DØVBLINDE
DANMARK
Medlemsnyt
3
Marts
2025
Årgang
41
FORSIDEN:
· Forslag til lovændringer for DøvBlinde
Danmark
· Vennetjenesten
· NYHED: Online arrangement - Spil 5 på stribe
Resume
af HB-møde 12.-13. februar
Forslag
til lovændringer for DøvBlinde Danmark
Overkompensation
hos døvblinde – et psykoterapeutisk perspektiv
Nyt
fra Fuglsangcentret: Kosthensyn
Gåtur
fra Solrød til Karlstrup Kalkgrav
Gåtur
fra Lindevang station til Nørrebros Runddel
Helt
særlig højskoleweekend for familier
NYHED: Online
arrangement – Spil 5 på stribe
Af Jackie Lehmann Hansen, formand i DøvBlinde Danmark
17. - 18. juni skal vi til DøvBlinde Danmarks Landsmøde på Hotel Opus i Horsens. Foruden at der er valg til hele hovedbestyrelsen, har den nuværende hovedbestyrelse kigget vores love igennem. Der vil derfor på Landsmødet komme forslag om en række ændringer til lovene i DøvBlinde Danmark.
Det mest interessante er forslaget om at ændre valgperioden til hovedbestyrelsen. For nuværende er den på to år. Hovedbestyrelsen foreslår en ændring, så valgperioden bliver for en 4-årig periode.
Dette forslag er stillet, fordi vi i foreningen vælger en politisk handlingsplan for fire år ad gangen. Det betyder, at den valgte hovedbestyrelse vil vide, hvad de skal arbejde med i de fire år, samt at der bliver ro omkring arbejdet. Når perioden er 2-årig, som den er nu, er der et større pres på at opnå resultater, som ikke altid er realistiske. Ved en 4-årig periode vil den valgte hovedbestyrelse og forretningsudvalget bedre kunne lægge planer og strategier for hele perioden. Derfor tror vi i hovedbestyrelsen, at det vil give mere sammenhæng i arbejdet og udviklingen i den politiske handlingsplan.
Forslaget indebærer også, at det ordinære Landsmøde med valg til hovedbestyrelsen fremover kun vil finde sted hvert fjerde år. Vi vil dog fortsat gerne samle medlemmerne hvert andet år, og derfor lægger bestyrelsen op til, at der som noget nyt holdes Medlemsmøder hvert andet år og Landsmøder hvert andet år på skift. Medlemsmøder vil få deres egen paragraf i foreningens love med egen dagsorden og vil have mere fokus på orientering og tid til at høre og drøfte medlemmernes meninger. Vi håber på opbakning fra alle jer medlemmer, der enten deltager fysisk eller ved online deltagelse.
Foruden en række lovændringsforslag skal vi på landsmødet i år også godkende den politiske handlingsplan for 2026-2029, som bestyrelsen har arbejdet på. På nuværende tidspunkt er den til høring hos vores tillidsfolk i foreningen.
Jeg ser frem til et spændende landsmøde til sommer og håber at se så mange af jer som muligt, fysisk såvel som online.
Tilbage til indholdsfortegnelse
Jackie Lehmann Hansen var ordstyrer og bød velkommen til bestyrelsesmødet.
Vi har fået afslag fra en fond, hvor vi havde ansøgt om 60.000 kr. til ungdomsaktiviteter. HB godkendte at gennemføre de planlagte to aktiviteter. Vi søger fortsat fondsmidler til ungdomsaktiviteterne.
DøvBlinde Danmarks bogholder Anette Stente går på pension pr. 1. oktober. Ilse vil i den forbindelse vurdere, hvorledes arbejdsområdet fremadrettet skal organiseres og vil rekruttere derefter.
Deltagere i netværksmøderne arrangeret af Telekom skal selv dække rejseudgifter. Dette vil ikke blive ændret, men Telekom er i gang med at oprette flere grupper, så medlemmerne ikke skal rejse så langt.
Hvis et medlem har behov for særlig undervisning, er der også mulighed for at få et individuelt undervisningstilbud eller besøg af en IKT-instruktør.
Medlemmer modtager i dag alkoholfri vin fra DøvBlinde Danmark i forbindelse med runde fødselsdage. Kan man i stedet give chokolade eller andet? HB overlader det til PR-gruppen at beslutte, hvad der fremover sendes i gave.
HB indstiller, at det ordinære landsmøde holdes hvert fjerde år og ikke som nu hvert andet år. Det vil sikre mere arbejdsro og sammenhæng for bestyrelsen. Samtidig foreslås et medlemsmøde, som skal holdes hvert andet år imellem to landsmøder. På medlemsmødet skal HB fremlægge en midtvejsstatus på handlingsplan og økonomi.
Herudover er der flere ændringer, som handler om præcisering af praksis samt at gøre lovene tidssvarende. Blandt andet har Dansk Sprognævn ændret deres betegnelse af døve fra ’tegnsprogsbruger’ til ’tegnsprogstaler’. Derfor er det mest korrekt også at ændre betegnelsen hos os. Der foreslås foreløbig ingen ændring for betegnelsen talebruger.
Indsatsområderne bliver:
- Et nationalt døvblindecenter
- Retten til kontaktperson
- Det digitale samfund – også for døvblinde
- Tolkning i alle livets sammenhænge
HB havde ikke yderligere bemærkninger til udkastet.
Tolkeområdet. Vi er optaget af tolkeudbuddet og forbedringer i dette. Vi afventer svar på vores forslag om ændringer. Der kommer først et nyt udbud i 2027.
Alt er forsinket bl.a. pga. ministerrokaden i efteråret, hvor der kom ny socialminister. Jackie nævner fortsat for alle politiske ordførere, og hvor det ellers giver mening, at døvblindeområdet bør have sit eget speciale.
Der er vedtaget fire lovændringer på handicapområdet. FU forholder sig i de indledende høringer til dem, som omhandler døvblinde.
Jackie mødtes med Liberal Alliances socialordfører, Kathrine Daugaard. Hun er villig til at stille spørgsmål til ministeren, hvilket er en god mulighed for os. Dog har vi ikke benyttet os af den endnu. Jackie har tillige holdt møde med Konservatives socialordfører, Birgitte Bergmann, som også har forståelse og interesse for vores område.
Der er forskellige takster i landet. I nogle områder koster det 4,50 kr. pr. kilometer, men ved overstigelse af 100 km ryger prisen helt op på 16 kr. pr. kilometer. På Fyn giver man samme pris pr. km uanset distancen.
Det er helt umuligt at arbejde for ens takster. Det er bestyrelserne i trafikselskaberne, som fastsætter taksterne. Dem har vi ikke indflydelse på.
Siden sidst er der oprettet en underside med en blanket på DøvBlinde Danmarks hjemmeside, hvor pårørende, som er interesserede i at få kontakt til netværket og andre pårørende, kan skrive ind til sekretariatet. Udvalget deltog med to repræsentanter i ’Pårørende i Danmarks’ fagmesse i Kolding i februar.
Udvalget er optaget af at planlægge nordisk ungdomslejr. I forbindelse med ansøgning til EU-programmet Erasmus+ har vi fået en god kontakt til fagkonsulenterne i Uddannelses- og forskningsministeriet. Det har bl.a. betydet, at to unge blev inviteret til et ungdomsnetværksmøde i Wien i februar med alt betalt.
PR-gruppen har indstillet, at Anders Toldshøj og Jacob Hansen indtræder som nye medlemmer i PR-gruppen. HB godkendte indstillingen.
Hele referatet kan fås ved henvendelse til sekretariatet.
Næste møde er 23. -24. april.
Tilbage til indholdsfortegnelse
Af Hovedbestyrelsen
På landsmødet 17. - 18. juni i år fremsætter
hovedbestyrelsen en række lovændringer. Vi vil gerne sikre, at alle er
velinformerede i god tid før landsmødet og kan snakke om forslagene i
erfagrupperne, på kurserne, til møder, i onlinegrupper og hvor medlemmer ellers
mødes. Nogle forslag er små justeringer, mens andre er mere indgribende. Her
følger en oplistning af forslagene inklusiv
bemærkninger.
Forslag 1: Love ændres til at hedde vedtægter.
Bemærkning: I dag opfatter man det formelt og gammeldags at bruge ordet Love. For at gøre vores regler tidssvarende foreslår vi derfor, at de kommer til at hedde Vedtægter.
Forslag 2: Hjemsted for DøvBlinde Danmark. I dag står der, at vi har hjemsted i Hovedstadsområdet. Det foreslås ændret til, at vi har hjemsted dér, hvor sekretariatets adresse er.
Bemærkning: Det skal ses som en præcisering og binder os dermed heller ikke til Hovedstadsområdet, som det står i lovene i dag.
Forslag 3: Forslag om medlemskab sendes til forretningsudvalget. Her kommer der en lille tilføjelse, hvor det indskrives, at det er forretningsudvalget, der træffer afgørelse om optagelse.
Bemærkning: Dette for at understrege, at man ikke blot er medlem ved at sende et optagelsesskema ind, men at FU skal godkende hver enkelt.
Forslag 4: Landsmødet holdes hvert 4. år, og Hovedbestyrelsen foreslår valg for en 4-årig periode i stedet for de 2 år, de vælges til på nuværende tidspunkt.
Bemærkning: Det er en større ændring, der foreslås her. Hovedbestyrelsens arbejde vil dermed følge den 4-årige handlingsplan og sikre sammenhæng og kontinuitet.
Forslag 5: Hvis landsmøderne skal holdes hvert 4. år, foreslår hovedbestyrelsen, at der til gengæld imellem landsmøderne holdes et Medlemsmøde. På sådan et medlemsmøde skal hovedbestyrelsen gøre status over arbejdet og foreningens økonomi. Desuden kan man diskutere forskellige temaer og øvrige forslag på et medlemsmøde.
Forslag 6: Dagsordenen på de ordinære landsmøder skal indeholde godkendelse af den kommende handlingsplan. Bemærkning: Dette er en præcisering af den procedure, som allerede foregår i dag.
Forslag 7: En ny paragraf, som gør det muligt for formand og næstformand selv at vælge, om de vil bruge betegnelsen:
- Formand, forkvinde eller forperson
- Næstformand, næstforkvinde eller næstforperson
Bemærkning: Dette for at respektere og imødekomme nutidens betegnelser.
Øvrige mindre forslag:
Fremmødte:
Ordet ’fremmødte’ om landsmødedeltagerne foreslås ændret til ’deltagende’. Man kan deltage online, og derfor vil det være forkert at fastholde betegnelsen fremmødte, da det indebærer, at man er fysisk til stede.
Regnskab og revision:
Her skal der stå, at det er hovedbestyrelsen, der vælger en statsautoriseret revisor. Vi har fået pålagt krav fra Social- og Boligstyrelsen, at det skal fremgå af vedtægterne, hvem der udpeger revisoren.
Lovændringer / vedtægtsændringer:
Det præciseres, at ændringer træder i kraft
med det samme. Omtalen af tegnsprogsbruger og talebruger:
Tegnsprog er et selvstændigt sprog. Dansk Sprognævn omtaler derfor personer som tegnsprogstalende. Det er mest korrekt at ændre betegnelsen tegnsprogsbruger til tegnsprogstaler.
Ovennævnte er de væsentligste lovændringer, som hovedbestyrelsen fremsætter til godkendelse på landsmødet i år. Hvis I før landsmødet ønsker forslagene uddybet, så skriv til sekretariatet på:
Tilbage til indholdsfortegnelse
Af Bitten Rasch, Telekommunikation
Telekom har et godt tilbud til medlemmer om at mødes på netværksmøder i Aarhus, Aalborg og Høje Taastrup og sammen med andre døvblinde udveksle erfaringer om brugen af iPad og iPhone. Der er ved at blive startet en ny netværksgruppe i Fredericia, og vi starter også gerne andre steder, hvis der kan samles et passende antal deltagere.
Møderne ledes af en instruktør. Der gennemgås relevante emner efter ønsker fra deltagerne. Her kan man få hjælp til at udnytte de mange muligheder, der er med iPhone og iPad. Det kan være hjælp til at hente en bestemt app, få opdateret sin iPad og iPhone, få ændret en indstilling, eller hvad man nu har brug for.
Aarhus og Aalborg
Niels Henrik Jørgensen er ansvarlig for netværksgrupperne i Aarhus og Aalborg. Er du interesseret i at deltage, så kontakt Niels Henrik:
Tlf. 24 46 57 30
Høje Taastrup
Anders Fransson er ansvarlig for netværksgruppen i Høje Taastrup. Er du interesseret i at deltage, så kontakt Anders: anders@dovblinde.dk
Tlf. 29 84 09 16
Fredericia og andre steder?
Er du interesseret i at deltage i en ny netværksgruppe i Fredericia eller et andet sted, så kontakt koordinator Bitten Rasch:
Tlf. 36 38 85 86
Tilbage til indholdsfortegnelse
Af Birgit Cornelia Larsen
Vennetjenesten i DøvBlinde Danmark har 14 frivillige venner som fast ringer, skriver eller besøger mellem et og fire medlemmer hver. Vennerne mødes en gang om året for at udveksle erfaringer og inspirere hinanden til vores frivillige arbejde for de af foreningens medlemmer, som ønsker en god snak med os.
I år hørte vi et meget spændende foredrag af Edis Adilovic, som handlede om hans vandring på en rute, der kaldes Caminoen. Det er en ca. 800 kilometer lang vandring i Nordspanien fra Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago de Compostela.
I foredraget kom Edis ind på mange situationer om at modtage hjælp, men også om selv at give hjælp, hvilket han kom ud for mange gange undervejs. Edis, som er helt blind, klarede turen med hjælp fra sin mobilitystok og en iPhone.
En morgen, hvor han stod meget tidligt op for komme af sted inden solen stod højt på himlen, kunne han ikke finde sine vandrestøvler blandt de ca. 30 andre par, som stod udenfor. Han satte sig til at vente, og da alle andre var gået, stod der et par vandrestøvler tilbage, men det var ikke Edis støvler. Med hjælp fra værten fik de fat i den vandrer, som havde taget hans støvler ved en fejl. Værten var så sød at køre af sted og fik byttet dem.
Vi fik også et givende oplæg fra Sarah, som er frivilligkoordinator, i DøvBlinde Danmark, om fællesskaber på tværs. Et fint oplæg som også gav en god debat.
Disse årlige ’Vennemøder’ er vigtige for, at vi som frivillige kan være sammen socialt. Det er altid hyggeligt at mødes denne ene gang om året.
Søren og Anina har valgt at stoppe som ledere af Vennetjenesten, så har du lyst til at få en døvblind telefonven, mailven eller besøgsven, så er du velkommen til at kontakte Sarah på DøvBlinde Danmarks sekretariat, som vil hjælpe dig med at formidle kontakt til en ven.
Tlf. 36 38 85 93
Tilbage til indholdsfortegnelse
Af Dorte Skipper, psykoterapeut
Kommer
du ubevidst til at præstere over evne?
At leve med døvblindhed er en konstant balancegang mellem at bevæge sig rundt i en verden, der ofte ikke er indrettet efter ens behov, og at finde strategier til at kompensere for de udfordringer, der opstår. En af disse strategier kan være overkompensation, hvor man gør en ekstra indsats for at vise omgivelserne, at man kan klare sig selv – måske endda i en sådan grad, at det bliver belastende for en selv.
Overkompensation kan komme til udtryk på mange måder. Nogle døvblinde kan føle, at de altid skal være ekstra opmærksomme, når de er sammen med andre, for ikke at gå glip af information eller sociale signaler. Andre kan insistere på at klare sig uden hjælp, selv i situationer hvor det ville være lettere og mere hensigtsmæssigt at bede om støtte. For nogen kan det handle om at være særligt energiske, positive eller selvstændige for at kompensere for manglende sansefunktioner, hvilket kan være udmattende i længden.
Set fra et psykoterapeutisk perspektiv er overkompensation ofte en strategi, der udspringer af et dybereliggende behov for accept, kontrol eller at undgå at føle sig som en byrde. Det kan være en forsvarsmekanisme, der bunder i erfaringer med at blive overset eller undervurderet af omgivelserne. Mange døvblinde har oplevet situationer, hvor de er blevet behandlet som mindre kompetente, og overkompensation kan derfor blive en ubevidst måde at bevise sin værdi på.
Problemet er, at overkompensation ofte medfører en indre belastning, der på sigt kan føre til stress, udmattelse og en følelse af utilstrækkelighed. Man kan opleve en konstant frygt for at fejle eller for ikke at være tilstrækkelig. Desuden kan det skabe afstand til omgivelserne, fordi det bliver svært at bede om hjælp eller vise sårbarhed.
I en psykoterapeutisk proces kan det være givende at undersøge, hvilke behov og følelser der ligger bag tendensen til at overkompensere. Ved at skabe bevidsthed om disse mekanismer kan man begynde at arbejde med mere bæredygtige strategier til at navigere i hverdagen. Det kan bl.a. handle om at finde en balance, hvor man ikke giver afkald på sin selvstændighed, men samtidig tillader sig selv at modtage hjælp og vise sårbarhed, så man undgår at udtrætte sig selv unødigt.
At være døvblind betyder ikke, at man skal overpræstere for at være værdifuld. Tværtimod kan vejen til et mere balanceret liv være at acceptere sig selv, sine behov og sine grænser – og være åben for den støtte, der kan gøre hverdagen lettere og rigere.
En psykoterapeut kan hjælpe med at udvikle strategier, der styrker selvværdet og gør det lettere at være autentisk i sine relationer. Har du brug for støtte og hjælp til den proces, kan du tage kontakt til DøvBlinde Danmarks psykoterapeut, der har mange års erfaring med at arbejde med døvblinde.
Du kan få fat i psykoterapeut Dorte Skipper på:
Tlf. 91 54 57 60
Træffetid torsdag kl. 9-14
Tilbage til indholdsfortegnelse
For at sikre den bedst mulige oplevelse for alle vores gæster, vil vi bede dig om at informere os om eventuelle kosthensyn i god tid før dit ophold på Fuglsangcentret. Det hjælper vores køkken med at forberede sig og giver os mulighed for at imødekomme dine behov på bedste vis.
Bemærk venligst, at vi desværre ikke kan tage hensyn til slankekure eller andre diæter, der ikke er lægeordinerede.
Vi sætter stor pris på din forståelse og ser frem til at byde dig velkommen!
Tilbage til indholdsfortegnelse
Af Lasse Andreas Sand Gluud, bibliotekar
Bente Klarlund Pedersen og Johnny Hansen: Klarlund og Kandis på kur for ever
’Velkommen
til Kandiskuren – vil du med på turen?’
Læge og professor Bente Klarlund Pedersen og Kandis-forsanger Johnny Hansen giver råd om sundhed, kost og motion. Alt er baseret på forskning, og det hele er uden løftede pegefingre.
Bognummer 425092
Ca. 5 bind
Tilbage til indholdsfortegnelse
Torsdag 24. april
Mødested: Solrød Station
Vi går fra Solrød Station mod Kalkgraven. Afstanden er på ca. 2,6 km. Her kan vi evt. spise vores madpakker. Efter pausen går vi tilbage til Solrød Station, hvor vi slutter af med kaffe og kage.
Turen er ca. 9 km i alt. Deltag kun hvis du har mod på at gå alle 9 km.
Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr. at deltage i. Døvblinde Danmark betaler for ledsager og transportudgifter.
Tilmelding senest tre dage før til:
Nadia 50 85 86 85 (kun sms)
Suzanne 40 83 70 73 (kun sms)
Vandhunden83@yahoo.com
Tilbage til indholdsfortegnelse
Torsdag 1. maj
Mødested: Lindevang Station
Vi mødes kl. 11 ved Lindevang Station på gadeplan ved udgangen fra stationen.
Adresse til Flextrafik: C. T. Barfoedsvej 15, 2000 Frederiksberg
Gåturens første halvdel fører os forbi tre arkitektonisk flotte bygninger tilhørende CBS (Handelshøjskolen i København), nemlig Dalgas Have, Kilen og Solbjerg Plads. Så når vi frem til Landbohøjskolens Have, der blev anlagt i 1856 med romantiske krumme gange og nye udsigter for hvert sving på stien. I disse vidunderlige omgivelser spiser vi vores medbragte madpakker.
Vi følger Den grønne Sti over Åbuen til Assistens Kirkegård, hvor vi finder H.C. Andersens grav og et par andre berømtheders, og endelig når vi til Nørrebros Runddel, hvor vi får kaffe eller te med brød på Cortado Kaffebar.
Turen slutter ved Nørrebro metrostation senest kl. 16.
Adresse til Flextrafik: Cortado Kaffebar, Nørrebrogade 122, 2200 Kbh N.
Turen er på 5 km.
Pris 30 kr.
DøvBlinde Danmark betaler for ledsagernes kaffe og dækker transport.
Tilmelding senest mandagen før gåturen til Gerd på:
tlf. 24 65 65 69
gerdnielsen@privat.dk
Giv besked, hvis du bliver forsinket.
Tilbage til indholdsfortegnelse
30. maj - 1. juni
Sted: Castberggaard, Østerskovvej 1, Hedensted
Målgruppe:
Familier med døvblinde børn og familier, hvor forældrene selv er døvblinde.
DøvBlinde
Danmarks familienetværk inviterer til en weekend fyldt med fællesskab, ny
inspiration og viden samt sjove aktiviteter for hele familien. Fredag 30. maj -
søndag 1. juni samles vi for at deltage i meningsfulde samtaler og nyde
hinandens samvær i afslappende omgivelser.
Hvad kan I se frem til?
En varm
velkomst og tid til at lande. Vi mødes fredag, hvor vi starter weekenden i
roligt tempo med en kop kaffe og en hyggelig præsentationsrunde, hvor vi lærer
hinanden at kende. Igennem weekenden venter en masse oplevelser.
Aktive
udfordringer: Vi skal udfordre både krop, sanser og samarbejdsevner på
Castberggaards skønne faciliteter både indendørs og udendørs.
Tankevækkende
oplæg og samtaler: Mens de voksne fordyber sig, sørger børnepassere for
kreative og sjove aktiviteter for børnene.
Vi afrunder
weekenden med en opsamling af oplevelser og refleksioner, inden vi siger
farvel.
Praktisk information
Transport
Der
arrangeres fællestransport fra Vejle Station både ud og hjem. Transportudgifter
dækkes efter billigste befordring. Ved kørsel i bil dækkes efter lav kilometer-takst.
Broafgifter dækkes ikke.
Pris pr. familie: 600 kr.
Prisen dækker både ophold, forplejning og aktiviteter
i løbet af weekenden.
Tilmelding
Tilmelding
via kalenderen på www.dovblinde.dk
Tilmeldingsfrist:
Onsdag 16. april.
Vi sørger
for, at der er optimal kommunikation for alle med tegnsprogstolke og
teleslynge. Vi glæder os til at dele denne særlige weekend med jer!
Weekendens
tovholdere er:
DøvBlinde
Danmarks familienetværk
Marina,
Samina og Nina
Tilbage til indholdsfortegnelse
NYHED: Online arrangement – Spil 5 på stribe
Torsdag 26. juni
Sted: Online på Zoom
Så er det tid til at få genopfrisket de hyggelige online-arrangementer på Zoom!
Vi holder et online-arrangement torsdag 26. juni, hvor vi spiller 5 på stribe. Der vil være præmier, der efterfølgende sendes med posten til vinderne. 5 på stribe er en form for banko, hvor man får tilsendt 5 tal på forhånd via mail. På dagen vil en opråber trække tal, og når alle ens 5 tal er trukket, har man banko. Det er gratis at deltage.
Vi starter kl. 13 og slutter kl. 15.30. Vi sidder klar fra kl. 12.15 og kan guide dig ind på den online mødeplatform Zoom.
Vi er klar til at hjælpe dig med det tekniske. Derfor skal du endelig ikke holde dig tilbage, selvom du ikke har prøvet at deltage i et onlinemøde før eller har behov for at få genopfrisket, hvordan man gør. Har du ikke internet, kan din kontaktperson måske hjælpe med sin telefon eller iPad hos dig.
Alle kan være med. Det er en fordel, hvis du har kontaktperson med. Alt du skal gøre er at tilmelde dig og oplyse din adresse, mail og telefonnummer.
Tilmeld dig via www.dovblinde.dk under Arrangementer eller kontakt Bitten Rasch på:
Tlf. 36 38 85 86
bitten@dovblinde.dk
Tilmeldingsfrist: 1. juni
Vi glæder os og håber at se mange af jer!
Sådan får du tolk: Da møderne er handicappolitiske møder, er det muligt at bestille tolk til at tolke hjemme hos dig, hvis du har tolkebevilling. Har du brug for hjælp til dette, kan du kontakte Sarah på:
Tlf. 36 75 20 96
Tilbage til indholdsfortegnelse
7. - 10. oktober
Sted: Fuglsangcentret, Fredericia
DøvBlinde Danmark indbyder til Velværeophold i gode rammer på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.
Velværeopholdet
indeholder:
- Dans med kædedans og de danse vi dansede som børn
- Gymnastik med forskellige temaer
- Balance, styrke, spændinger, afspænding
- Ansigtsyoga, som kan hjælpe på hovedpine, nakkespændinger og give dig et frisk udseende
- Boksning, som styrker koordination og balance
- Kropsmassage, armmassage, fodbad og fodmassage
- Vandgymnastik, spa og saunagus
Undervisere
Dans: Marie Krogager
Gymnastik og afspænding: Bente Faurby
Ansigtsyoga: Bente Faurby
Boksning: Sys Petersen
Kropsmassage: Solveig Staun
Armmassage: Birgit Larsen
Fodbad og fodmassage: Gerd Nielsen
Vandgymnastik, spa og saunagus: Lone Nielsen
Vi starter med frokost tirsdag og rejser hjem efter morgenmad fredag. Der bliver arrangeret fællestransport fra Fredericia Banegård tirsdag 7. oktober kl. 11.50 og igen fra Fuglsangcentret fredag 10. oktober kl. 9.25.
Pris: Hele arrangementet koster 1.800 kr.
Transport til billigste befordring refunderes.
Husk tøj til at bevæge sig i og badetøj.
Hvis du udover kontaktperson også har behov for tolk, så bestil denne i meget god tid. DøvBlinde Danmark sørger for centraltolke.
Tilmelding senest 1. juni via Arrangementer på www.dovblinde.dk
eller ved henvendelse til sekretariatet på:
Tlf. 36 38 85 92
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte Gerd På:
Mobil 24 65 65 69
gerdnielsen@privat.dk
Tilbage
til indholdsfortegnelse
Erfa = erfaringsudveksling
I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.
Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.
Dato: Onsdag 4. juni kl. 14 - 16
Sted: Er endnu ikke besluttet.
Emne: Udflugt
Pris: 30 kr.
Mange hilsner
Maiken Skov Hansen
Tlf. 23 40 92 43
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Onsdag 9. april
Spisning: Kl. 12 - 13
Erfamøde: Kl. 13 - 15
Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum
Emne: Vores formand besøger os igen. Jackie glæder sig til at mødes med os, høre hvad der rører sig i vores erfagruppe og hvilke ønsker vi har til vores forening. Han vil også fortælle om arbejdet i Døvblinde Danmark.
Tilmelding samt evt. kørsel (taxa tur/retur) skal aftales med Susanne på:
Mobil og sms: 60 43 19 91
Kærlig hilsen Susanne
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Tirsdag 1. april kl. 13 - 16
Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum
Emne: En lille gåtur og quiz med dufte-, føle- og smagesansen.
Pris: 30 kr. for jer der kommer udefra.
Tilmelding til Birgit.
Mobil 21 46 31 18
birgit@bljl.dk
Forårshilsner Gerd
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Tirsdag 29. april kl. 12.30 - 15.30
Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup
Emne: Aase Tribini Clausen fortæller om sin opvækst med gøgl og
trylleri og om at være datter af en berømt far, Professor Tribini.
Pris: 30 kr.
Tilmelding senest 15. april til Gerd.
Mobil 24 65 65 69
gerdnielsen@privat.dk
Forårshilsner Birgit og Gerd
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Torsdag 10. april kl. 13.30 - 16.00
Sted: Sundheds- og træningscenter, Rådhusstræde 10c i Køge.
Emne: Vi får besøg af hørekonsulent Karen Munch, som vil opdatere os i, hvordan det går indenfor høreapparater m.m.
Pris: 30 kr.
Ledsagere er meget velkomne.
Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om fredagen.
Evt. afbud meldes senest to dage før erfamødet.
Venlige hilsner fra
Benedict og Sandie
Mobil 30 11 30 71
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Torsdag 3. april kl. 13.30 - 16.00
Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15A, Holbæk
Emne: Foredrag af Dorte Eriksen. Dorte har kun en lille synsrest og kommunikerer på taktilt tegnsprog. Men Dorte elsker at rejse og vil fortælle os om sine mange skønne oplevelser til Grønland.
Pris: 30 kr.
Ledsagere er meget velkomne.
Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.
Venlige hilsner fra
Sandie
Mobil 30 11 30 71
Tilbage
til indholdsfortegnelse
Dato: Mandag 7. april kl. 14 - 16
Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved. Mødested i cafeen.
Emne: Emnet er endnu ikke fastlagt
Pris 30 kr. for kaffe/te og brød.
Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:
Tlf. 20 34 51 78
Jeg glæder mig til at se jer.
Med venlig hilsen
Tina Wibe Lensing
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Mandag 14.
april kl. 11 - 14
Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B,
Nykøbing F.
Emne: Nina Ernst fortæller om sit liv som
døvblind.
Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.
Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:
Tlf. 21 65 26 30
mariaosterbye@gmail.com
Glæder mig til at se jer.
Maria Østerbye
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Onsdag 30.
april kl. 13 - 16
Emne: Endnu ikke fastlagt.
Pris 30 kr.
Husk at tilmelde dig senest 16. april:
Sms 29 62 81 63
oleseneb@gmail.com
Alle ønskes en rigtig god påske.
Hilsen fra Eva Olesen
Tilbage til indholdsfortegnelse
Bemærk! Nyt tidspunkt for fremtidige erfamøder.
Dato: Onsdag 2. april og onsdag 30. april
kl. 13.30 - 16.00
Sted: Fuglsangcentret Søndermarksvej 150, Fredericia
Emne 2. april: Vi får besøg af Bente og Vibe, som begge arbejder i Fredericia Kommune. De vil fortælle lidt om hjælpemidler med mere, når man har et eller flere handicap. Der er tid til at stille spørgsmål.
Emne 30. april: Rikke fra CFD fortæller om sit arbejde hos CFD. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål.
Pris: 30 kr.
Tilmelding til mødet 2. april hurtigst muligt.
Tilmelding til mødet 30. april er senest 16. april til Lilli på:
sms 22 28 98 60
Obs! Vi er blevet inviteret til grillfest 25. juni hos tegnsprogsgruppen. Tidspunktet er kl. 13 - 16.
Glæder mig til at vi ses!
Hilsen Lilli
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Onsdag 2. april kl. 13.30 - 15.30
Sted: Kroen i Røde Kro
Emne: Vi får besøg af DøvBlinde Danmarks formand, Jackie, som fortæller om arbejdet i foreningen.
Tilmelding senest 8 dage før.
Mange hilsner
Niels Henrik
Mobil 24 46 57 30
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Tirsdag 8. april kl. 13.30 - 16.00
Sted: Exnersgade 4. Lokale 2 på 1. Sal, Esbjerg
Emne: Gertrud Nerø bor på Fanø og har været guide for turister på øen. Hun kommer og fortæller historien om Fanø.
Pris: 30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.
Husk at melde afbud, hvis du ikke kommer.
KH Rikke Hebsgaard
Tlf. 26 62 31 97
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Tirsdag 29. april kl. 9.30 - 11.30
Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3., Århus
Emne: Vi får besøg af Ældresagen.
Tilmelding senest otte dage før.
Mvh. Niels Henrik Jørgensen
Mobil 24 46 57 30
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Mandag 28. april kl. 13 - 15.30
Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning
Emne: Charles
Bonnets syndrom ved døvblindekonsulenterne fra CFD Midt- og Nordjylland.
Tilmelding senest onsdag før mødet til:
Bente Mejndor
Tlf. 75 94 44 75
Mobil 20 24 69 19
b.mejndor@mail.dk
Vel mødt og venlig hilsen
Bente
Tilbage til indholdsfortegnelse
Dato: Onsdag
2. april kl. 10 - 13
Sted: De Frivilliges hus, Hadsundvej
35,1 sal., Aalborg
Emne: Vi får besøg af Birgit Larsen,
som selv er døvblind og har skrevet bogen BAKSPEJLET om sit liv.
Pris: 30 kr.
Tilmelding senest 25. marts til Mia:
Mobil 22 50 77 61
Mange hilsner
Mia
Tilbage til indholdsfortegnelse
Ethel Olsen, Gudhjem
Født 13. april 1930
80
år
Anders Jørn Kjær, Brejning.
Født 30. april 1945
70 år
Frits Øxenholt Nielsen, Langå.
Født 30. april 1955
50 år
Mette Risager, Åbyhøj.
Født 24. april 1975
DøvBlinde Danmark ønsker hjerteligt tillykke med
fødselsdagene!
Rita Lund Olsson, Herning,
født 22. juli 1930, er død.
Kirsten Joan Holum, Valby,
født 25. februar 1934, er død.
Inga Margrethe Andersen, Jels
født 12. februar 1922, er død.
Christine Helene Hinrichs, Haderslev,
født 18. maj 1931, er død.
Egon Skov, Karlslunde,
født 30. marts 1934, er død.
Æret
være deres minde…
Medlemsnyt udgives af:
DøvBlinde Danmark
Blekinge Boulevard 2, 2630
Taastrup
Tlf. 36 75 20 96
mail@dovblinde.dk
Åbent mandag - fredag kl. 9-14
Redaktion:
Gerd Nielsen og Pia Hesse
Kommende udgivelser:
Nr. 4: Deadline 28. marts kl. 12. Udgives 23. april
Nr. 5: Deadline 25. april kl. 12. Udgives 21. maj
Indlæg til bladet sendes til:
medlemsnyt@dovblinde.dk
DøvBlinde Danmark modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12 på
deadline-datoen. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indkomne
indlæg.
Medlemsnyt udkommer 12 gange om året i punktskrift, Daisy-lydbog, trykt
udgave og mail-udgave.
DøvBlinde Danmarks annonceekspedition:
Agerbakken 21, 8362 Hørning, Tlf. 87 93 37 88
info@handicapinfo.dk
Tryk: FL Reklame
ISSN: 1902-6587
41. årgang