie klippe en snor med en stor rød sløjfe over. Imens skød Ilse en konfetti-kanon af over Jackie, så det regnede ned med små flag og fine røde, hvide og guldfarvede strimler. Det var et festligt øjeblik, hvor alle klappede og grinede. 

 

1000 tak for de fine ord i alle talerne – og tak til alle, der mødte op og gjorde dagen til den specielle milepæl, som det var.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Stor opbakning til demonstration mod handicappedes vilkår

 

Af redaktionen

 

Under kampråbet UNDSKYLD VI ER HER! deltog medlemmer og pårørende fra DøvBlinde Danmark onsdag 22. maj i en stor demonstration på Christiansborg Slotsplads i kampen mod handicappedes forringede vilkår.

 

Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen #enmillionstemmer som havde opfordret til at demonstrere mod nedskæringer på handicapområdet og mod de vilkår, som ofte er med til at skabe dårlig trivsel for handicappede.

 

Med store skilte hvorpå der stod: "Undskyld vi er her - men vi har også en masse at bidrage med til samfundet", var vores medlemmer med til at sætte ord på et stort samfundsproblem med nedskæringer, som rammer handicappede særligt hårdt.

Da mange ikke kunne være til stede og ytre deres holdning, kunne man på forhånd indsende sit foto eller sit navn, som blev vist på en stor planche. Og sikke en opbakning!

 

Tak til alle som deltog på den ene eller anden måde og var med til at sætte handicappolitik aller øverst på dagsordenen!

Nu er det op til politikerne at sørge for, at der bliver drevet en ordentlig og redelig socialpolitik i Danmark med plads til alle.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Vil du være med i medlemsgruppen på Facebook?

 

Vidste du, at der på Facebook findes en lukket gruppe, som kun er for medlemmer i DøvBlinde Danmark? Her kan man drøfte ting, man har på hjerte og dele information, som er relevant for foreningens medlemmer.

 

Det er medlemsrådgiverne, der administrerer gruppen, og det er også dem, der kan lukke én ind i gruppen.

 

Du kan finde gruppen, hvis du søger på ordene:

Medlemmer i DøvBlinde Danmark

Når du har fundet gruppen, skal du klikke på knappen: Bliv medlem af gruppen. Vi ses!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Sommeråbent på sekretariatet

 

DøvBlinde Danmarks sekretariat holder i år åbent i juli måned. Dog vil der i ugerne 29, 30 og 31 være færre på arbejde.

 

I ønskes alle en god sommer!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

 

Frivillig søges til gåtur

 

Af Birgit Larsen

 

Vi er en gruppe ældre døvblinde, som jævnligt mødes og går tur fra Egebækvej 159 i Nærum. Vi mødes ca. 9 gange om året. I efteråret bliver det fast den anden tirsdag i september, oktober, november og december.

 

Vi mangler en frivillig, som har lyst til at gå med og skubbe en kørestol. Måske det kunne være dig, eller en du kender?

Gåturene er på 3 kilometer. Derefter hygger vi med kaffe, te  og brød. Vi begynder kl. 13 og slutter kl. 16.

Du vælger selv, om du kun vil være med til en times gåtur, eller om du vil deltage i hele arrangementet.

Vi har tolke med.

Vi håber at finde en, der er frisk på opgaven, da det gør en verden til forskel for vores medlemmer at få en skøn tur i den friske luft!   

 

Vil du hjælpe, så kontakt:

Birgit Larsen

birgit@bljl.dk

Mobil 21 46 31 18

 

Tilbage til indhold

 

 

Godt at vide: Særlige ordninger

 

Dansk Blindesamfund har et meget nyttigt dokument, der hedder:

Særlige ordninger for mennesker med synshandicap.

 

Dokumentet indeholder information om forskellige former for støtte og assistance til blinde og svagsynede. Noget kræver medlemskab af Dansk Blindesamfund, andet gør ikke.

 

I Særlige ordninger kan du bl.a. læse om, hvilke muligheder du har, når du rejser med tog, bus og fly, hvordan du bestiller et ledsagekort, får adgang til lydaviser og meget mere.

 

Du kan finde dokumentet på Dansk Blindesamfunds hjemmeside

www.blind.dk under Rådgivning

eller via et link på DøvBlinde Danmarks hjemmeside

www.dovblinde.dk

under punktet Viden om / Rettigheder.

 

Har du spørgsmål om dokumentet, kan du henvende dig til Dansk Blindesamfund på:

bestilling@blind.dk

tlf. 38 14 88 44

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Lasse Andreas Sand Gluud, bibliotekar

 

Virginie Grimaldi: Dage efter Pierre

 

Jeanne er blevet enke efter et langt liv med Pierre. Da økonomien er stram, vælger hun at leje et par værelser i lejligheden ud. En varm roman om tre ensomme sjæle, der mødes og sammen skaber et nyt liv.

 

Bognummer 424205

Ca. 10 bind

 

Tilbage til indhold

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Mit liv før og efter kontaktperson

 

Af Inge Wallin

 

I december sidste år fik jeg bevilget kontaktperson. Jeg er født blind og har fået et høretab, som jeg nok har haft de sidste fem år.

 

I disse dage hører vi meget om ressourcesvage borgere, som har svært ved at tage ordentligt hånd om eget helbred. For år tilbage var jeg ramt af sygdom, som krævede mange lange ture til hospital. Egentlig var det værste i dette, at jeg ikke magtede at komme til hospitalet. Sygdom er vældig belastende, men for en døvblind er det ubeskrivelig besværligt at modtage behandlingen. Havde jeg dengang haft en kontaktperson, ville livet have været nemmere og tryggere. Det skal jo nødigt være sådan, at det praktiske omkring en sygdom er sværere end selve sygdommen. Jeg synes, vi bliver glemt i vores velfærdsstat, når vi har problemer med syn og hørelse.

 

Jeg tænker på, hvad jeg havde kunnet klare med kontaktperson i mit liv. I dag nyder jeg hver eneste dag, da jeg er i stand til at klare det daglige. Jeg skal ikke opgive at komme på kirkegård til min families gravsteder, jeg kan nyde samværet med mit barnebarn på 11 år, som gerne vil ud med sin mormor, jeg får svar på alle mine spørgsmål lige fra post, om jeg har pudset sølvtøj ordentligt, tøjindkøb, salgsdatoer på madvarer. Jeg kommer til koncerter, i teateret, i kirke, i træningscenter, og nu er det ikke længere svært at komme til sygehus, læge, tandlæge og frisør.

 

Jeg er så taknemmelig over, at min kommune har givet mig mulighed for at leve frit og uden angst for det, som er svært at løse som døvblind. Jeg takker af hele mit hjerte, fordi mit liv som ældre føles lettere, end da jeg var yngre!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

En god oplevelse på 30+

 

Af Søren Willemoes

 

Jeg deltog for første gang i 30+ for alle. Det var en god oplevelse med interessante indlæg.

 

På ankomstdagen kom vi lidt hovedkulds til Fuglsangcentret, fordi bussen kom senere end annonceret. Overtøj og bagage blev anbragt i garderoben, og frokosten blev brugt til at møde de andre deltagere.

 

Efter kaffen fortalte Adreana om sin opvækst på Filippinerne og om, hvordan hun kom til Danmark. En gribende beretning!

Om aftenen havde vi quiz, som udløste præmie til undertegnede senere. Meget overvældende.

 

Tirsdag fik vi besøg af Søren Holmgren, der selv er blind. Han fortalte om at se positivt på tilværelsen, og hvad der motiverer ham.

 

Efter frokost skulle vi på ’posteleg’, dvs. vi skulle gå rundt på centret og svare på spørgsmål undervejs på ruten. Desværre var vejrguderne ikke venligt stemt, idet regnen nådesløst udfordrede besvarelsen af spørgsmålene. Jeg skylder en tak til Niels Henrik, som lod mig følge med på ruten sammen med sin kontaktperson Troels.

 

Onsdag hørte vi Allan fortælle om sit liv som hjemløs i perioder og om stofmisbrug. Han anbefalede en bog, der bærer titlen ’De andre’. Jeg prøvede straks at søge på Nota-appen på min telefon i pausen, og det viste sig, at den findes som lydbog. Går man ind på nota.dk viser det sig, at bogen også findes som punktbog.

Underligt, at appen ikke oplyser det, men nu ved I det.

 

Eftermiddagen blev rundet af med et indlæg om rejseholdet ved tidligere chef Bent Isager Nielsen. Der var herefter evaluering og afslutningsmiddag med uddeling af præmier til quiz-vinderne og besvarelsen af postelegen. Det var en virkelig hyggelig aften med god stemning.

 

Torsdag gik rejsen hjem efter morgenmad.

 

Tak til alle for hyggeligt samvær og ikke mindst tak til alle kontaktpersoner, der hjalp til med kaffe og meget andet, fordi jeg ikke selv havde kontaktperson med.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Verden rundt på seniorhøjskolen

 

Af Lissi Holm

 

Årets seniorhøjskole blev holdt i maj på Fuglsangcentret i Fredericia med stor tilslutning. Temaet i år var ’Fra Ækvator til Arktis’. Man kan nærmest sige, at vi kom verden rundt på et enkelt højskole-ophold.

 

Pia Lund Poulsen fortalte levende om sit ophold i Malaysia i mange år, hvor hun blev gift med en malaj og lærte sproget og kulturen at kende indefra. Vi hørte også om krydderiernes historier og helbredende kraft. Derefter førte hun os

til Grønland og Island, hvor hun har været mange gange som rejseleder.  

 

Årets udflugt gik til den Geografiske Have i Kolding, hvor vi fik en guidet tur med fortællinger om træer, buske og planter fra hele verden. Men ikke nok med det. Vi kom også til Nepal, hvor vi hørte om DøvBlinde Danmarks engagement der.

 

En tidligere soldat berettede om sin udstationering i Irak og Afghanistan på godt og ondt. Vores rejse sluttede i Kina med en omgang Tai chi for både krop og sjæl.

 

For at vi ikke skulle gro helt fast i stolene og tage alt for mange kilo på af Fuglsangcentrets lækre mad, begyndte vi hver morgensamling med en omgang morgengymnastik. Det burde vi nok fortsætte med derhjemme.

 

En stor tak skal lyde til kursusledelsen for deres store engagerede arbejde med at tilrettelægge højskoleopholdet for foreningens medlemmer. Jeg kommer gerne igen næste år.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

’Familien’ har været på Vandrekursus

 

Af Anne Marie Burmølle-Jensen, kontaktperson

 

I slutningen af maj holdt DøvBlinde Danmark Vandrekursus på Fuglsangcenteret.

 

Det er med stolthed, at jeg skriver ’Familien’ i overskriften. Det var ikke kun døvblinde, der var på Vandrekursus, men en dejlig symbiose af døvblinde, tolke, ledsagere og kontaktpersoner.

 

Jeg er så glad for at have haft mulighed for at deltage i endnu et Vandrekursus som kontaktperson. Det var fantastisk at opleve den gensynsglæde - ikke kun blandt de enkelte grupper, men også på kryds og tværs. Også i år var der nye deltagere. Jeg fornemmede, at de meget hurtigt blev en del af ’familien’, hvilket de også fortalte ved evalueringen den sidste aften.

 

Igen i år var det et Vandrekursus med et stærkt sammenhold.

Alle hjalp alle. Der blev som altid udvist stor omsorg for hinanden. Både på turene og på Fuglsangcenteret. Det kunne lige så godt være en døvblind, der gav en hjælpende hånd til en tolk, ledsager eller kontaktperson, når stigningen/forhindringen på ruten blev for svær/udfordrende, som en fra de andre grupper, der hjalp en døvblind. Med andre ord – et rigtig dejligt fællesskab.

 

Jeg er glad for, at min borger har spurgt mig, om jeg kan deltage som kontaktperson næste år igen. Nu kan jeg blot krydse fingre for, at min borger bliver optaget på næste års Vandrekursus.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Alkoholpolitik

 

Svar til Dorrits indlæg

 

Af Gitte Callø

 

Nej, du står bestemt ikke alene med dit syn på foreningens nye alkoholpolitik. Jeg er helt enig med dig i hvert et ord du skriver.

Personligt har jeg aldrig oplevet nogen upassende alkoholindtag til nogle af foreningens arrangementer, kurser eller erfamøder. Derfor kan det godt være sket alligevel. Jeg tænker, at det så har været et enkeltstående tilfælde og synes, at det er brandærgerligt, hvis det skal gå ud over os alle, samtidig med at jeg også synes beslutningen er hovedrystende i forhold til, at vi alle er voksne mennesker, og at tiltaget hertil sikkert ikke er blevet oplevet som et problem blandt medlemmer og kontaktpersoner.

 

Jeg er meget enig med dig i, at ved uhensigtsmæssigt alkoholindtag eller uacceptabel opførsel skal den enkelte person naturligvis påtales. Men så er det vel døvblindekonsulentens eller kommunens opgave og vurdering i forhold til dette?

 

Det der har undret mig mest ved denne orientering er, at beslutningen er taget i samarbejde og enighed med kontaktpersonsforeningen (og CFD)?

 

Jeg oplever, at henholdsvis medlemmer, kontaktpersoner og pårørende sagtens selv kan administrere deres forbrug og til hvilke lejligheder i forhold til programmet og evt. senere kørsel.

 

Når jeg selv er af sted som kursist, er det kun dejligt, hvis min kontaktperson er med på et glas sammen med mig. Vi er voksne mennesker og bør nok hver især kunne administrere dette, uden at der går fuldskab i den. Mange i vores forening er i forvejen meget alene og skærmer os oftere fra andre sociale stunder. I hverdagen sidder de færreste medlemmer nok og nyder et glas vin med sin kontaktperson.

 

Jeg tænker bestemt godt, at foreningen kan forsvare overfor eventuelle fonde og sponsorer, at til foreningens vigtige og gode sociale tilbud (som fx kurser og erfamøder) er det også en værdifuld påskønnelse til såvel medlemmet og kontaktpersonen, at vi individuelt selv finder ud af, hvordan vi administrerer alkoholindtag – og vel også en naturlighed.

 

Lad det gerne blive til egenbetaling – bare vi kan bibeholde vores egen vurdering til alkohol sammen med vores kontaktperson såsom fx rødvin til middagen ved kurser eller en lille Bailey til et erfamøde. 

 

God sommer til jer alle

Gitte Callø

 

Tilbage til indhold

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåtur fra Vedbæk til Nærum

 

Torsdag 4. juli

 

Vi mødes ved Vedbæk Station torsdag 4. juli kl. 11 og går gennem skoven til Egebækhus – plejehjemmet for døve.

Her spiser vi vores medbragte madpakke.

Derefter går vi videre til Nærum torvet, hvor vi får kaffe med kage. Nærum torvet ligger tæt ved Helsingør-motorvejen, hvorfra der kører flere busser ind mod København. Alternativt kan man fra Nærum tage grisen mod Lyngby og Jægersborg.

Døvblinde betaler kun 30 kr.

DøvBlinde Danmark betaler transport, kaffe og kage for ledsagere.

Tilmelding senest tirsdag 2. juli til Ella:

Ellaella@mail.tele.dk

Kom og vær med og nyd sommeren!

 

Tilbage til indhold

 

 

Sommerudflugt til Holbæk havn med Klub Øst

 

Onsdag 14. august

 

Denne sommertur går med Klub Øst til Holbæk Havn. Vi starter med en kort introduktion om byen allerede i bussen, mens den holder stille.

 

Holbæk Havn har med tiden udviklet sig til et mekka for maritim kulturarv. Vi skal besøge Nationalmuseets Værft og Fartøjssamling og bagefter Kystlivscentret. Vores guide er museumsinspektør Thomas Lund Johansen.

Hans omvisning vil både være historisk og med taktile sanseoplevelser lige fra at mærke og lugte til reb,

tjære, træ, redskaber m.m. Flere objekter vil blive lagt frem til berøring. Guiden fortæller om de gamle træskibe, og vi møder skibstømrere, bådebyggere, rebslagere, søfolk og frivillige entusiaster. Bagefter slentrer vi lidt rundt på egen hånd ved havnen med sejlskibe.

 

Til frokost skal vi på Café Korn have en dejlig platte samt kaffe, te og kage. Drikkevarer er for egen regning.

Bagefter skal vi besøge den spændende middelalderkirke i Tveje Merløse. Den er fra ca. 1050 og er bygget af kampesten og frådsten og har et tvedelt tårn samt kalkmalerier.

Derefter går vi rundt i Holbæk by, hvis historie går helt tilbage til Valdemar Sejr og biskop Absalons tid.

 

Stednavnet Holbæk kommer fra Hola, som på gammel dansk betyder en kløft eller en hulning, hvor der løber en bæk.

I 1231 kom en gård i landsbyen Labæk i Valdemar Sejrs besiddelse. Det var starten på Holbæk. Valdemar Sejr anlagde også det tidligere Holbæk Slot, som var omringet af en voldgrav. Byen bærer præg af en tid med fiskeri, skibsfart, industri, jernstøberi, slagteri, skoler, en garnison og korneksport, men har også kulturelle spor fra middelalderen med klostre og kirker.

I dag er Holbæk mest en handelsby og et uddannelsessted med et maritimt liv ved fjorden. Holbæk har en blandet arkitektur lige fra gamle købmandsgårde, bindingsværkshuse til moderne byggeri.

 

Program

Kl. 9.00: Afgang fra Lyshøjgårdsvej ved Valby Station. Der er elevator til gadeplan. Gå til højre et stykke ned ad vejen.

Kl. ca. 9.40: Evt. opsamling nær Roskilde Station, Ny Østergade, ved Hospitalet.

Kl. 10.20: Ankomst til Holbæk Havn. Mødested: Kanalstræde 21. Kort historisk fortælling om Holbæk i bussen. Mulighed for toiletbesøg. Dernæst guidet rundvisning kl. 11.00 - 12.30 i Nationalmuseets Værft og Fartøjssamling og Kystlivscentret.

Kl. 13.00: Afgang til Café Korn. Frokost, kaffe / te med kage.

Kl. 15.00: Afgang til middelalderkirken i Tveje, Merløse 3 km syd for Holbæk. Derefter Holbæk bymidte, hvor vi går rundt på egen hånd. Der findes stadigvæk gamle butikker og et fredet Elefantapoteket.

Kl. 17.30: Afgang til Valby St. Lyshøjgårdsvej (evt. med stop undervejs ved Roskilde opsamlingssted).

Kl. 18.30: Forventet ankomst ved Valby Station.

 

Praktisk information

Klub Øst er for alle medlemmer, der bor øst for Storebælt.

Klub Øst er for både tale- og tegnsprogsbrugere.

Pris: 340 kr.

Hav gerne en kontaktperson eller ledsager med på turen.

Døvblinde Danmark dækker for kun én kontaktperson / ledsager.

Der vil være centraltolke med, og der bliver delt mobilteleslynger ud.

Sidste frist for tilmelding er 30. juli via Arrangementer på www.dovblinde.dk eller på:

Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Husk ved tilmeldingen at nævne om du har diabetes, allergi eller lign.

Bor du vest for Storebælt, men vil gerne deltage, så dækkes transport og kontaktperson ikke af DøvBlinde Danmark.

 

Kom og vær med til en dejlig og spændende sommerudflugt!

Klubledelse: Ole Braband og Raziye Acili

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Kursus: Lær haptiske signaler 

29.-30. oktober

 

Har du hørt om haptiske signaler, som kan bruges til at få beskrevet sine omgivelser?

Og har du lyst til at blive klogere på, hvordan du med haptiske signaler på ryg, arm og skulder kan få meget mere synsbeskrivelse i din hverdag?

Du har nu chancen for at komme på et 2-dages kursus, hvor vi med sjove lege og øvelser lærer de nyttige signaler bedre at kende. Kurset foregår på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.

 

Du skal have en ledsager med, som skal være indstillet på at være en aktiv samarbejdspartner med dig, da I skal øve signalerne sammen.

Det kan være en kontaktperson, et familiemedlem eller en tolk, som du selv bestiller, hvis du har tolkebevilling. Der vil være centraltolk.

Program for kurset kan senere findes under Arrangementer på www.dovblinde.dk

 

Kurset er på begynderniveau og er for både tegnsprogsbrugere og talebrugere og for medlemmer, der bor både øst og vest for Storebælt.

Pris: 600 kr.

Vi søger refusion for kontaktperson.

Transport dækkes efter laveste offentlige takst.

Underviserne er Mia Winther, Sandie Tvergaard og Suzanne Dalsgaard fra det haptiske udvalg.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Trine Dissing på DøvBlinde Danmarks sekretariat på:

mail@dovblinde.dk

Tlf. 36 75 20 96

 

Tilmelding senest fredag 9. august via www.dovblinde.dk hvor du kan finde tilmeldingslinket under Arrangementer. 

  

Tilbage til indhold

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 26. juni kl. 14 - 16

Sted: Dines Lille Maritime Café, Røstadvej 10, Gudhjem

Emne: Udflugt og kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordsjælland

Erfagruppen i Nordsjælland holder sommerferie i juli og august. Vi ses igen 11. september.

Hold øje med opslaget her i Medlemsnyt.

God sommer og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indhold

 

 

Nærum

Kære alle

Vi holder sommerferie og mødes igen i september.

Dato: Tirsdag 10. september kl. 13 - 16

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Lille gåtur og quiz.

Pris 30 kr. for jer, der kommer udefra.

Sommerhilsner

Raziye, Gerd og Birgit

Mobil 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

København Nord og Vest

Kære alle

Vi holder sommerferie og mødes igen i august.

Dato: Mandag 26. august kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Sommerens oplevelser samt idéer til 2025. Vi tager også et aktuelt emne op til debat.

Tilmelding senest 16. august til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Sommerhilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 20. juni kl. 13 - 15.45

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: Sommerafslutning med god mad og hyggeligt samvær.

Vi skal have bobler og fejre det nye navn: DøvBlinde Danmark.

Pris: 80 kr.

Ledsagere er meget velkomne,

Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.

Sommerhilsner

Benedict og Nadia

Tlf. 50 85 86 85

 

Tilbage til indhold

 

 

Vestsjælland

Vi holder sommerferie og vender tilbage igen i august.

Sommerhilsner Sandie

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydsjælland

Vi holder sommerferie i juli og august, da jeg skal giftes 10. august. Vi starter igen mandag 2. september.

Jeg ringer rundt den sidste søndag i august.

Jeg ønsker jer en dejlig sommer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe

Tlf. 20 34 51 78

twp2@live.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

Storstrøm

Vi holder sommerferie i juli måned.

Ønsker jer god sommer!

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Sommerhilsner fra

Maria Østerbye

 

Tilbage til indhold

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 19. juni kl. 12.30 - 15.15

Bemærk tidspunktet!

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Sommerafslutning

Programmet er ikke endeligt fastlagt, men kom alligevel!

Vi får en dejlig dag, hvor vi runder denne sæson af med mad udefra og ønsker hinanden en god sommer og på gensyn 28. august.

NB: Der kan være en større egenbetaling, end der plejer at være.

Kontakt Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport.

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Jeg glæder mig til at se jer!

Kærlig hilsen

Heidi

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydøstjylland

Erfagruppen holder sommerferie i juli, men starter op igen 21. august, hvor vi får besøg af formand Jackie, som fortæller om DøvBlinde Danmarks planer for fremtiden.

Tilmelding senest: 7. august.

Der kommer mere information senere.

En rigtig dejlig sommer til jer alle sammen!

Vi glæder os til vi ses igen i august.

God sommer fra Eva og Lilli

 

Tilbage til indhold

 

 

Sønderjylland

God sommerferie. Vi mødes igen i august.  

Dato: Onsdag 7. august kl. 13.30 - 15.30

Sted: Kroen i Røde Kro.

Emne: Else Marie vil fortælle om sit arbejde i Mozambique, hvordan de levede på landet der og hjalp med at lave cashewnødde-plantager.

Frist for tilmelding senest 10 dage før.

Mange hilsner

Niels Henrik 

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydvestjylland

Det er sommer

Solen skinner

Glæden kommer

Det giver røde kinder

Jordbærrene er søde

Himlen er blå

Hjemmet er øde

Folk er ude at gå

 

Fuglene synger

Haverne gror

Livet igen begynder

Her hvor vi bor.

 

Vi holder sommerferie.

Må I få en skøn sommer alle sammen.

Knus fra Rikke

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtøstjylland

God sommerferie. Vi mødes igen i august.  

Dato: Tirsdag 20. august kl. 9.30 - 11.30

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3, Aarhus C.

Emne: Vi skal høre om livet som Naver. Det var unge håndværkere, der drog ud i verden for at arbejde. 

Tilmelding senest 10 dage før.

Mvh Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtvestjylland

Vi holder sommerferie i juni og juli.

Jeg vil gerne sige en stor tak til både jer medlemmer, kontaktpersoner og ikke mindst vores søde kaffehjælpere for de dejlige timer, vi har delt her i forårssæsonen.

Jeg glæder mig til at se jer alle igen efter ferien.

Første møde bliver mandag 19. august, hvor vi får besøg af DøvBlinde Danmarks formand, Jackie Lehmann Hansen

Jeg ønsker jer alle en pragtfuld sommer.

Mange kærlige hilsener

Bente Mejndor  

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordjylland

Vi holder sommerferie i juli og august.

Jeg vil ønske jer en rigtig god sommer og ferie.

Vi ses først igen 4. september til erfamøde.

Mange sommerhilsener fra

Mia

 

Tilbage til indhold

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Sonny Lilly Falberg, Helsingør

Født 25. juli 1929

 

90 år

Leon Oluf Sønnichsen, Aarhus

Født 15. juli 1934

 

85 år

Anni Helene Johansen, Høgild

Født 31. juli 1939

 

70 år

Allan Olsen, Hvidovre

Født 22. juli 1954          

 

DøvBlinde Danmark ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indhold

 

 

Dødsfald

 

Astrid Sørensen, Aabenraa

Født 4. juli 1937 er død.

 

Æret være hendes minde

 

 

 

 

Kolofon

 

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@dovblinde.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Nr. 7  

Deadline: 14. juni
  Udgives: 10. juli

 

Nr. 8

Deadline: 2. august

Udgivelse: 28. august

 

 

DØVBLINDE DANMARK modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline på:

medlemsnyt@dovblinde.dk