ÅRSBERETNING 2024

DøvBlinde Danmark

Foreningen for alle med både nedsat syn & hørelse

Forside foto: Medlem Hanne Ottesen ved fejringen af navneændringen i H-huset. I baggrunden mange mennesker. Hanne smiler og holder en tallerken i hånden med en kage med den røde prik som glasur. 


 

Indholdsfortegnelse

Formandens tilbageblik

Navneskifte

Den interne dialog

Folkemødet

Rapporten "Mellem to stole"

Årets kurser

Organisationen

Hovedbestyrelsen

Forretningsudvalget

Sekretariat og frivillige

Årets politiske indsatser

"Mellem to stole" – en rapport om døvblindes udfordringer med fremtidige løsningsforslag på døvblindeområdet

En overset problematik

Otte store udfordringer

Løsninger for fremtiden

NAVNEÆNDRING

En festlig og historisk reception for foreningen

Medlemmerne i tal

Udvalg og ekstern repræsentation

Udvalg og komitéer

Arbejdsgrupper for kurser og arrangementer

Arbejdsgrupper interne

Arbejdsgrupper – internationalt

Ekstern repræsentation

Projekt Telekommunikation

Netværksgrupper

Rådgivning og IKT

Undervisning, kurser og information

Brugerråd DR og TV2

Digitalisering

DøvBlinde-Teamet

Medlemsrådgiverne

Erfagrupperne

Vennetjenesten

Informatørtjenesten

Fundraising

Private bidragsydere

Støtte fra fonde og private

Tak!

Reportage fra Haptisk kursus:

”Et kursus skal både være sjovt og lærerigt”

Medier og kommunikation

Medlemsnyt

Læsere af Medlemsnyt

www.dovblinde.dk

Nyhedsbreve

Ideksy

Tekst-tv

Facebook

Formandsprofil

Andre sociale medier

Farvel til "Midt imellem" – Et fællesskab, der har skabt minder for livet

Formanden ser fremad

Det specialiserede socialområde

Landsmøde 2025

Kommunal- og regionsvalg

Bagside


 

Foto: Organisationschef Ilse Bellamy affyrer en konfettikanon, mens formand Jackie Lehmann Hansen klapper på tegnsprog, efter at den røde snor er klippet, og foreningens navn officielt er ændret til DøvBlinde Danmark.

Velkommen til DøvBlinde Danmarks Årsberetning 2024!

2024 har været et spændende år præget af fornyelse. Det nye navn, DøvBlinde Danmark, er blevet godt modtaget, og vi har arbejdet målrettet på at styrke foreningens indsatsområder og øge opmærksomheden om døvblindes udfordringer og muligheder.

I denne årsberetning finder du de bedste historier fra året, oversigter over vores aktiviteter og politiske arbejde samt statistik, der viser foreningens udvikling og indflydelse. Vi fortsætter med at tale døvblindes stemme og kæmpe for et ligeværdigt samfund, hvor alle har ret til at blive hørt og forstået.

Årsberetningen fås som trykt blad, som ren tekst i stor eller lille skrift, på lyd, på punkt og digitalt i Word, PDF og HTML. Alle versioner kan fås hos DøvBlinde Danmark eller downloades fra vores hjemmeside: www.dovblinde.dk

Jackie Lehmann Hansen,

Formand for DøvBlinde Danmark

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Formandens tilbageblik

 

Af Jackie Lehmann Hansen

Foto: Portræt af Jackie

Året 2024 har været et meget begivenhedsrigt år for DøvBlinde Danmark. Udover at holde vores politiske kontakter ajour, være synlige internt og deltage i Folkemødet, har foreningen skiftet navn, fået nyt logo, ny hjemmeside og generelt fået et visuelt løft. Samtidig med navneskiftet udgav vi vores ventede rehabiliteringsrapport, som afdækker, hvordan hjælpen, støtten og vejledningen til døvblinde opleves i det danske samfund.

Navneskifte

15. maj blev dagen, hvor vi inviterede til reception for medlemmer, samarbejdspartnere, politikere og venner af foreningen for at fejre, at vi skiftede navn fra Foreningen Danske DøvBlinde til DøvBlinde Danmark. Dagen var enormt stemningsfuld, og sekretariatet havde sørget for, at alle rammerne var perfekte til en smuk reception. Ned til mindste detalje var der tænkt på, at navneændringen skulle bemærkes. Foruden min tale holdt også Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, en tale, hvor han lagde vægt på vores synlighed og roste os for det arbejde, vi som lille forening formår. "I slår over egen vægtklasse," sluttede Thorkild sin tale med. Samme dag lancerede vi foreningens nye hjemmeside, som er udviklet med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Den interne dialog

Det er vigtigt for hovedbestyrelsen og mig, at jeg som formand er i dialog med medlemmerne. Derfor aftalte jeg i starten af 2024 med alle foreningens erfaledere, at jeg ville komme og fortælle om det politiske arbejde og få input til den kommende politiske handlingsplan. Det er en fornøjelse at komme rundt i erfagrupperne og opleve den glæde, energi og samhørighed, der findes. Jeg oplever en stor tilfredshed med det politiske arbejde, vi gør i foreningen, og får værdifulde input til foreningens fremtidige arbejde.

Foto: Jackie Lehmann Hansen på besøg hos erfagruppen Østsjælland i Køge

Folkemødet

I år besluttede hovedbestyrelsen, at jeg skulle prioritere at tage til Folkemødet på Bornholm i juni. Det var min første gang på Folkemødet, og jeg var meget spændt. Inden afrejse og i månederne op til havde jeg lavet aftaler om at mødes med forskellige politikere og embedsfolk samt deltage i debatter. Derudover skulle jeg selv være en del af et panel for Solsikkeprogrammet.
Jeg blev positivt overrasket over, at den strategi, vi som forening har lagt for at skabe opmærksomhed om døvblindesagen, har virket. Flere steder blev jeg genkendt efter mine mange møder med forskellige ordførere i 2023. Jeg fik på Folkemødet skabt grobund for yderligere netværk og blev klogere på, hvad Folkemødet kan bruges til.

Foto: Jackie Lehmann Hansen på Folkemødet i en paneldebat om Solsikkeprogrammet sammen med Colitis-Crohn Foreningen, Videnscenter for Handicap, Tryg, Movia og Folkemødet.

Rapporten "Mellem to stole"

I maj landede vores rapport "Mellem to stole". Arbejdet med rapporten blev allerede påbegyndt i 2022, hvor det blev besluttet, at vi skulle afdække, hvordan situationen ser ud for rehabilitering, støtte og vejledning på døvblindeområdet i hele landet.
Rapporten præsenterede blandt andet tre forslag til, hvordan det kan sikres, at døvblinde får den rette hjælp, rådgivning og støtte første gang.
Læs mere om rapporten i denne årsberetning eller på vores hjemmeside.

At være formand for DøvBlinde Danmark er en ren fornøjelse. Jeg oplever meget engagerede frivillige i hele foreningen, medarbejdere, som gør en forskel, og samarbejdspartnere, som ser os som vigtige aktører.

Foto: Udstilling af citater fra rapporten ”Mellem to stole” trykt på skumkarton ved nævneændrings-receptionen.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Årets kurser

 

·      Brætspil og DM i Skak

·      Pårørendekursus

·      Vennetjenesten

·      Rådgivermøde

·      Erfa-leder møde

·      30+ for alle

·      Seniorhøjskole

·      Reception DøvBlinde Danmark

·      Vandreture med DøvBlinde Danmark

·      Weekendtræf for familier

·      Midt imellem

·      Miniophold

·      Seniortræf

·      Kulturdage

·      Erfaringsudveksling for kursusledere

·      Ferie med DøvBlinde Danmark

·      Når syn og hørelse svigter

·      Lær Haptiske Signaler

·      Tre Ungdomsweekender

·      Informatørkursus

·      Kreativ med DøvBlinde Danmark

·      Telekom information og dialogdag med Julehygge – Vest

·      Telekom information og dialogdag med Julehygge – Øst

·      Klub Vest – to udflugter

·      Klub Øst – tre udflugter

·      NM i Skak for DøvBlinde – Sverige

·      European DeafBlind Youth Camp – Tyskland

·     Nordisk Ungdomslejr – Finland

Aflyst

·      DBNSK (nordisk samarbejde) – Norge

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Organisationen

Foto: Hovedbestyrelsen inkl. suppleanter samlet på scenen på Landsmødet 2023. Foran sig har de et skilt med det nye navn og logo. Fra venstre mod højre: Hanne V. Ottesen, Niels-Henrik Jørgensen, Anina Sickmann, Gert Weingardt, Lis Jepsen, Raziye Acili, Peter Ryberg, Dorte Eriksen, Anders Fransson. Siddende forrest: Suzanne Dalsgaard og Jackie Lehmann Hansen. Mangler: Maria Østerbye

Hovedbestyrelsen

Foreningens overordnede politiske retning sættes af Hovedbestyrelsen (HB), som består af fire tegnsprogsbrugere og fire talebrugere. De vælges for to år ad gangen på foreningens landsmøde. Hvis formanden er tegnsprogsbruger, vælges en talebruger som næstformand og omvendt. Hovedbestyrelsen mødes fire gange om året og gennemgår politiske sager, økonomiske budgetter samt sætter de overordnede linjer for den politiske indsats og foreningens aktiviteter. Møderne varer to dage med overnatning. Hovedbestyrelsen er næste gang på valg på landsmødet i 2025. 

Forretningsudvalget

Sammen med et menigt bestyrelsesmedlem udgør formanden og næstformanden foreningens forretningsudvalg (FU). Udvalget sætter rammerne for det daglige interessepolitiske arbejde og repræsenterer DøvBlinde Danmark i offentlige sammenhænge. Forretningsudvalget mødes 1-2 gange om måneden, fysisk og online og er i daglig kontakt med organisationschefen.

Hovedbestyrelsen - 4 møder i 2024

Jackie Lehmann Hansen – FORMAND (tegnsprog)

Anders Fransson - NÆSTFORMAND (talesprog)

Raziye Acili (tegnsprog)

Hanne Vestergaard Ottesen (talesprog)

Peter Ryberg (tegnsprog) (udtrådt 15. september)

Dorte Eriksen (tegnsprog)

Anina Sickmann (talesprog)

Maria Østerbye (talesprog)

Suppleanter:

Niels Henrik Jørgensen (talesprog)

Gert Weingardt (talesprog)

Lis Jepsen (tegnsprog) (indtrådt som ordinært HB-medlem 15. september)

Suzanne Dalsgaard (tegnsprog)

Forretningsudvalget - 17 møder i 2024

Jackie Lehmann Hansen

Anders Fransson

Raziye Acili

Sekretariat og frivillige

Sekretariatet består af en fast stab af administrative og projektfaglige medarbejdere. Der var ved udgangen af 2024 ansat 10 medarbejdere på sekretariatet inkl. formanden svarende til 7,1 årsværk. Foreningen har herudover tilknyttet en socialrådgiver to timer ugentligt.

Foreningen har desuden en større gruppe døvblinde, som varetager forskellige arbejds- og tillidsmandsfunktioner rundt om i landet som f.eks. IKT-instruktør, Medlemsrådgiver, Tlf- og mailven, erfaleder og informatør. Alle grupper yder et vigtigt arbejde for DøvBlinde Danmark.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Årets politiske indsatser

Foto: Foto af bestyrelsen for Danske Handicaporganisationer sammen med socialministeren

Tekst: Jackie Lehmann Hansen og resten af DH's bestyrelse sammen med Social- og Boligminister Sophie Hæstorp Andersen, der som nytiltrådt minister besøgte Handicaporganisationernes Hus og lyttede til bekymringer og ønsker på handicapområdet.

Formanden har i 2024 haft fokus på at fastholde dialogen med de social- og handicapordførere, der allerede er etableret kontakt til.

I foråret var DøvBlinde Danmark medunderskriver på en fælles henvendelse fra en række handicaporganisationer. Vi ønskede at advare mod det store fokus på besparelser på handicapområdet, som fulgte i kølvandet på Tranæs-udvalgets anbefalinger.

Rapporten ”Mellem to stole” blev lanceret i maj og viser desværre store mangler i hjælpen til døvblinde. Rapporten har dog været et værdifuldt værktøj, som året igennem er blevet brugt til at påpege, hvor indsatsen halter, og hvad der kan gøres bedre.

Det var også i maj måned, at flere medlemmer deltog i den store demonstration på Christiansborg under kampråbet ”Undskyld vi er her”. I juni, i kølvandet på rammeaftalen på handicapområdet, skrev Jackie flere indlæg om vores særlige bekymringer for døvblindeområdet.

På Folkemødet i juni var der mulighed for at deltage i mange forskellige events, og Jackie benyttede lejligheden til at gentage foreningens ønske om en centraliseret og specialiseret døvblindeenhed.

Hovedbestyrelsen igangsatte arbejdet med en ny politisk handlingsplan med et strategiseminar i september. Der er ingen tvivl om, at vi har nået flere af vores mål, men der er stadig mange politiske mål, vi skal kæmpe for – herunder ønsket om en bedre og mere centraliseret og specialiseret indsats for døvblinde.

Også i september udkom en stor rapport fra FNs Handicapkomité, der indeholdt skarp kritik af Danmarks manglende evne til at leve op til flere punkter i Handicapkonventionen. Jackie benyttede lejligheden til at understrege, at det særligt for døvblinde er problematisk, at der er så store forskelle på den hjælp, døvblinde får, afhængigt af hvilken kommune de bor i.

I oktober holdt vi workshop for foreningens DH-repræsentanter for at klæde dem på til kommunalvalget næste år. Det er en stor styrke for DøvBlinde Danmark, at vi nu har 21 medlemmer, som deltager aktivt i de lokale DH-afdelinger og nogle også i de kommunale handicapråd rundt om i landet. Det giver en god mulighed for at tale døvblindes og andre handicappedes sag på det lokalpolitiske plan.

Politisk er det vigtigt at samarbejde med andre organisationer og interessenter, så vi er flere om at presse på for de samme dagsordener. Formanden har i 2024 bl.a. samarbejdet med Danske Døves Landsforbund, Dansk Blindesamfund og Høreforeningen om forskellige emner. Eksempelvis har vi et stærkt samarbejde med Danske Døves Landsforbund om at forbedre forholdene på tolkeområdet. Derudover har vi arbejdet for politisk lydhørhed om de problemer, der opstår, hvis myndighederne ikke er opmærksomme på, at mennesker, der har svært ved at høre og se, ikke kan modtage samme informationer eller få samme hjælp som andre, hvis samfundet rammes af en krise.

Vi havde i 2024 forventet, at der ville komme en ny specialeplan, men denne er blevet forsinket. Samtidig er der stigende fokus på sundhedsområdet, og efter sommerferien blev der fremlagt et forslag til en ny struktur for sundhedsområdet.

Jackie trådte i årets løb ind i bestyrelsen for Danske Handicaporganisationer (DH). Det betyder, at døvblinde nu har en mere synlig plads i det politiske arbejde, der laves på tværs af handicaporganisationerne. DH er en stærk politisk stemme, og det er derfor vigtigt at være en del af dette arbejde. Gennem DH arbejder formanden fortsat for at få døvblindes interesser varetaget i den nye struktur på social- og sundhedsområdet.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

"Mellem to stole" – en rapport om døvblindes udfordringer med fremtidige løsningsforslag på døvblindeområdet

Foto: To kvinder holder rapporten i hænderne og snakker med antropolog Ida Stenbæk Nielsen, der var med til at udarbejde rapporten.

I maj 2024 udgav DøvBlinde Danmark rapporten Mellem to stole, som sætter fokus på de betydelige udfordringer, døvblinde møder i det danske samfund. Rapporten, der er støttet af Johan Schrøders Fond og Helsefonden, bygger på erfaringer og indsigter fra døvblinde, pårørende og fagfolk. Den belyser de komplekse systemer, som ofte efterlader døvblinde uden den nødvendige støtte, og peger samtidig på konkrete løsninger.

En overset problematik

Antallet af døvblinde i Danmark forventes at stige i takt med, at befolkningen bliver ældre. Alligevel er handicapgruppen ofte overset, og hjælpen er uigennemskuelig og fragmenteret. Mange døvblinde oplever, at de falder mellem to stole, da systemet ofte er gearet til enten synstab eller høretab, men sjældent begge dele samtidig.

Hertil kommer store geografiske forskelle i den hjælp, der tilbydes. En døvblind kan modtage kompetent rådgivning i én kommune, mens andre oplever, at manglende viden blandt sagsbehandlere resulterer i fejl eller mangelfuld støtte. Som en deltager i undersøgelsen beskriver det: "Systemet er en organisatorisk hvepsesværm – man ved aldrig, hvor man skal henvende sig."

Otte store udfordringer

Rapporten kortlægger otte udfordringer, som spænder fra tilfældige forskelle i hjælp mellem kommuner til mangel på kontaktpersontimer. Bureaukratiske processer forsinker desuden ofte hjælpen, og døvblindesager bliver forværret af manglende viden i kommunerne. Især børn og deres familier er hårdt ramt, da ordningen med faste rådgivere er blevet erstattet af kortvarige forløb.

Løsninger for fremtiden

Rapporten peger på en række anbefalinger, der kan forbedre forholdene markant. Blandt disse er:

·      Nationalt døvblindecenter – Et samlet center med regionale afdelinger skal sikre ensartet og specialiseret hjælp, der kombinerer teknisk og psykologisk rehabilitering.

·      Fast rådgiver til børn og familier – Genindførelse af faste rådgivere vil skabe tryghed og kontinuitet for døvblinde børn og deres familier.

·      Styrket vidensdeling – Uddannelse og oplysning skal højne fagpersoners forståelse for døvblindhed og sikre korrekt visitation og støtte.

CITAT: "Rapporten viser tydeligt behovet for nytænkning. Døvblindhed er et komplekst handicap, og det er urealistisk at forvente, at alle kommuner har den nødvendige ekspertise. Vi vil derfor arbejde målrettet for at skabe et samlet rehabiliteringstilbud for døvblinde." – Jackie Lehmann Hansen, Formand

Et vigtigt værktøj for forandring
Mellem to stole
er ikke blot en rapport, men et værktøj til at skabe politisk opmærksomhed og handling. DøvBlinde Danmark er allerede nu i gang med arbejdet for at bringe rapportens anbefalinger på den politiske dagsorden og sikre bedre rehabiliteringstilbud for døvblinde.

Rapporten kan downloades som pdf eller word på vores hjemmeside og fås også på punkt og lyd. Vi takker alle, der har bidraget med deres historier og erfaringer.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

NAVNEÆNDRING

En festlig og historisk reception for foreningen

Fotos:

- Jackie Lehmann Hansen byder det nye navn velkommen fra talerstolen. Tolk ved siden af.

- Stemningsbillede fra receptionen. En af de fremmødte i mængden smiler til kameraet og skåler med champagneglasset.

- Fad med muffins med foreningens nye røde logo i glasur.

15. maj 2024 markerede DøvBlinde Danmark en vigtig milepæl i foreningens historie med en festlig reception i Handicaporganisationernes Hus. På dagen sagde vi farvel til det gamle navn og bød velkommen til vores nye identitet som DøvBlinde Danmark.

Til receptionen var både medlemmer, samarbejdspartnere, kolleger fra Handicaporganisationernes Hus og andre venner af foreningen inviteret. To musikere skabte en hyggelig stemning med akustisk guitarspil ved begyndelsen og afslutningen af arrangementet.

Organisationschef Ilse Bellamy bød velkommen med en tale, hvor hun fremhævede, at navneskiftet også inkluderer nye pjecer og en opdateret hjemmeside med en sammenhængende visuel identitet. På hjemmesiden er der særligt fokus på, hvordan man kan støtte foreningen økonomisk. Til receptionen var en computerskærm opstillet, så alle kunne se det nye design.

Efterfølgende gik foreningens formand, Jackie Lehmann Hansen, på talerstolen og holdt en inspirerende tale:

"I dag markerer vi overgangen til en helt ny identitet som DøvBlinde Danmark. Vi kigger bagud med anerkendelse af vores fælles styrke og mål om at skabe positive forandringer for døvblinde i vores samfund. Men vi kigger også fremad. Navneskiftet symboliserer en ny begyndelse og samlingskraft. Det er det, vi skal bruge til at drive en udvikling, hvor vi styrker vores stemme, skaber mere synlighed og arbejder på en endnu mere inkluderende platform for alle døvblinde i Danmark."

Også Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), holdt en varm og hjertelig tale. Han sagde blandt andet:

"I er en forening, som jeg sætter stor pris på – blandt andet på grund af jeres varme og ihærdighed. I er en lille forening, men som man siger i Bruxelles: I slår over jeres vægtklasse."

Dagens højtidelige øjeblik kom, da Jackie klippede en rød snor med en stor sløjfe over. Samtidig skød Ilse en konfettikanon af, så små flag og strimler i røde, hvide og guldfarvede nuancer regnede ned over forsamlingen. Det festlige øjeblik blev mødt med klapsalver og smil fra alle fremmødte.

En stor tak til alle der deltog og gjorde denne dag til en uforglemmelig milepæl for DøvBlinde Danmark.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Medlemmerne i tal 

Medlemmer: 455

- Talesprog: 376

- Tegnsprog: 79

En del medlemmer kan begge sprog

Alder

Unge under 35 år: 36

35 - 70 årige: 140

Ældre over 70 år: 273

Ældre over 100 år: 6

Regionalt

Hovedstaden: 143

Sjælland: 100

Nordjylland: 36

Midtjylland: 60

Syddanmark: 116

Støtte- og erhvervsmedlemmer

Støttemedlemmer: 120

Erhvervsmedlemmer: 16

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Udvalg og ekstern repræsentation

Udvalg og komitéer

Valgkomité 2023-2025

Forretningsudvalg

Ungdomsudvalg

Seniorudvalg (nedlagt i 2024)

Strategiudvalg (arbejdet er overdraget til FU)

Internationalt udvalg (nedlagt i 2024)

Pårørendeudvalg

Arbejdsgrupper for kurser og arrangementer

Landsmøde

Haptiske signaler

Skak og spil

Familienetværket

Minikursus

Kreativt kursus

Kursus 30+

Seniorhøjskole

Vandrekursus

Klub øst

Klub vest

Vennetjenesten

Gå- og motionsture

Når syn og hørelse svigter

Ferie med DøvBlinde Danmark

Velværeophold 

Arbejdsgrupper interne

Blad og pjecer

PR

Honorar

Arbejdsgrupper – internationalt

Døvblindes Nordiske Samarbejdskomité (DBNSK)

EDbUY - arbejdsgruppen for ungdomslejren 2024

Ekstern repræsentation

DHs bestyrelse

CFDs bestyrelse

Socialstyrelsen – det faglige råd

DRs Brugerråd

TV2s Brugerråd

Pengeinstitutternes Handicapkontaktudvalg

Tolkerådet under Den Nationale Tolkemyndighed

Castberggårds bestyrelse

Uddannelsesudvalg Professionshøjskolen (UCC/KC)

NOTAs Rådgivende Udvalg

NOTAs ad hoc gruppe for døvblinde

DHs Repræsentantskab i 21 afdelinger

Tilgængelighedsgruppe vedr. H-huset

Blindecenter Bredegaards bestyrelse

Alice Agnes Kampps legatbestyrelse

Kvinderådets repræsentantskab, DH-repræsentation

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, DUKH

Det regionale kontaktforum for handicap

Region Nordjylland

Region Syddanmark

Det regionale dialogforum på det sociale område

Region Nordjylland

Region Midtjylland

Kommunikationscentret region Hovedstaden

Institut for Kommunikation og Handicap region Midtjylland

Specialcenter Roskilde Kommunikation, SCR

Institut for Syn, Hørelse og Døvblindhed i Region Nordjylland

DSB Handicappanel

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Projekt Telekommunikation

Foto: To døvblinde ser på en mobilskærm sammen. Den ene peger på skærmen. Kontaktperson sidder ved siden af.

Telekommunikationsarbejdet er med til at give døvblinde mulighed for at anvende digitale løsninger og tjenester. Dette arbejde sker gennem undervisning, support, rådgivning samt information om tekniske løsninger, programmer og produkter. Desuden følges den teknologiske og digitale udvikling tæt.

Netværksgrupper

En instruktør faciliterer netværksmøderne, hvor medlemmer mødes 3-4 gange om året. Her udveksles erfaringer med iPhone, iPad, apps og nyttige funktioner. Desuden gennemgår instruktøren relevante apps og funktioner.

FAKTABOKS

Netværksgrupper: To i Høje Taastrup, én i Aalborg og én i Aarhus

Antal møder: 11

Rådgivning og IKT

I samarbejde med DøvBlinde-Teamet er der afholdt rådgivnings- og IKT-møder på tegnsprog i Fredericia. En rådgiver og en instruktør står for gennemførelsen af møderne, hvor der informeres om aktuelle emner og foreningens aktiviteter. Der er desuden dialog og hjælp til de udfordringer, deltagerne har eller har behov for hjælp til.

Sammen med DøvBlinde-Teamet besøges døvblinde beboere på tre plejehjem for at informere og hjælpe med brug af udstyr og løsninger.

FAKTABOKS

Møder for tegnsprogsbrugere i Fredericia: 2

Møder for døvblinde beboere på plejehjem: 8

Undervisning, kurser og information

Der har været fokus på individuel undervisning og afholdelse af kurser. Når synet ændres, kan der hos mange døvblinde opstå behov for nye løsninger f.eks. punktudstyr eller brug af talefunktioner. Der er også behov for løbende genopfriskning, så det fortsat er muligt at bruge e-mail, SMS eller søge information og nyheder.

Med den øgede digitalisering og det stigende antal løsninger via apps har der været behov for undervisning i disse. Der er afholdt to temadage med fokus på digitale fuldmagter, fremtidsfuldmagter og sikkerhed – et område, der er blevet stadig mere aktuelt. Desuden har der været oplæg i erfagrupper og på kurset Når syn og hørelse svigter.

FAKTABOKS

Temadage: 2

Rådgivning og IKT: 2

Kurser: 5

Brugerråd DR og TV2

Telekommunikation deltager i DRs og TV2s brugerråd for at påvirke indholdet på tilgængelighedstjenesterne. Dette inkluderer tjenester, der tegnsprogstolkes, synsbeskrives, undertekstes og oplæses.

FAKTABOKS

Møder i DRs brugerråd: 3

Møder i TV2s brugerråd: 2

Digitalisering

Den digitale udvikling fortsætter, og flere løsninger kræver brug af MitID eller apps. Denne udvikling følges nøje for at sikre, at løsningerne bliver gjort tilgængelige for døvblinde, samt at der udvikles alternativer for dem, der ikke kan eller ikke ønsker at være digitale.

Telekommunikation deltager i test af løsningerne og i møder med Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark sammen med øvrige handicaporganisationer under Danske Handicaporganisationer.

FAKTABOKS

Instruktører: 3

Teknikere: 2

Koordinator: 1

IKT-medarbejder: 1

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

DøvBlinde-Teamet

Medlemsrådgiverne

DøvBlinde Danmarks medlemsrådgivere er selv døvblinde og kender til de tanker, spørgsmål og følelser, der opstår, uanset om man er helt ny døvblind, eller om man har været døvblind i mange år. Derfor er de hjemmebesøg, der udføres et vigtigt tilbud med tryg og personlig rådgivning. Rådgiverne trækker på egne erfaringer med døvblindhed, fortæller om DøvBlinde Danmarks tilbud, giver personlig støtte, er bisidder ved møder, informerer om hjælpemidler og henviser til relevante instanser på døvblindeområdet.

Medlemsrådgivere: 11

Fysiske hjemmebesøg: 82

Korrespondancer via telefon- og mail: 227

Erfagrupperne

Erfagrupperne er et helt centralt tilbud til DøvBlinde Danmarks medlemmer. De lokale, månedlige møder danner rammen om et socialt fællesskab og er stedet, hvor man bliver set og hørt som den, man er. I erfagrupperne erfaringsudveksles der om livet med døvblindhed over en kop kaffe og brød. Af og til får grupperne besøg af en oplægsholder, som fortæller om spændende emner relateret til døvblindhed, og som kan give nye perspektiver og stof til eftertanke.

Erfagrupper: 13

Antal årlige erfamøder: 130

Antal kopper kaffe drukket: Mindst 5000

Vennetjenesten

Vennetjenesten er DøvBlinde Danmarks tilbud om fast månedlig kontakt mellem døvblinde på telefon eller mail. Med sin telefonven kan man tale om løst og fast. Én gang om året mødes de frivillige telefonvenner og får inspiration og input til arbejdet. Som noget nyt startede vi i 2024 også en besøgsvennetjeneste, hvor døvblinde tilbydes besøg af en døvblind besøgsven i eget hjem. Igennem dette tilbud får de mest isolerede døvblinde mulighed for social kontakt og en god snak.

Venner: 16

Brugere: 32

Opkald og mails: ca. 800

Informatørtjenesten

Informatørtjenesten er DøvBlinde Danmarks tilbud om oplysende foredrag og oplæg, som holdes af døvblinde informatører. Informatørerne giver et personligt indblik i deres opvækst og liv og sætter fokus på de mange udfordringer, der er forbundet med et liv med nedsatte sanser. I 2024 kom informatørerne særligt ud til landets SOSU-skoler. Derudover har informatørerne været på besøg hos enkelte af landets kommunikationscentre, på tegnsprogstolkeuddannelsen, hos Dansk Blindesamfund og i Høreforeningens lokalafdelinger, og så har de deltaget i flere interviews og workshops med DTU-studerende.

Foredrag: 21

Tilhørere: Ca. 1.200 personer

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Informatørerne – formidlere af viden og forståelse

Fotos:

-         Informatørerne Nicoline og Suzanne beretter for tolkestuderende, der sidder i rundkreds

-         Gruppebillede: Informatørerne Nicoline og Suzanne jubler med strakte arme sammen med de tolkestuderende på Københavns Professionshøjskole, efter et veloverstået informatøroplæg.

2024 har været et travlt og givende år for DøvBlinde Danmarks informatører. Deres arbejde har gennem en lang årrække været afgørende for at udbrede viden om døvblindhed og skabe større forståelse f.eks. blandt fagfolk og studerende. Ved at bringe deres personlige historier i spil formår informatørerne at give et levende indblik i livet med nedsat syn og hørelse. Dette arbejde er ikke blot med til at bryde fordomme og stereotyper om døvblindhed, men det giver også en dybere indsigt i de daglige udfordringer, døvblinde står overfor – en indsigt, som er afgørende for at bygge bro mellem døvblinde og omverdenen.

Styrket formidling gennem kurser og erfaringsudveksling

DøvBlinde Danmark prioriterer at skabe de bedst mulige rammer for informatørernes faglige og personlige udvikling, så de er bedst muligt klædt på til opgaven. I efteråret 2024 deltog informatørerne i et årligt kursus, hvor fokus blandt andet var på, hvordan man formidler personlige livshistorier på en letforståelig og engagerende måde.

Samtidig fungerer kurserne som et forum, hvor informatørerne kan dele udfordringer og succeser fra deres arbejde. Denne erfaringsudveksling er værdifuld for at udvikle nye idéer, der kan gøre deres formidling endnu stærkere og mere vedkommende.

Succesfuldt oplæg på tolkeuddannelsen – et stærkt eksempel

Et af årets oplæg fandt sted på tolkeuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, hvor informatørerne Nicoline og Suzanne holdt et spændende og nærværende foredrag for de tolkestuderende. Her delte de deres personlige erfaringer og gav de studerende en unik indsigt i, hvad det vil sige at leve med døvblindhed. En af de studerende beskrev oplevelsen som en øjenåbner, der ikke blot gav nye perspektiver på døvblindes udfordringer, men også klædte de kommende tolke bedre på til at tolke for døvblinde. Den direkte dialog mellem døvblinde og fagpersoner er afgørende for at sikre, at fagpersoner i fremtiden kan møde døvblinde med forståelse og kompetence.

CITAT: "Informatørernes indsats er uvurderlig. De giver døvblindhed en stemme og sikrer, at blandt andet fagfolk og studerende forstår, hvordan de bedst kan støtte og samarbejde med døvblinde. Deres arbejde er en hjørnesten i vores politiske og sociale arbejde." – Jackie Lehmann Hansen, Formand

Ønsker du at få besøg af en af vores dygtige informatører?

Oplæg kan bestilles ved henvendelse til sekretariatet eller via foreningens hjemmeside.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Fundraising

I 2024 har DøvBlinde Danmark oplevet stor velvilje og interesse fra flere fonde, som har støttet foreningens aktiviteter og arbejde for døvblinde. Vi er ganske enkelt afhængige af disse donationer til fortsat at tilbyde meningsfulde fællesskaber for medlemmerne. En mindre men yderst vigtig donation kommer fra privatpersoner og erhvervslivet. Disse ydes både som engangs- og faste månedlige donationer.

Private bidragsydere

Foreningen arbejder målrettet på opbygning af et støttefællesskab af privatpersoner, som ønsker at bidrage til vores arbejde for døvblinde. Indsatsen går hånd i hånd med ønsket om at oplyse om samt synliggøre døvblinde blandt den almene befolkning. Arbejdet tager tid, men vi er tilfredse med den store interesse, mange har vist i forbindelse med de tre kampagner vi har kørt igennem året.

Støtte fra fonde og private

Den kontinuerlige støtte fra fonde og private betyder, at vi kan tilbyde en bred vifte af aktiviteter for medlemmerne og fortsætte arbejdet for at sikre optimale livsvilkår for døvblinde. Beretninger fra medlemmer, som benytter foreningens tilbud viser, hvor vigtige disse er for at bryde ensomhed og isolation.

Tak!

Tusind tak til alle, private, erhverv og fonde, som har støttet DøvBlinde Danmark i 2024!

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Reportage fra Haptisk kursus:

”Et kursus skal både være sjovt og lærerigt”

Fotos:

Billedcollage med billeder, hvor deltagerne øver sig på haptiske signaler, hvor kursusleder Sandie får sig et godt grin med et par af deltagerne samt billeder fra fejringen af den fiktive Odas 80-års fødselsdag (spillet af Suzanne Dalsgaard).

 

I oktober samledes medlemmer og kontaktpersoner på Fuglsangcentret til et inspirerende to-dages kursus i haptiske signaler – en kommunikationsform, der gør en verden til forskel for mange mennesker med kombineret syns- og høretab. Kurset blev afholdt af Mia, Sandie og Suzanne fra DøvBlinde Danmarks haptiske arbejdsgruppe og bød på både læring, praktiske øvelser og en stor portion engagement og humor.

 

INFOBOKS

Hvad er haptiske signaler?
Haptiske signaler er taktile beskeder, der gives via berøring på fx ryg, skulder eller arm. Disse signaler kan bruges til at give information eller beskrive omgivelser og ansigtsudtryk – alt sammen på en måde, der skaber mere selvstændighed og tryghed i hverdagen. Med haptiske signaler kan man fx få besked om, at maden er serveret, eller at det regner udenfor, samtidig med alle andre. Signalerne kan findes på haptisk.dovblinde.dk

 

Når man har det sjovt, lærer man bedst
Kurset kombinerede oplæg med hands-on øvelser, hvor deltagerne øvede sig på signaler i realistiske scenarier. Om aftenen blev der afholdt en simuleret 80-års fødselsdag, Odas 80-års fødselsdag, hvor deltagerne afprøvede selskabssignaler og rumbeskrivelse under udfordrende forhold som dårlig belysning og baggrundsstøj. Det gav en praktisk og underholdende indføring i, hvordan signalerne kan anvendes i sociale sammenhænge.

 

Kurset sluttede af med en evaluering, hvor flere af deltagerne udtrykte stor begejstring for kurset. For deltagerne var det ikke kun en lærerig oplevelse, men også en mulighed for at møde andre i samme situation og dele erfaringer.

 

CITAT: "Det var virkelig et par fantastiske dage fyldt med gode oplevelser og ny viden. Jeg er så taknemmelig for at have deltaget i kurset." – Deltager på kurset i haptiske signaler.

 

Et vigtigt kommunikations-supplement i mange døvblindes liv
Kurset i haptiske signaler er en del af DøvBlinde Danmarks arbejde med at udbrede kendskabet til og brugen af haptiske signaler i Danmark, så endnu flere har mulighed for at få gavn af kommunikationsformen. Organisationen har spillet en vigtig rolle i udviklingen af signalerne, som både er inspireret af tegnsprog og specifikt designet til haptisk brug.

Med haptiske signaler kan døvblinde følge med i, hvad der sker og få synsbeskrivelser – alt sammen med simple og diskrete berøringer.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Medier og kommunikation

Medlemsnyt

Medlemsnyt er medlemmernes eget blad, som udkommer 12 gange om året på tryk, lyd, punkt og mail. Man kan vælge at få bladet på mail, selvom man også får det i en anden version. Støttemedlemmer, kontaktpersoner, pårørende og fagfolk kan også få bladet på mail.

Læsere af Medlemsnyt

Trykt blad: 360 læsere

Mail: 246 læsere

Punkt: 16 læsere

Lyd: 89 læsere

www.dovblinde.dk

…er foreningens digitale samlingspunkt for medlemmerne og en kilde til faglig viden om døvblindhed og døvblindes kommunikation. Her kan man altid finde nyheder samt info om fx tegnsprog og døvblindes rettigheder. Via kalenderen kan medlemmerne melde sig til arrangementer som kurser, udflugter og temadage.

Nyhedsbreve

DøvBlinde Danmark udsender 4-6 nyhedsbreve om året i to digitale udgaver.

Nyhedsbrev med tekst, grafik og billeder: 421 modtagere

Nyhedsbrev ren tekst: 108 modtagere

Ideksy

Ideksy er et webbaseret tekstforum for døvblinde, hvor der udveksles information i nyhedsgrupper. Der oprettes løbende grupper efter behov og relevans. Medlemmerne er selv med til at lægge indhold op. Bl.a. udveksles der nyheder inden for emner som:

- Til og fra DøvBlinde Danmark 

- Arrangementer i DøvBlinde Danmark

- Hjælpemidler

- Tolkning

- Sport

- Naturvidenskab

Og mange flere…

Tilbage til indholdsfortegnelse

Tekst-tv

DRs Tekst-tv side 738 kan man finde kort omtale af et udvalg af DøvBlinde Danmarks arrangementer.

Facebook

Profil: ’DøvBlinde Danmark’ er foreningens officielle Facebook-side

Følgere: 794

Facebook-gruppe: Medlemmer af DøvBlinde Danmark

Antal i gruppen: 100

Du kan anmode om medlemskab af gruppen ved tryk på knappen ’Bliv medlem af gruppen’. Herefter vil medlemsrådgiverne, som administrerer gruppen, tage stilling til din anmodning.

Formandsprofil

Jackie – formand i DøvBlinde Danmark

- er formandens egen side på Facebook, hvor man kan følge Jackies tanker og personlige oplevelser som formand

Følgere: 823

LinkedIn

Vores organisationsprofil på LinkedIn blev oprettet 29. august 2024.

Følgere: 193

Andre sociale medier

Formanden kan følges på mediet X og LinkedIn.

Søg efter ’Jackie Lehmann Hansen’.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Farvel til "Midt imellem" – Et fællesskab, der har skabt minder for livet

 

Fotos: Collage af billeder fra de mange Midt imellem-arrangementer, bl.a. fra tur med vikingeskib, ølsmagning på Carlsberg, paddleboarding samt besøg på DR TV

I 2024 sagde Midt imellem farvel efter ni år som en værdifuld netværksgruppe i foreningen. Netværket har siden 2015 været et socialt fællesskab for døvblinde mellem 30 og 50 år, hvor deltagerne har kunnet teste deres grænser, støtte hinanden og opbygge varige relationer.

En værdig afslutning
Det sidste arrangement fandt sted på Amager Strand i august 2024, hvor medlemmerne kastede sig ud i paddleboarding – en vandsport hvor man står på et stort board, kaldet et paddleboard, og bruger en pagaj til at navigere på vandet. Trods balancemæssige udfordringer lykkedes det flere at mestre boardet, og dagen var fyldt med smil og højt humør.

"Det har været et sted, hvor jeg kunne være social og aktiv med nogen, der forstod mine udfordringer," fortalte et af DøvBlinde Danmarks medlemmer.

Aktiviteter der har skabt grin og læring
Netværket har været kendt for sine spændende og ofte action-prægede arrangementer, som har kastet deltagerne ud i nye udfordringer på en sjov og lærerig måde.

I løbet af de ni år, netværket eksisterede, har aktiviteterne været alsidige og spændende. Med ølsmagning på Carlsberg Museum til bridgewalking på Lillebæltsbroen, indendørs faldskærmsudspring i vindtunnel og sejltur på et vikingeskib har deltagerne haft mulighed for at udfordre sig selv og afprøve grænser. Samtidig har arrangementerne også givet mulighed for at anvende de haptiske signaler til synsbeskrivelse, ofte med familie og venner som aktive meddeltagere.

En overgang til noget nyt
Selvom Midt imellem nu afsluttes som et selvstændigt netværk, stopper indsatsen for medlemmerne i aldersgruppen 30-50 år ikke her. DøvBlinde Danmark arbejder målrettet på at udvikle arrangementer, der henvender sig til bredere medlemsgrupper.

CITAT: "Denne aldersgruppe har ofte travlt med familie og arbejde og er måske ikke så opmærksomme på de øvrige aktiviteter i foreningen. Vores mål er derfor at skabe tilbud, der passer ind i deres hverdag og giver mulighed for fortsat deltagelse og fællesskab." Sarah Juul Buckspan, Frivilligkoordinator i DøvBlinde-Teamet

Med afslutningen på Midt imellem slutter et kapitel, der har skabt stærke minder og venskaber. Samtidig åbnes der nye døre for arrangementer, som kan samle og inkludere endnu flere medlemmer af DøvBlinde Danmark.

CITAT: "Det er afgørende, at alle døvblinde har mulighed for at deltage i fællesskaber, hvor de kan samles om sociale aktiviteter. Selvom vi siger farvel til netværket, fortsætter vi arbejdet med at styrke relationerne blandt vores medlemmer." Jackie Lehmann Hansen, Formand

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Formanden ser fremad

Foto: Jackie med sin hvide stok foran Handicaporganisationernes Hus.

Det specialiserede socialområde

I 2025 begynder forhandlingerne for alvor i Rammeaftalen på Handicapområdet. Vi kommer til at blive en aktiv spiller, når forhandlingerne kommer til Specialeplanlægningen. Her vil vi fortsat have et ønske om, at døvblindeområdet får sin egen specialeplan, hvor ekspertisen bliver samlet ét sted i landet. Derudover vil vi være med i arbejdet om forenkling af merudgiftsydelsen samt forenkling af bevilling på hjælpemiddelområdet.

Landsmøde 2025

Vi skal i juni afholde landsmødet på en ny måde. Denne gang skal landsmødet afholdes over to dage på Hotel Opus i Horsens.
Allerede nu kan jeg afsløre, at hovedbestyrelsen ønsker vedtægtsændringer, hvor der ønskes ændret i perioden, vi er valgt til hovedbestyrelsen.
Derudover skal den nye og kommende politiske handlingsplan gældende for 2026-2029 godkendes på landsmødet.
Jeg ser frem til, igen, at møde medlemmer fra nær og fjern og samtidig fremlægge de resultater, foreningen har opnået de seneste to år.

Kommunal- og regionsvalg

18. november 2025 er der kommunal- og regionsvalg. Igen i år vil vi have fokus på valgene og på at sikre, at vores medlemmer er godt klædt på, hvis de ønsker at deltage i valgdebatter, læserbreve eller have kontakt til de kandidater, der stiller op i netop deres kommune eller region.
Det er vigtigt, at vi som døvblinde også er inkluderet i demokratiet. Derfor vil vi på vores hjemmeside og i Medlemsnyt fortælle om de forskellige muligheder, der findes, for at deltage aktivt i demokratiet.

DøvBlinde Danmark vil fortsat have fokus på at have god kontakt til politikere, ordførere, samarbejdspartnere og gode venner, som vi kan skabe en forskel for døvblinde sammen med.
Jeg ser frem til 2025, som jeg ved igen bliver et travlt, men også rigtigt spændende år.

Tilbage til indholdsfortegnelse


 

Bagside

DøvBlinde Danmark arbejder for bedre forhold for alle med både nedsat syn og hørelse.

Vi hjælper med livsvigtig rådgivning, skaber netværk og slås for døvblindes mærkesager i Danmark.

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2 · 2630 Taastrup · Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Læs mere om foreningens arbejde på www.dovblinde.dk