­

 

DØVBLINDE DANMARK

Medlemsnyt 9

September 2024

Årgang 40

 

 

FORSIDEN:

 

- Nyt tilbud: Få en besøgsven

- Døvblinde unge deltog i Europæisk Ungdomslejr

- Paddleboarding – en uforglemmelig dag på vandet

 

 

Indhold

 

FRA DØVBLINDE DANMARK

Formandens vinkel

Præsentation af ny kommunikationsansvarlig

Nyt tilbud: Få en besøgsven

Døvblinde unge deltog i Europæisk Ungdomslejr

Paddleboarding – en uforglemmelig dag på vandet

OPLYSNINGEN

Jackie er døvblind og bærer Solsikkesnoren

Månedens punktbog fra Nota

Taler, præsentationer mv i Restauranten på Fuglsangcentret

Genåbning af SPA på Fuglsangcentret

DØVBLINDE DANMARK UNGDOM

Invitation til hyggelig krea-weekend

Spændende Nordisk Ungdomslejr i Finland

FRA LÆSERNE

En frontfigur i Klub Øst træder af

En susende oplevelse på vandet

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Bispebjerg til Frederiksberg

Gåtur fra Taastrup til Ishøj

Gåtur Vestsjælland

Spil, strik og hygge

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Sydøstjylland

Sønderjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE DANMARK

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen

 

4. september var det tre år siden, jeg trådte til som formand.

 

Da jeg blev valgt, lovede jeg at gøre døvblindesagen mere synlig, samtidig med at jeg ville sikre en stærk intern tilstedeværelse. Med mine store ambitioner lærte jeg hurtigt, at det ofte kræver mange vigtige prioriteringer at lede verdens bedste forening.

 

I mit første år som formand tog jeg mig tid til at besøge landets erfagrupper, hvor jeg præsenterede mig selv og vores politiske handlingsplan, som blev vedtaget på landsmødet i 2021. Denne handlingsplan var et vigtigt skridt mod at styrke vores politiske arbejde.

 

Efter folketingsvalget i 2022 begyndte jeg at mødes med social-, handicap- og IT-ordførere og have foretræde for Folketingets Socialudvalg samt IT- og Digitaliseringsudvalg. Målet var at sætte fokus på de udfordringer, døvblinde står overfor i det danske samfund. Dette arbejde fortsatte i september 2023, hvor jeg mødtes med Socialministeren for at drøfte vores ønske om en centralisering af døvblindeområdet samt forbedringer af tolkeområdet.

 

Nu står vi i efteråret 2024, som byder på flere vigtige politiske drøftelser og lovgivning på det specialiserede socialområde, herunder døvblindeområdet. Dette betyder, at jeg i perioder kan blive nødt til at omlægge interne møder eller oplæg for at kunne fokusere på det politiske arbejde, som vi har arbejdet intensivt på i de seneste år.

 

Til trods for at jeg fastholder et stort fokus på vores politiske arbejde, vil jeg dog fortsat gøre mit bedste for at være synlig internt i DøvBlinde Danmark. Derfor vil jeg igen i år besøge landets erfagrupper for at give en status på den politiske handlingsplan for 2022-2025 og indhente input til den kommende plan for 2026-2029. Jeg glæder mig rigtig meget til at møde jer alle i erfagrupperne.

 

Tilbage til indhold

 

 

Præsentation af ny kommunikationsansvarlig

 

Af Nicklas Kleczewski, kommunikationsansvarlig

 

Mit navn er Nicklas, og jeg har overtaget stillingen som kommunikationsansvarlig fra Pia Hesse. Jeg ser frem til at bygge videre på det stærke fundament, Pia har lagt, og jeg er klar til at bidrage med nye ideer og tiltag, der kan styrke DøvBlinde Danmarks kommunikationsindsatser.

 

Jeg er 32 år og bor i Høje Taastrup - blot et stenkast fra Handicaporganisationernes Hus - sammen med min forlovede, Tina, og vores tre skønne døtre.

 

Jeg er selv døv på mit venstre øre og har indopereret et cochlear implantat i mit højre øre. Jeg har dansk som modersmål, men kommunikerer også flydende på dansk tegnsprog.

 

Som en person med hørenedsættelse ligger handicapområdet mig meget på sinde. Derfor ser jeg frem til at kunne bidrage til arbejdet med at forbedre livskvaliteten og rettighederne for alle med nedsat syn og hørelse til gavn for medlemmerne af foreningen.

 

Netop foreningslivet har jeg i forvejen et godt kendskab til. Jeg har blandt andet tidligere arbejdet som kommunikationsansvarlig hos Dansk Døve-Idrætsforbund og været aktiv som frivillig i flere foreninger, der har beskæftiget sig med høretabsområdet.

 

Fritiden bruger jeg gerne på familie, venner og fysisk aktivitet. Derudover elsker jeg at bruge mine hænder og min kreativitet, uanset om det er til diverse gør-det-selv-projekter eller madlavning. Det giver mig en stor glæde og tilfredsstillelse at se en idé blive til virkelighed.

 

Jeg har set meget frem til at komme i gang med arbejdet hos DøvBlinde Danmark, og jeg glæder mig til at møde alle jer, der er engageret i foreningen.

 

Tilbage til indhold

 

 

Nyt tilbud: Få en besøgsven

 

Af DøvBlinde-Teamet

 

DøvBlinde Danmark lancerer nu et nyt tilbud, som gør det muligt for medlemmer at få en besøgsven eller selv blive besøgsven. Med besøg fra en besøgsven, får døvblinde mulighed for at skabe meningsfulde relationer og få støtte fra nogen, der deler de samme livserfaringer.

 

Hvad er en besøgsven?

En besøgsven kommer på besøg i dit hjem, og gennem hyggelige snakke om stort og småt, kan I sammen dele tanker, oplevelser, fælles interesser og udfordringer. Besøgene er et gratis tilbud.

I kan selv tilpasse besøgene efter behov. Det er op til jer, hvordan og hvor ofte møderne skal foregå. Om det bliver over en kop kaffe en gang om måneden eller sjældnere, er helt op til jer.

Hvis du kunne tænke dig en besøgsven, kan du nemt tilmelde dig via DøvBlinde Danmarks hjemmeside. På siden under fanen ”Råd & støtte” findes en formular, hvor du kan tilmelde dig og oplyse dit køn, alder, bopæl, interesser og om du er tale- eller tegnsprogsbruger. På den måde kan DøvBlinde Danmark finde en besøgsven, der passer til dine ønsker og behov.

 

Kunne du tænke dig at blive besøgsven?

Hvis du selv har lyst til at blive besøgsven og støtte en anden døvblind, kan du også tilmelde dig. Som besøgsven får du mulighed for at dele dine erfaringer og tilbyde støtte til et andet medlem af foreningen. Transportomkostninger bliver dækket for både besøgsvennen og eventuelle tolke eller kontaktpersoner. Hvis du er interesseret i at blive besøgsven, skal du udfylde formularen på DøvBlinde Danmarks hjemmeside. Så snart den er indsendt, vil DøvBlinde Danmark sørge for at finde et passende match, baseret på jeres fælles interesser og bopæl.

 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere om tilbuddet, er du velkommen til at kontakte Dorte eller Sarah fra DøvBlinde-Teamet. De står klar til at hjælpe dig med yderligere information og vejledning.

 

Sarah

Tlf.: 36 38 85 93

sarah@dovblinde.dk

 

Dorte

Tlf.:  36 38 85 58

dorte@dovblinde.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

Døvblinde unge deltog i Europæisk Ungdomslejr

 

Af Nicklas Kleczewski, kommunikationsansvarlig

 

I slutningen af juli deltog to repræsentanter fra DøvBlinde Danmarks Ungdomsudvalg, Jacob Amtrup Hansen og Misbah Ilyas, i den europæiske ungdomslejr for døvblinde. Lejren blev holdt i Düsseldorf, Tyskland, og var arrangeret af den tyske døvblindeorganisation i samarbejde med den Europæiske DøvBlinde Union og det tyske ungdomsdøveforbund.

 

Under temaet “Yeah, my identity is DeafBlind. What is your excuse?” (oversat: Ja, min identitet er døvblind. Hvad er din undskyldning?) deltog de aktivt i en række debatter, workshops og foredrag. Diskussionerne spændte vidt, fra døvblindekultur til de daglige udfordringer, som døvblinde står overfor.

 

Et af de interessante emner, der blev diskuteret, var et fælles europæisk handicapkort (European Disability Card), som endnu ikke er introduceret i Danmark. Dette kort vil blandt andet gøre det lettere for døvblinde at rejse i Europa, og vores to danske deltagere ser potentialet i at arbejde for at få kortet indført i Danmark.

 

Jacob og Misbah fortæller: ”Det fedeste ved lejren var at møde en masse unge fra hele Europa. Vi delte viden om hjælpemidler og udfordringer, og havde åbne, ærlige samtaler om vores personlige oplevelser som døvblinde. Det skabte et stærkt fællesskab, hvor vi kunne lære af hinanden og føle os forstået på et dybere plan.”

 

Den næste Europæiske Ungdomslejr vil finde sted på Malta i 2026.

 

Tilbage til indhold

 

 

Paddleboarding – en uforglemmelig dag på vandet

 

Af Nicklas Kleczewski, kommunikationsansvarlig

 

Lørdag 24. august mødtes netværket Midt imellem på Amager Strand for at deltage i et spændende paddleboarding-arrangement, hvor man står på et stort board og bruger en pagaj til at navigere på vandet. Deltagerne viste stort mod, da de kastede sig ud i aktiviteten, der virkelig udfordrede deres balanceevne. Trods de fysiske udfordringer lykkedes det flere at komme op at stå på boardet, og dagen blev en succes fyldt med glæde og højt humør.

 

Dette arrangement markerede samtidig afslutningen på Midt imellem som et selvstændigt netværk for medlemmer i alderen 30-50 år, der har eksisteret siden 2015. Netværkets formål har været at tilbyde spændende og aktive arrangementer, hvor deltagerne kunne udfordre sig selv, samtidig med at de kunne fokusere på brugen af haptiske signaler til synsbeskrivelse. Familie og venner har ofte været med, så de kunne øve sig i haptiske signaler, mens der var sjove aktiviteter på programmet.

 

I løbet af de ni år, netværket har eksisteret, er det blevet til et væld af spændende arrangementer, som blandt andet tæller bridgewalking på den gamle Lillebæltsbro, indendørs faldskærmsudspring i vindtunnel, en sejltur på et vikingeskib og et besøg på Carlsberg Museum, hvor deltagerne fik mulighed for at se bryggerhestene på tæt hold.

 

”Vores arrangementer for Midt imellem har ofte givet nogle spændende og anderledes udfordringer, som døvblinde ikke normalt ville give sig i kast med. Samtidig har netværket givet mulighed for at møde andre alderssvarende at spejle sig i. Denne gruppe har ofte travlt med familie og arbejde, og er ikke nødvendigvis så opmærksomme på de øvrige aktiviteter i foreningen” fortæller Sarah Juul Buckspan, projektmedarbejder i DøvBlinde-Teamet.

 

Selvom Midt imellem som netværk afsluttes, vil medlemmerne i aldersgruppen 30-50 år naturligvis fortsat have mulighed for at deltage i andre spændende arrangementer i DøvBlinde Danmark.

 

Tilbage til indhold

 

 

OPLYSNINGEN

 

Jackie er døvblind og bærer Solsikkesnoren

 

Af Mikkel Christensen, Videnscenter om handicap

 

Solsikkesnoren er en grøn snor med gule solsikker på, som man kan bære om halsen. Det er en enkel måde at signalere, at man har et usynligt handicap eller en diagnose, der ikke umiddelbart er synlig. Snoren signalerer til andre, at man i nogle situationer har brug for lidt ekstra hjælp eller tålmodighed, og den kan eksempelvis bæres af døvblinde der ikke er klar til at bruge den hvide stok.

 

Jackie Lehmann Hansen er døvblind og bærer selv solsikkesnoren. Vi har talt med ham om, hvordan han ønsker, at folk er mere hensynsfulde, når de ser, at han bærer snoren.

 

”Jeg har en sygdom, der hedder Usher. Det betyder, at jeg er ramt på både synet og hørelsen, så jeg bruger høreapparater og har kikkertsyn,” fortæller Jackie Lehmann Hansen. Han sidder foran to kameraer på et kontor hos Videnscenter om handicap, fordi han har sagt ja til at medvirke i en ny træningsvideo for Solsikkeprogrammet. Træningsvideoerne bruges af nye medlemsvirksomheder i Solsikkeprogrammet, når de skal træne deres medarbejdere i at genkende forskellige usynlige handicap. 

 

Jackie fortæller, at han ofte er nødt til at spørge igen, hvis han ikke lige hører, hvad folk omkring ham siger. Særligt fordi han ikke kan mundaflæse, hvis han kigger folk i øjnene. Det er hans syn for dårligt til.

 

Som døvblind møder man flere udfordringer i det offentlige rum

Jackie ligner ikke en, der ser og hører dårligt, som han siger. Derfor er indkøb, offentlig transport og besøg på apoteket nogle af de store udfordringer i hverdagen. I supermarkeder flyttes der ofte rundt på varerne, så det er svært at finde rundt. Han drømmer derfor om, at medarbejderne eller andre handlende viser vej i stedet for at pege, hvis han spørger efter bestemte varer. Når han tager med det offentlige, mister han orienteringen, hvis han ikke lige hører informationen fra højtalerne eller kan læse den på skærmene. Han ved simpelthen ikke, hvor han er, eller hvilken station der er den næste. Medpassagererne må derfor gerne prikke ham på skulderen, hvis han spørger om hjælp, eller der sker noget uforudset. Her er det den direkte kontakt, som han har behov for. Det har han også på apoteket, men som alle andre er han henvist til at trække et nummer fra en stander og stille sig i kø. Han kan bare sjældent læse, hvad der står på standeren, og han kan ikke høre, når hans nummer bliver kaldt.

 

Ny undersøgelse dokumenterer højt kendskab til Solsikken i Danmark

En kendskabs- og brugerundersøgelse, som Solsikkeprogrammet offentliggjorde i samarbejde med Videnscenter om handicap i foråret 2024, dokumenterer, at Solsikken er bredt anerkendt i Danmark. To ud af tre danskere kender til Solsikken og kan fortælle, hvad den betyder, mens 82 procent kender den af navn eller udseende. Undersøgelsen viser samtidig, at mange solsikkebrugere oplever at få den ekstra tid, støtte og tålmodig, de kan forvente, når de bærer Solsikken. 65 procent af brugerne angiver, at Solsikken har forbedret deres liv. Heraf fortæller seks procent, at den har været direkte livsændrende.

 

Udbredelsen af online kundeservice skaber bekymringer

Selvom undersøgelsen dokumenterer en markant udbredelse af Solsikken, er der stadig områder, hvor Jackie kunne ønske sig mere forståelse. Det er blevet mere almindeligt, at virksomheder leder deres kunder ind på en hjemmeside, når de yder kundeservice. Derfor frygter Jackie, at han i fremtiden helt kan blive nødt til at droppe at få kundeservice – også selvom han har behov for den. Hvis en medarbejder for eksempel beder ham udfylde en formular på en hjemmeside for overhovedet at kunne hjælpe ham. Tanken frustrerer Jackie. Han vil bare gerne have lov til at kunne benytte den samme kundeservice som alle andre.

 

Glad for Solsikken

”Så dårligt ser du jo ikke”. Den kommentar bliver Jackie ofte mødt med, hvis folk ikke ved, at han ser og hører dårligt. Måske er det, fordi han er god til at bruge sit restsyn, som han siger. Han er dog blevet mere bevidst om, hvad der kan hjælpe i hverdagen. Her er han glad for, at både blindestokken og Solsikken findes.

”Solsikken fungerer jo godt som et mere overordnet hjælpemiddel, hvis man fx ikke er klar til at bruge en stok.”

 

Tilbage til indhold

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Lasse Andreas Sand Gluud, bibliotekar

 

Ulla Terkelsen: I min tid

 

Den kendte journalist Ulla Terkelsen, der fylder 80 år i 2024, fortæller om sine mange år som nyhedsformidler på tv for både DR og TV 2. Interessante erindringer for alle, der nyder velskrevne biografier

 

Bognummer 424323

Ca. 7 bind

 

Tilbage til indhold

 

 

Taler, præsentationer mv i Restauranten på Fuglsangcentret

 

Vi har fuld forståelse for, at I gerne vil holde taler, byde velkommen, lave præsentationsrunder mv i vores hyggelige restaurant, når I er på gruppeophold, kurser, møder mv. på Fuglsangcentret. Men desværre kan vi ikke imødekomme dette ønske af hensyn til de øvrige gæster i restauranten, som kan føle sig generet her af og dermed ikke får den gode oplevelse, som alle vores gæster skal have. Vi henviser i stedet til at denne type informationer foregår i jeres plenumlokale. Vi håber på jeres forståelse.

 

Tilbage til indhold

 

                        

Genåbning af SPA på Fuglsangcentret

 

Vi kan med glæde fortælle, at du nu igen har fuld adgang til vores svømmefaciliteter og herunder vores spabad, som vi har fået udskiftet pga. en mindre lækage i det gamle kar. For at få det store nye kar ind og det gamle ud, var vi nødt til at afmontere 2 fag vinduer ud mod haven. Og bare rolig – det nye spabad er identisk med det gamle. Vi takker for din tålmodighed.

 

Tilbage til indhold

 

 

DØVBLINDE DANMARK UNGDOM  

 

 

Invitation til hyggelig krea-weekend

 

Efter flere af vores unge medlemmers ønske skal vi her i den kolde tid hygge os med flotte farver og kreativitet – vi skal nemlig arbejde med glas!

 

Vi har fået adgang til Fuglsangcentrets glasværksted og har reserveret værelser til overnatning. En glaskunstner, der har erfaring med at undervise blinde og svagsynede på Fuglsangcentret, vil guide os i kunsten at lave ovnformet glas.

 

Arrangementet finder sted fredag 1. november - søndag 3. november. Vi ankommer fredag aften, hvor vi hygger os med mulighed for svømning og boblebad samt nogle hyggelige spil. Om lørdagen slipper vi kreativiteten løs, når der skal laves glas i hold af fem.

 

Søndag runder vi af og siger tak for denne gang. Vi forventer at være færdige omkring kl. 10, og der vil være fælles afgang med bus fra Fuglsangcentret til Banegården kl. 12.

 

Bemærk, at der kun er 10 tilmeldingspladser til denne weekend.

 

Programmet kan ændre sig, så hold øje med vores ungegruppe på Facebook.

 

Sidste frist for tilmelding er 1. oktober, og prisen er som altid 250 kroner. Transportudgifterne bliver dækket af DøvBlinde Danmark.

 

Vi glæder os til at se jer til en farverig efterårsweekend!

 

På gensyn

Jacob, Misbah & Nicklas, Ungdomsudvalget

 

Tilbage til indhold

 

 

Spændende Nordisk Ungdomslejr i Finland

 

Af Niklas Eriksen

 

I starten af august rejste vi til Finland, nærmere bestemt til byen Kiipula, hvor årets NUL-arrangement fandt sted. Vi var en gruppe på 10 døvblinde danske deltagere, ledsaget af tolke og kontaktpersoner.

 

Ugen var fyldt med inspirerende foredrag og workshops, hvor vi blandt andet gik i dybden med brugen af forskellige hjælpemidler, herunder blindestok, Braille, CCTV og lup. I løbet af ugen var der også fokus på haptiske signaler samt sport og motion.

 

På førstedagen fik vi lov til at udfolde vores kreative evner i et træværksted, hvor vi byggede vores egne små træboks-kunstværker.

 

Hver aften var dedikeret til en landsaften, hvor hvert land præsenterede deres kultur med konkurrencer, hygge og små oplæg om deres døvblindeforeninger. Til den danske aften serverede vi boller og kakao, præcis som til en traditionel dansk fødselsdag – og vi havde endda æren af at fejre en deltagers fødselsdag samme aften.

 

Herudover var vi også en tur i Hämeenlinna, hvor vi først besøgte et storcenter til lidt shopping, efterfulgt af en tur til et smukt slot og de omkringliggende områder. For de, der havde lyst, var der også mulighed for en forfriskende svømmetur i en af de mange finske søer.

 

Med masser af solskin og godt vejr, til trods for en enkelt dag med regn, var det en fantastisk og hyggelig uge fyldt med oplevelser, nye venskaber og masser af læring.

 

Tilbage til indhold

 

 

FRA LÆSERNE

 

En frontfigur i Klub Øst træder af

 

Af Gerd Nielsen og Bente Mejndor

 

Det er med vemod, vi må meddele, at Ole Braband stopper som klubleder i Klub Øst. I mange år har Ole arrangeret, ledet og tilrettelagt ture og fester for klubbens medlemmer. Hans utrættelige indsats har sikret fantastiske oplevelser for døvblinde, og han har altid formået at skabe feststemning og godt humør ved foreningens aktiviteter. Vi er fuldt ud klar over, hvor meget dit hjerte brænder for døvblindes sag, og vi har tit hørt dine kloge og engagerende kommentarer ved sommerstævner og landsmøder.

 

I anledning af Oles afgang som klubleder har vi fået ham til at dele lidt klubhistorie:

 

"Jeg har været klubleder i 28 år, en rolle jeg overtog, da 'Københavns Døvblindeklub' i 1996 blev en del af FDDB, Foreningen af Danske DøvBlinde, via Ole Mejndor. Dette medførte et nyt regelsæt, som stadig gælder for både Klub Øst og Klub Vest. Denne forandring betød, at vi blev fri for de opslidende generalforsamlinger og i stedet blev administreret af FDDB, som også etablerede forskellige hjælpeforanstaltninger.

 

Klubberne, tidligere kendt som Provinsklubben og Københavns Døvblindeklub, blev omdøbt til Klub Vest og Klub Øst. Navnene skulle blandt andet gøre det lettere at søge bevilling til kontaktperson i alle kommuner, særligt da virkeområdet for Københavns Døvblindeklub også omfattede områder uden for København, ligesom det gør for Klub Øst i dag.

 

I mange år havde vi op til fire arrangementer om året og store udflugter, herunder til Hven. Vi deltog også i fællesarrangementer hvert andet år sammen med Provinsklubben (nu Klub Vest), hvor vi mødtes flere steder i Danmark med skiftende ansvar.

 

Jeg har også arbejdet sammen med Ella Schäffer, som var klubleder, mens jeg håndterede regnskaberne. Vi kæmpede for at blive frie og selvstændige døvblinde, der kunne skabe vores egne arrangementer. Under FDDBs vinger blev vi til det, vi er i dag. Den første klubledelse under FDDB bestod af Susanne Brøsted, Ulla Staun Hansen og mig. Da de to damer forlod klubledelsen, tog Ella over, og vi havde et harmonisk samarbejde i mange år. Vi havde begge en forventning om at sætte en høj standard, og klubarbejdet blev en hjertesag for mig.

 

Strukturændringerne for klubbernes fremtidige virke blev udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Døvblindeklub og FDDB, med input fra bestyrelsen i FDDB og repræsentanter som Ole Mejndor, næstformand, og Ole Bejsnap, formand på det tidspunkt. Ilse Bellamy var sekretær for Ole Mejndor og referent i Københavns Døvblindeklub. Hen ad vejen blev der tilføjet nye ændringer og forbedringer, bl.a. med navneændringerne til Klub Øst og Klub Vest, som Birgit Larsen spillede en stor rolle i."

 

Vi vil gerne sige en stor tak til Ole for alt, hvad du har gjort. Det har altid været en fornøjelse at arbejde sammen med dig i DøvBlinde Danmark. Vi håber, du vil nyde dit otium i mange år fremover.

 

Tilbage til indhold

 

 

En susende oplevelse på vandet

 

Af Nadia Hussain

 

Lørdag 24. august mødtes vi i netværket Midt imellem på Nørreport Station og satte kurs mod kajakhotellet på Amager Strand, hvor dagens spændende oplevelse ventede – nemlig stand up paddleboarding. Efter en lækker frokost blev vi mødt af vores instruktører, som introducerede os til aktiviteten og gav os en grundig gennemgang af, hvordan vi skulle gøre.

 

Med våddragter og redningsveste på, fik vi lov til at mærke og føle på boardet. Personligt glædede jeg mig til at prøve noget nyt og anderledes, og modet voksede i mig, da vi i fællesskab vovede os fra det trygge land ud i bølgen blå – der var ingen vej tilbage.

 

Man kunne starte med at sidde på boardet, og for vovehalsene var der mulighed for at komme op at stå. Jeg var imponeret over dem, der straks rejste sig, og selvfølgelig måtte jeg også prøve. Selvom mine ben vaklede en smule, var det sjovt. Det var en fantastisk følelse at stå oprejst på boardet. Hele kroppen kom i spil, men samtidig gav det en særlig ro ude på vandet.

 

Trætte og glade kom vi op af vandet og fik en kop kaffe, inden vi satte kurs mod restauranten RizRaz, hvor en lækker middelhavsbuffet ventede.

 

Selv var jeg lidt skeptisk ved tilmeldingen, men er utrolig glad for, at jeg samlede modet til at deltage. Nogle gange bliver man overrasket på den bedste måde. Det var en fantastisk oplevelse!

 

Tilbage til indhold

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåtur fra Bispebjerg til Frederiksberg

Torsdag 3. oktober

 

Vi mødes på Bispebjerg station kl. 11 og går via den grønne sti. På turen finder vi et sted, hvor vi spiser vores madpakke. Derefter går vi videre ad den grønne sti til Frederiksberg. Vi skal have kaffe og kage i nærheden af Frederiksberg Station.

Døvblinde betaler 30 kr.

DøvBlinde Danmark betaler transporten. Kaffe og kage dækkes for ledsagere.

Sidste frist for tilmelding er tirsdag 1. oktober til Ella Schäffer.

ellaella@mail.tele.dk

På gensyn til en dejlig gåtur!

 

Tilbage til indhold

 

 

Gåtur fra Taastrup til Ishøj

Torsdag 17. oktober

 

Vi mødes kl. 11 på Taastrup Station tæt ved Kvickly. Bemærk at det er Taastrup Station vi mødes på, og ikke Høje Taastrup. Vi går fra stationen til Tranegilde, som er en lille landsby i Ishøj. Her kan vi eventuelt spise vores madpakker, og der vil være toiletter på lokationen. Efter pausen går vi videre til Ishøj Centrum, hvor vi slutter på Vestegnens Bazar med kaffe og kage. Turen er ca. 8 km. Deltag derfor kun hvis du har mod på at gå 8 km.

 

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr.

DøvBlinde Danmark betaler for ledsager og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

 

Nadia

Tlf. 50 85 86 85 (kun sms)

 

Suzanne

Tlf. 40 83 70 73 (kun sms)

vandhunden83@yahoo.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Gåtur Vestsjælland

Tirsdag 29. oktober

 

Vi mødes tirsdag 29. oktober i Kalundborg, Esbern Snaresvej 55 kl. 10. Vi går en tur, som vejret tillader det, og spiser sammen i centret kl. 12, hvor man kan købe smørrebrød og kaffe til rimelige priser. Hvis det regner eller sner, er der mulighed for at gå i fitnesscenter, men man kan også bare sidde og snakke.

I skal ikke tilmelde jer. Mød blot op senest kl. 10 på dagen, hvor gåturen starter.

 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til Birgit på:

Tlf. 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

Spil, strik og hygge

Dato: Tirsdag 29. oktober

Sted: Center for Høretab, Merkurvænget 2, Fredericia

 

I efteråret vil det igen blive muligt at mødes og hygge med enten spil, strik eller bare socialt samvær. Kom og vær med.

Næste gang bliver tirsdag 29. oktober kl. 14 - 17.

Sidste gang bliver tirsdag 26. november.

Medbring selv mad og drikke.
Centraltolk er bestilt. Alle er velkomne.
DøvBlinde Danmark betaler for transport.

 

Tilmelding senest 26. oktober til Stine.

SMS: 60 13 57 19

 

Tilbage til indhold

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 30. oktober kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr. 

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com


Tilbage til indhold

 

 

Nordsjælland

Dato: Onsdag 9. oktober

Spisning: Kl. 12 - 13 

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Mine første år på Christiansborg.

Mathilde Powers fortæller om sine første år på Christiansborg, om hverdagen i Folketinget, alt det sjove og alt det svære. Mathilde har et stort hjerte for os med forskellige former for funktionsnedsættelser, og det bliver spændende at lytte til.

Tilmelding samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) til Susanne: 

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

På gensyn og kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indhold

 

 

Nærum

Dato: Tirsdag 8. oktober kl. 13 - 16

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Lille gåtur samt besøg af formand Jackie Hansen.

Pris: 30 kr. for jer, der kommer udefra.

Mange hilsner Raziye

Tilmelding til Birgit 

Mobil 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 28. oktober kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Oplæg ved apoteker Jacob Lenau om mulighederne på apoteket.

Tilmelding senest 18. oktober til Gerd.

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

Østsjælland

Dato: 10. oktober kl. 13.30 - 16.00

BEMÆRK TIDEN!

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: DøvBlinde Danmarks formand, Jackie Hansen, og den nye kommunikationsmedarbejder, Nicklas Kleczewski, kommer og besøger erfagruppen.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.

På gensyn

Benedict og Nadia

Mobil 50 85 86 85

 

Tilbage til indhold

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 3. oktober kl. 13.30 – 16.30

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15A, Holbæk

Emne: Vi skal fejre erfagruppens 10 års jubilæum med god mad. Samtidig får vi æren af, at vores formand Jackie Hansen kommer på besøg.

Pris: 30 kr.

Venlige hilsner Sandie

Mobil 30 11 30 71 

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydsjælland

Dato: Mandag 7. oktober kl. 14 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Emne: Har ikke planlagt noget denne gang.

Pris: 30 kr. for kaffe/te og brød.

Mødested i cafeen.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 20 34 51 78

twp2@live.dk

Jeg glæder mig til at se jer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe Lensing

 

Tilbage til indhold

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 14. oktober kl. 11.00 – 14.00

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F

Emne: Vi hygger med Quiz.

Pris: 30 kr. Te/kaffe og brød

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer

Maria Østerbye

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydøstjylland

Dato: Onsdag 23. oktober kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret, Fredericia

Emne: Dorte Eriksen fortæller om sine rejseoplevelser i Grønland.

Tilmelding senest 9. oktober

Pris 30 kr.

Husk at give besked hvis du bliver forhindret.

Tegnsprogsbrugere til Eva:

Oleseneb@gmail.com

Talebrugere til Lilli:

Tlf. 22 28 98 60

Efterårshilsner

Lilli og Eva

 

Tilbage til indhold

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 9. oktober kl. 13.30 - 15.30

Sted: Kroen i Røde Kro

Emne: Vi skal hygge os med gode snakke. Måske skal vi også quizze lidt.

Tilmelding senest 8 dage før.

Mange hilsner

Niels Henrik 

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 8. oktober kl. 13.30 - 16

Sted: Exnersgade 4, Lokale 1 på 1. sal, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af tidligere præst Jørn Borg, som vil fortælle om sit liv med Vincent Van Gogh.

Pris: 30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Husk at melde afbud, hvis du ikke kommer.

Kh. Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

rikkehebs@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 29. oktober kl. 9.30 – 11.30

Sted: Folkested, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3., Århus  C

Emne: DøvBlinde Danmarks formand, Jackie, kommer på besøg.

Tilmelding senest otte dage før.

Mvh.

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@Gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 21. oktober kl. 13 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Denne dag får vi besøg af Henny Sidelmann og Ole Hougaard. Henny er konsul i Holstebro for Litauen, et lille land med en omskiftelig historie, en stor nabo og mange talentfulde kunstnere. Litauen er blevet mere nærværende for mange af os, især siden Ruslands angreb på Ukraine, da landet sammen med de øvrige baltiske lande udgør Natos østgrænse. Henny vil udbygge vores kendskab til Litauen og fortælle om nogle af de kunstnere, der blev uddannet kort efter landets selvstændighed, hvor deres historie og landets skæbne er tæt forbundet. Hun vil også give eksempler på, hvad en konsul arbejder med. Derudover vil hendes mand afholde en mini-salgsudstilling med eksempler på litauisk kunsthåndværk.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og kærlig hilsen

Bente 

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 9. oktober kl. 10.00 – 13.00

Sted: De frivilliges Hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Vi får besøg af Børge, der er førerhundsbruger, og træneren Johannes. De vil fortælle om opdræt, træning og brugen af en førerhund. Johannes har mange års erfaring med hundetræning og har i det seneste år specialiseret sig i førerhunde. Børge har været førerhundsbruger i 21 år og vil dele sine erfaringer om, hvordan det er at få en førerhund.

Pris: 30 kr.

Meld gerne til og fra senest 30. september:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Mobil 22 50 77 61

Mange hilsener fra

Mia

 

Tilbage til indhold

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

85 år

Lene Pedersen, Brøndby

Født 21. oktober 1939

 

80 år

Hanne Rasmussen, Roskilde

Født 1. oktober 1944

 

60 år

Asger Juul Pedersen, Nørre Nissum

Født 22. oktober 1964

 

50 år

Nicholas Lau Winther Christensen, Vejby

Født 9. oktober 1974

 

40 år

Nadia Mishal Hussain, Ishøj

Født 6. oktober 1984

 

40 år

Mia Winther, Svenstrup

Født 20. oktober 1984

 

30 år

Pernille Kallestrup Kruse Nielsen, Herning

Født 11. oktober 1994

 

 

DøvBlinde Danmark ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indhold

 

 

Dødsfald

 

Finn Vangstrup, Valby,

født 24. maj 1937 er død.

 

Per Langborg, Ølsted,

født 23. august 1935 er død.

 

Ingrid Hemmingsen, Næstved,

født 3. oktober 1930 er død.

 

Lis Reinau, Tønder,

født 8. maj 1926 er død.

 

Æret være deres minde

 

 

 

Kolofon

 

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Åbent: Mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@dovblinde.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Nicklas Kleczewski

 

 

 

Nr. 10

Deadline: 27. september

Udgivelse: 23. oktober

 

Nr. 11

Deadline: 25. oktober

Udgivelse: 20. november

 

 

 

DØVBLINDE DANMARK modtager stof til MEDLEMSNYT

inden kl. 12 på deadline-dagen på:

medlemsnyt@dovblinde.dk

 

Tilbage til indhold