­

 

DØVBLINDE DANMARK

Medlemsnyt 10

Oktober 2024

Årgang 40

 

 

FORSIDEN:

 

- Hvad er FN’s handicapkonvention og hvorfor er den vigtig?

- Et oplevelsesrigt Miniophold

- Tankevækkende kulturdage

 

 

Indhold

DØVBLINDE DANMARK

Formandens vinkel

Hvad er FN’s handicapkonvention og hvorfor er den vigtig?

Vigtig information om børnetilskud til enlige forsørgere

Resume af 3. HB-møde

Nyt fra DR’s brugerråd

Ændringer i personalesammensætningen i DøvBlinde Teamet

OPLYSNINGEN

Nota udfaser Notas gamle app, Nota Bibliotek

Månedens punktbog fra Nota

CFD

CFD på Synsmessen 2024

DØVBLINDE DANMARK UNGDOM

Unge døvblinde bag rattet: En dag fyldt med fart og fællesskab

FRA LÆSERNE

Et oplevelsesrigt Miniophold

Tankevækkende kulturdage

ARRANGEMENTER

Telekom afholder to informations- og dialogdage med julehygge!

Julehygge i Klub Vest

Julehygge i Klub Øst

30+ for alle på Fuglsangcentret

Seniorhøjskole 55+

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Sydøstjylland

Sønderjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 


DØVBLINDE DANMARK

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen

 

I midten af september modtog Danmark skarp kritik fra FN's handicapkomité. Dette skete tre uger efter, at Danmark var til eksamen for at redegøre for status på handicapområdet. Kritikken peger på, at Danmark på flere områder ikke sikrer tilstrækkelig støtte til borgere med handicap. DøvBlinde Danmarks egen rapport 'Mellem 2 stole' understreger blandt andet også de store forskelle i hjælp og støtte, afhængigt af hvilken kommune man bor i.

 

Sammen med Danske Handicaporganisationer vil vi derfor lægge pres på regeringen og politikerne for at tage hånd om de alvorlige kritikpunkter. Derudover mener vi, at FN's handicapkonvention skal skrives ind i dansk lovgivning, hvilket endnu ikke er sket.

 

Som forening har vi en vigtig opgave i at vise politikerne, hvordan de kan rette op på FN's kritik. Et af vores forslag er at centralisere døvblindeområdet for at styrke ekspertisen og rådgivningen. Dette vil ikke blot være en fordel for os som døvblinde, men sandsynligvis også gøre området billigere for samfundet, da det fjerner byrden fra de enkelte kommuner. Desuden vil en centralisering medføre færre klagesager, da sagsbehandling og rådgivning bliver varetaget af specialister, hvilket sikrer den rette hjælp og støtte fra første gang.

 

I august blev Sophie Hæstorp Andersen udnævnt som ny socialminister. Kort efter hendes udnævnelse sendte jeg en invitation til et møde, hvor jeg vil byde hende velkommen og præsentere de aktuelle udfordringer på døvblindeområdet og fremlægge konkrete løsningsforslag til hvordan vi i Danmark sikrer den bedste støtte til døvblinde borgere.

 

Med korrekt og rettidig hjælp kan døvblinde borgere leve det liv, de ønsker – få den nødvendige uddannelse, forblive på arbejdsmarkedet, bidrage til lokalsamfundet og endda styrke vores forening, der bygger på frivilligt arbejde.

 

Tilbage til indhold

 

 

Hvad er FN’s handicapkonvention og hvorfor er den vigtig?

 

Af Nicklas Kleczewski, kommunikationsansvarlig

 

Danmark ratificerede FN’s Handicapkonvention i 2009. Konventionen har til formål at sikre, at personer med handicap har de samme rettigheder som alle andre borgere. Den lægger vægt på, at mennesker med handicap skal have adgang til uddannelse, beskæftigelse, sundhed og fuld deltagelse i samfundet på lige vilkår.

 

Ved at tilslutte sig Handicapkonventionen har den danske regering forpligtet sig til at vores land lever op til disse standarder. Men FN’s Handicapkomité har i september 2024 givet Danmark skarp kritik. Kritikken peger på, at Danmark ikke i tilstrækkelig grad lever op til sine forpligtelser. FN fremhæver især, at der er stor forskel på, hvilken hjælp og støtte personer med handicap modtager, alt afhængig af hvilken kommune de bor i. Denne forskel skaber ulighed og utryghed for borgere med handicap, herunder også døvblinde.

 

FN kritiserer også, at handicapområdet i Danmark ikke er tilstrækkeligt beskyttet af lovgivningen, da FN’s Handicapkonvention ikke er skrevet ind i dansk lov. Det betyder, at borgere med handicap ikke altid kan påberåbe sig konventionen, når de oplever krænkelser af deres rettigheder.

 

DøvBlinde Danmark og vores allierede i Danske Handicaporganisationer bruger rapporten fra FN til at få politisk opmærksomhed. Kritikken fra FN vil nemlig være et centralt emne på møder med politikere og embedsmænd, hvor vi kan presse på for konkrete handlinger. Vi kan også bruge rapporten som en anledning til at invitere politikere til dialog og foreslå løsninger, såsom bedre uddannelse af sagsbehandlere, og at døvblindeområdet centraliseres og håndteres af en specialiseret enhed. Dette vil ikke kun styrke rådgivningen, men også mindske antallet af klagesager og sikre, at borgere med handicap modtager den rette hjælp i tide.

 

Tilbage til indhold

 

 

Vigtig information om børnetilskud til enlige forsørgere

 

Af Telekommunikation

 

Udbetaling Danmark sender brev til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud. Brevet er sendt til din Digitale Post. Hvis man er fritaget for digital post, modtager man et fysisk brev.

 

I brevet er der et link til et skema på borger.dk, som skal udfyldes. Der bliver spurgt, om man fortsat er berettiget til børnetilskud, og om man fortsat ønsker at modtage det. Er man fritaget for digital selvbetjening, modtager man et fysisk skema, som skal udfyldes og sendes retur.

 

Fristen for at udfylde skemaet er senest 7. november 2024. Der skal svares på brevet for ikke at risikere at miste børnetilskuddet i 2025.

 

Tilbage til indhold

 

 

Resume af 3. HB-møde

 

Formand Jackie Lehmann Hansen bød velkommen til årets tredje HB-møde.

 

Økonomisk status og budgetopfølgning 

Foreningen har modtaget flere indtægter end forventet, herunder arv og fondsmidler, og sammenlignet med sidste år er både indtægter steget og udgifter faldet. Det foreløbige resultat viser et overskud før finansielle poster, og værdipapirafkastet har bidraget til en solid økonomisk situation. Likviditeten er stabil med over 592.000 kr. på hovedkontoen.

 

Budgetplanlægning for 2025 

Budgetdrøftelserne for 2025 er påbegyndt, og nye aktiviteter som et kursus i totalkommunikation blev foreslået. Tilbagevendende aktiviteter som seniorhøjskole, ungdomsaktiviteter og vandrekursus er også med i budgettet. Det nordiske ungdomslejrprojekt (NUL) i 2025 er et særligt fokusområde, da DøvBlinde Danmark er værter, og der arbejdes på at få EU-midler til finansiering. Budgettet viser et forventet underskud på 67.000 kr., som kan opretholdes på grund af investeringerne.

 

Dækning af tabt arbejdsfortjeneste 

I dag kan HB-medlemmer, som er i fuldtidsarbejde få dækket tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med HB-møder. HB skulle tage stilling til, om personkredsen skulle udvides til f.eks. udvalgsmedlemmer og udvalgsmøder. HB besluttede ikke at udvide personkredsen med argumentet om, at foreningen er bygget op omkring den frivillige ulønnede indsats. Dog udvides muligheden for dækning af tabt arbejdsfortjeneste til at gælde HB-medlemmer ansat 30-37 timer. Desuden vil de, der repræsenterer foreningen ved møder, kurser og konferencer over flere dage, fremover modtage timedagpenge (diæter) for deres deltagelse.

 

Ekstraordinær donation 

En fond, som vi i flere år har modtaget et årligt tilskud på 10.000 kr. fra, er blevet nedlagt. I den forbindelse har foreningen modtaget en ekstraordinær donation på 500.000 kr., og HB drøftede, hvordan midlerne kan anvendes, med fokus på at skabe langsigtede værdier for foreningen. Forslagene inkluderer køb af nyt teleslyngeanlæg, skakure, tillidsmandskurser for unge og støtte til ungdomsprojekter samt støtte til det psykiske område.

 

Udvalg og arbejdsgrupper 

HB har besluttet at nedlægge det internationale udvalg samt seniorudvalget på grund af manglende behov. FU vil fortsat følge det internationale arbejde og afgøre fra gang til gang, hvad vi skal engagere os i. Ungdomsudvalget blev rost for deres engagement, og programmet for den nordiske ungdomslejr (NUL) er på plads. Pårørendeudvalget fortsætter sit arbejde og blev ligeledes fremhævet for dedikation og konkrete indsatser.

 

Evaluering af alkoholpolitik 

Foreningens alkoholpolitik blev evalueret, og det blev besluttet at fastholde den nuværende politik. Alkoholpolitikken kan findes på DøvBlinde Danmarks hjemmeside under ”Om os”.

 

Transport til og fra FSC i forbindelse med kurser

Der var også en kort drøftelse om transport til og fra kurser, hvor beslutningen blev, at kursuslederne selv kan bestemme, om fællestransport skal tilbydes.

 

Hele referatet kan fås ved henvendelse til DøvBlinde Danmark. Næste HB-møde er 13. – 14. november 2024.

 

Tilbage til indhold

 

 

Nyt fra DR’s brugerråd

 

Af Anders Fransson og Bitten Rasch

 

20. august var der møde i DR’s brugerråd, og her kommer et resumé af nogle af de emner, der blev drøftet på mødet.

 

DR har kørt et forsøg under OL med undertekster, som blev skabt ved brug af kunstig intelligens, også kaldet AI. Forsøget er gået godt, og man har tekstet de udsendelser, som blev vist på webkanalen på DR TV, men ikke på DR1 og DR2. Der har været tilfredshed med forsøget, og DR har ikke modtaget nogen klager.

 

AI-undertekster er dog ikke perfekte. Der var problemer med navne og særlige udtryk inden for de forskellige sportsgrene. Hastigheden var også en udfordring, for eksempel ved tekstning af BMX-løb, en cykelsport, hvor ryttere konkurrerer på baner med forhindringer som hop, sving og bakker. Teknologien forbedres dog løbende, og det er en god måde at få tekstet flere udsendelser på. DR arbejder videre med at teste AI i forbindelse med undertekster.

 

DR har i nogle år haft en gruppe om tilgængelighed på Facebook, men denne vil man nu lukke ned. Fremover vil informationer om tilgængelighed kunne findes på www.dr.dk/tilgængelighed, og oplever man udfordringer, skal man kontakte DR’s brugerkontakt.

 

TegnNyt lukkes ned og erstattes af en udgave af Søndagsmagasinet, som Døvefilm bearbejder, og som vil blive sendt på Tegnsprogskanalen mandag aften. Det er planen, at Døvefilm skal producere flere nyhedsindslag til TegnNyt, og at DR vil livestreame 18:30 TV Avisen på Tegnsprogskanalen på DR TV, efter de paralympiske lege er slut.

 

På mødet var der debat om tekster i tv-udsendelser, som ikke bliver læst op. Det kan for eksempel være beskeder i samtaler eller tekst i slutningen af et program, som giver ekstra information om udsendelsen. Synshandicappede og ordblinde kan have svært ved at læse disse tekster, og flere forslag om, hvordan problemet kan løses, blev fremsat. En mulighed kunne være at bruge AI, og det er noget, DR arbejder videre med.

 

Der var også et oplæg om tilgængelighedsarbejdet i forbindelse med det nye login hos DR, hvor tilgængelighed er tænkt ind fra starten. DR har blandt andet set på, hvordan Netflix og BBC har implementeret deres login-systemer, og de har testet det med skærmlæsere. Hvis man ser DR TV i udlandet, skal man bruge MitID til at logge ind. DR er opmærksom på, at dette ikke er ideelt, og de undersøger, om der kan findes en alternativ løsning.

 

Følgende udsendelser bliver synstolket i de kommende måneder:

·       Demenskoret

·       I hjernen på stjernen

·       Alle mod 1

·       De svigtede steinerbørn

·       Den store Bagedyst

·       Tidsrejsen 2

·       Bagedyst uge 51/jul

·       Bagedyst uge 52/nytår

·       Året der gik

 

Tilbage til indhold

 

 

Ændringer i personalesammensætningen i DøvBlinde Teamet

 

Af Ilse Bellamy, organisationschef

 

Igennem de sidste par år har DøvBlinde Teamet, DBT, udviklet på det psykoterapeutiske område med samtaletilbud, oplæg på kurser og kursustilbud til døvblinde og pårørende. Dorte Skipper Martinussen, som i dag er projektleder for DBT og psykoterapeut, får nu dette område som sin primæropgave og overgår til en ansættelse på 12 timer om ugen. Sarah Juul Buckspan, ansat siden 2018 som projektmedarbejder i DBT, overtager ansvaret og opgaverne i DBT og overgår til en fuldtidsansættelse som frivilligkoordinator. Nicklas Kleczewski, kommunikationsansvarlig, får ansvaret for informatørtjenesten. Ændringerne træder i kraft pr. 1. november i år.

 

Tilbage til indhold

 

 

OPLYSNINGEN

 

Nota udfaser Notas gamle app, Nota Bibliotek

 

Af Morten Bech Jensen, Analytiker

 

Appen Nota Bibliotek har været i drift siden 2017. Nota har nu lanceret en ny app med langt flere funktioner. Den gamle Nota Bibliotek app vil derfor ikke længere kunne findes i app-stores fra 1. november, hvor man i stedet vil finde den nye app. Medlemmer hos Nota som har den gamle app vil stadig kunne benytte den i et tidsrum, hvorefter appen ikke længere vil fungere. 

 

Alternativer til appen Nota Bibliotek

Medlemmer kan allerede nu benytte sig af appen Nota Bibliotek 2.0, som fra 1. november kaldes Nota Bibliotek, eller Notas nye app, Nota Nem, målrettet blinde og stærkt svagsynede der vil være i app-stores fra oktober.

 

Nota står klar til at hjælpe

Hvis du måtte have nogen spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Nota på:

Tlf. 49 13 46 00

 

Tilbage til indhold

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Pia Leth Jensen, bibliotekar

 

Valérie Perrin: Glemt på en søndag

 

Denne bog handler om den unge Justine, der elsker musik og ældre mennesker. Hun arbejder på et plejehjem og lytter til beboernes historier. Derigennem får hun mod på at grave efter svar i sin egen fortid.

 

Det er en smuk og melankolsk fortælling om, hvordan fortiden påvirker nutiden.

 

Bognummer 424377

7 bind

 

Tilbage til indhold

 

 

CFD

 

CFD på Synsmessen 2024

 

Af Karin Moreau Andersen og Eva Dagmar Oltmann, Døvblindekonsulenter

 

12. september deltog vi med en stand på årets Synsmesse i Odense Congress Center.

 

Synsmessens første del var for fagprofessionelle, og om eftermiddagen blev der åbnet op for private.

 

På vores stand havde vi fokus på bl.a. vores Ældrehæfte, opsporingsmateriale, kommunikation med døvblinde og hvordan en hørenedsættelse lyder.

 

Vores stand blev godt besøgt af blandt andet synskonsulenter, kommunalt ansatte, samarbejdspartnere, private organisationer, IBOS, de andre udstillere, optikere og synshandicappede med pårørende.

 

Vi fik talt om konsekvenser af døvblindhed, hjælpemuligheder, kommunikation og demonstreret hørenedsættelser, som gjorde stort indtryk. Flere sagde: ”Det lyder som om jeg er under vand”.

Det var givtigt for de besøgende at få lov til at afprøve, hvordan en hørenedsættelse kan lyde. Der blev demonstreret almindelig tale, tale med baggrundsstøj og hvordan musik lyder, når hørelsen svigter.

 

Vi havde medbragt Døvblinde Danmarks bog om Haptiske signaler og fortalte om, hvordan denne kommunikationsform kan anvendes.

 

Vi deltager gerne igen i 2025 for at øge viden om døvblindhed.

 

Tilbage til indhold

 

 

DØVBLINDE DANMARK UNGDOM  

 

Unge døvblinde bag rattet: En dag fyldt med fart og fællesskab

 

Af Andreas Rasmussen

og Sofie Bloch Nielsen

 

Lørdag 21. september fik vi unge i Døvblinde Danmark Ungdom muligheden for at køre bil – for de fleste af os, for allerførste gang i vores liv.

Arrangementet blev afholdt i sikre og trygge rammer i samarbejde med det køretekniske anlæg i Fredericia. Vi blev inddelt i grupper, inden vi skulle ud på anlægget og prøve forskellige køretøjer, herunder personbiler med manuelt og automatgear samt lastbiler.

 

Vores gruppe startede med personbiler med manuelt gear, som uden tvivl var en oplevelse i sig selv. Det var enormt spændende, men også nervepirrende, idet man først skulle lære, hvordan koblingen fungerede. Nu forstår vi bedre hvad folk mener, når de snakker om, hvor svært det kan være at finde koblingen.

 

Så blev det tid til en tur i en personbil med automatgear. Det var lidt lettere, da man ikke skulle tænke på koblingen og kunne fokusere mere på fart og styring.

 

Til sidst kom vi bag rattet i en lastbil. Det krævede virkelig koncentration og overblik at holde styr på det hele, især med vores synshandicap. At sidde højt og styre et så stort køretøj var en helt anden oplevelse – overvældende, men også fedt at prøve.

 

Det var givende at se, hvordan de andre unge deltagere så ud til at have en fantastisk dag. Vi havde en fælles oplevelse med noget, vi aldrig havde troet, vi skulle prøve. Samtidig oplevede vi begge, at arrangementet gav os selvtillid til at kaste os ud i nye, uvante ting, på trods af vores døvblindhed og de udfordringer, det kan medføre.

 

Der blev grinet, snakket, dyttet og kørt hurtigt. Alt i alt en uforglemmelig dag fyldt med en masse positive indtryk, selvtillid og fællesskab, som vi sent vil glemme.

 

Nu kan vi være med i samtaler med vores jævnaldrende venner om hvor sjovt, men også udfordrende det kan være, at køre bil.

 

Tilbage til indhold

 

 

FRA LÆSERNE

 

Et oplevelsesrigt Miniophold

 

Af Stefan Kaminski

 

Det var med store forhåbninger om at få oplevelser, viden og afslapning, at vi tog den grå Caddy og vendte snuden mod Fuglsangcentret til et miniophold fra 26. til 30. august. Vi ankom med høj musik og godt humør, og Rikke og Sandie tog smilende imod os – stilen var lagt!

 

Vi var meget nysgerrige på vores medkursister og fandt hurtigt ud af, at vi var en blandet forsamling fra hele landet i forskellige aldre. Det gav en god dynamik i gruppen, og det blev kun bedre med en energisk og engageret kursusleder, som bidrog til en glad og afslappet atmosfære.

 

Spændende foredrag

Om eftermiddagen fik vi besøg af den tidligere kongelige schweizer, Michael Kinslev, der fortalte om sin hverdag ved Kongehuset. Under foredraget meldte sulten sig, og den lækre aftensmad blev indtaget i godt selskab med vores medkursister.

 

Skildpaddetis og dyre biler

Tirsdagen bød på en tur til Terrariet Vissenbjerg, hvor vi fik en spændende introduktion til nogle af terrariets krybdyr. Vi hilste blandt andet på en slange, et firben og en skildpadde, der tillod sig at tisse på et par tæer, samt på dyrepasseren! Vi fik også lov til at røre nogle af dyrene, hvilket gav et gys i nogle af deltagerne.

 

Efter frokosten kørte vi til Strøjer Samlingen. Her fortalte vores guide om nogle af de mange flotte veteranbiler, herunder en bil, som var med i James Bond filmene, samt en pæn samling af kongehusets biler. En heldig medkursist fik endda lov til at sidde i en af kongehusets biler. Hun nød det i fulde drag, alt imens vi andre sad og var en smule misundelig. Som trøst fik vi en kop kaffe og et stykke kage, mens snakken gik om dagens oplevelser.

 

Mudderbad, dræbersnegle og honningkager

Onsdag var vi en tur til Klovtoft Barfodspark, hvor vi skulle gennem baner med forskelligt underlag. Af med sko og strømper og afsted det gik. Det var en blandet oplevelse, med mudder der smuttede mellem tæerne, bløde kogler der skånede fødderne og ral, altså små sten, der ikke var særlig rart at gå på. Apropos noget knap så rart, blev der også trådt på nogle dræbersnegle undervejs, selvom det ikke lige var planen – bestemt ikke en WOW-oplevelse for nogen.

 

Heldigvis fik vi en mere behagelig oplevelse, da vi tog til Christiansfeld og hørte om den Herrnhutiske Brødremenighed, som blev formidlet af en meget energisk fortæller.

 

Efterfølgende tog vi ind i Comeniushaven, hvor vi nød kaffen med et honninghjerte, som skulle spises inden det smeltede væk i varmen.

 

Det ærgerlige afbud, flødeboller og en smagfuld festmenu

Torsdag var der afgang til Spangsberg Minibutik, hvor der blev købt stort ind af alle lækkerierne.

 

Vi fik desværre et afbud på foredraget ”En fortælling om incest, vold og overlevelse” af Christine Munch. Heldigvis fik Sandie fat i to oplægsholdere, der kom og fortalte om deres safaritur.

 

Om aftenen nød vi en smagfuld 3-retters middag. Der blev talt om ugens mange oplevelser, og latteren bredte sig. Vi fejrede også to fødselarer med skønsang og en omgang flødeboller.

 

En oplevelse værd

Da vi fredag vendte bilen mod Randers, og snakken gik derudad, blev vi hurtigt enige om, at det havde været et meget berigende ophold.

 

Vi kan kun anbefale andre at tage med til næste miniophold. Du kan være helt sikker på at der vil være masser af oplevelser og du vil være afsted med glade og hjælpsomme mennesker. Så tøv ikke og tilmeld dig, så snart det er muligt, for der er rift om pladserne.

 

Til sidst vil vi sige stort tak til Rikke, Sandie og tolkene for at gøre opholdet mindeværdigt og ikke mindst jeres behjælpelighed og altid smilende og gode humør.

 

Tilbage til indhold

 

 

Tankevækkende kulturdage

 

Af Rikke Hebsgaard

 

For anden gang blev kulturdage i DøvBlinde Danmark afholdt, denne gang med fokus på det psykiske område.

 

Dorte Skipper holdt et spændende oplæg om de seks grundfølelser, som vi alle rummer på forskellig vis, og som udvikles over tid. Især sorgen fyldte meget hos mange af os. Den kan være knyttet til tabet af tidligere evner, dét, man ikke længere kan, tabet af relationer og frygten for at miste yderligere.

 

Efter aftensmaden præsenterede vi vores tegnnavne for hinanden og forklarede baggrunden for disse. Dem, der endnu ikke havde et tegnnavn, blev døbt af forsamlingen, hvilket var en sjov oplevelse. Vi lærte også nogle få begreber på tegnsprog, såsom "godnat," "sov godt," "kom godt hjem," osv.

 

Næste dag fik vi besøg af Morten Bonde, som selv har RP/Usher. Han fortalte om, hvordan han har tacklet sine tidligere udfordringer og ændret sit mindset, så han i stedet ser muligheder frem for begrænsninger.

 

Morten forklarede, at 95% af vores tanker er ubevidste, og at de negative tanker ofte kan fylde meget. Ved at blive mere selvbevidste og arbejde med vores tanker kan vi lære at ændre disse mønstre og blive mere positive.

 

Som han selv nævnte: “Vi bliver, hvad vi tænker, føler og fokuserer mest på.”

 

Bagefter lavede vi en form for førstehjælpskasse, hvor vi delte, hvad der kan hjælpe os igennem de svære dage, samt hvilke redskaber og aktiviteter vi hver især bruger.

 

Det var virkelig et par tankevækkende dage, hvor vi fik åbnet op for nogle svære følelser, samtidig med at vi følte en samhørighed mellem os alle, uanset om man var talebruger, tegnsprogsbruger eller taktilbruger.

 

Tilbage til indhold

 

 

ARRANGEMENTER

 

Telekom afholder to informations- og dialogdage med julehygge!

 

Det foregår 15. november 2024 på Fuglsangscentret,
Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia for jer fra Jylland og Fyn.

 

Samt 27. november 2024 i Handicaphuset,
Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup for jer fra Sjælland og Bornholm.

 

Begge datoer kl. 10.30 - 16.30

 

Her vil Telekom informere om forskellige emner og der vil være dialog om eventuelle udfordringer med kommunikationsudstyr.

Der vil være julefrokost og julehygge.

 

Telekommunikation afholder udgifterne til arrangementet og der refunderes billigste transport.

 

For tilmelding send en mail til Bitten på bitten@dovblinde.dk eller ring på telefon 36 38 85 86 eller brug tilmeldingsskema på DøvBlinde Danmarks hjemmeside.

 

Tilbage til indhold

 

 

Julehygge i Klub Vest

Tirsdag 3. december.

 

Vi holder julehygge i Klub Vest i Aarhus tirsdag 3. december, hvor vi skal have en rundvisning på ARoS, spise julefrokost på Raadhuus Kaféen og gå en juletur på Strøget. Du kan læse om arrangementet og program for dagen i næste Medlemsnyt nr. 11 og på www.dovblinde.dk.

 

Husk at sætte kryds i kalenderen.

 

Mange hilsner

Stine og Lilli

 

Tilbage til indhold

 

 

Julehygge i Klub Øst

Torsdag 19. december.

 

Vi holder julehygge i Klub Øst i København torsdag 19. december. Du kan læse om arrangementet og program for dagen i næste Medlemsnyt nr. 11.

 

Husk at sætte kryds i kalenderen.

 

Mange hilsner

Razyie og Ella

 

Tilbage til indhold

 

 

30+ for alle på Fuglsangcentret

Mandag 24. til torsdag 27. marts 2025

 

Følgende er på programmet:

 

Haukur Vihjalmsson, der er døv og har boet i USA i 6 år, vil dele sine oplevelser og indsigt om livet i Amerika.

 

Tom Thomasen vil dele spændende fortællinger fra sit arbejde som fængselsbetjent gennem 37 år.

 

Tidligere minerydder, Simon Bendfeldt, der blev blind i en ulykke. Hør hans inspirerende historie om at komme videre som blind.

 

Haptiske signaler: Sandie, Suzanne og Mia fra Haptisk udvalg lærer os om haptiske signaler.

 

Posteløb: Vi skal ud at bevæge os med en sjov posteløbsaktivitet.

 

Kaffens historie: For alle kaffeelskere – en spændende fortælling om kaffens rejse gennem tiden.

 

Quizzer med præmier: Deltag i quizzer og vind fine præmier.

 

Afslutningsmiddag: Sidste aften byder på en lækker 3-retters menu samt præmieuddeling for posteløb og quiz.

Derudover bliver der rig mulighed for masser af social hygge.

 

Pris: 1.800 kr. inkl. det hele. Rejseudgifter refunderes til billigste befordring.

 

Tilmelding: Senest 10. januar 2025 på dovblinde.dk under arrangementer.

 

Mvh.

 

Kursusleder 

Stine Lorentzen

SMS 60 13 57 19 

 

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

 

Tilbage til indhold

 

 

Seniorhøjskole 55+

Mandag 5. til lørdag 10. maj 2025

 

DøvBlinde Danmark indbyder til Seniorhøjskole på Fuglsangcentret i Fredericia.

 

Vi begynder mandag til frokost og slutter efter morgenmad om lørdagen.

 

Har du passeret de 55, så gå ikke glip af dette spændende højskoleophold med temaet: Kriminalitet

 

Ugen byder på:

-                   Kristian Thomsen om sit liv som politidirektør, og om at være ægtemand og far i sådan et job.

-                   Min fortælling om et helt almindeligt liv der pludselig bliver vendt på hovedet, mine oplevelser i fængsel og de udfordringer man møder efter endt afsoning, ved Tom Hansen.

-                   Cunu og Kim Winther B-siden.

-                   Lis Vig om at være fængselsbetjent.

-                   Arbejdet som fængselspræst, ved Ruben Fønsbo.

-                   Aktuelt emne til debat.

-                   Udflugt til Den gamle grænsekro.

-                   Kædedans, og de danse vi dansede da vi var børn.

-                   Hver morgen er der morgenhygge og lettere morgengymnastik.

 

Deltagerpris: 3.000 kr.

 

Rejseudgifter til billigste befordring refunderes.

 

Tilmelding via Arrangementer på www.dovblinde.dk

 

Eller via mail eller tlf.

mail@dovblinde.dk

Tlf. 36 38 85 92

 

Tilmelding inden 5. februar.

 

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte:

 

Anina Belise Sickmann 

Tlf. 24 27 36 86 eller

Gerd Nielsen

gerdnielsen@privat.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 30. oktober kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr. 

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

Tilbage til indhold

 

 

Nordsjælland

Dato: Onsdag 13. november

Spisning: Kl. 12 - 13 

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Pårørendedag

Med oplæg af en døvblindekonsulent fra CFD.

Ja, som noget nyt kan du invitere en pårørende, til på egen krop og sjæl, at opleve vores erfamøde. Du bestemmer selv, hvem der er din nærmeste pårørende: Dit livs vidne, din soulmate, et familiemedlem, en nær ven eller ja, hvem som helst som står dig nær.

Tilmelding samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) til Susanne: 

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

På gensyn og kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indhold

 

 

Nærum

Dato: Tirsdag 12. november kl. 13 - 16

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Aktiviteter i 2025 og andre tilbud i Døvblinde Danmark, 

samt erindringsfortælling om barndommen.

Pris: 30 kr. for jer, der kommer udefra.

Tilmelding til Birgit 

Mobil 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

Mange hilsner

Birgit

 

Tilbage til indhold

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 25. november kl. 12 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Vi hygger lidt ekstra på årets sidste møde.

Tilmelding senest 15. november til:

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange efterårshilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 7. november kl. 13.30 - 16

BEMÆRK TIDEN!

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: Bitten og Anders fra Døvblinde Danmarks IT-afdeling kommer og fortæller om digitalisering

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.

På gensyn

Benedict og Nadia

Mobil 50 85 86 85

 

Tilbage til indhold

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 7. november kl. 13.30 – 16.30

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15A, Holbæk

Emne: Vi får besøg af Helge Adam Møller som tidligere har været i forsvaret og er i dag meget aktiv indenfor politik.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer som jeg plejer.

Mange hilsner Sandie

Mobil 30 11 30 71 

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydsjælland

Dato: Mandag 4. november kl. 14 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Emne: Formand Jackie Hansen kommer og fortæller hvad der sker i foreningen Døvblinde Danmark.

Pris: 30 kr. for kaffe/te og brød.

Mødested i cafeen.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 20 34 51 78

twp2@live.dk

Jeg glæder mig til at se jer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe Lensing

 

Tilbage til indhold

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 11. november kl. 11 – 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F

Emne: Vi får besøg af vores rådgiver Tina Wibe.

Pris: 30 kr. Te/kaffe og brød

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer

Maria Østerbye

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydøstjylland

Dato: Onsdag 20. november kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret, Fredericia

Emne: Hvad ved du om din sidemand?

Vi trækker et kort og besvarer med lidt om os selv.

Pris 30 kr.

Tilmelding senest 6. november

Talebrugere til Lilli:

Mobil 22 28 98 60

Tegnsprogsbruger til Eva:

oleseneb@gmail.com

Vi glæder os til at se jer alle

Eva og Lilli

 

Tilbage til indhold

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 13. november kl. 11.30 - 15.30

Sted: Kroen i Røde Kro

Emne: Vi har 25 års jubilæum og får gæster, som vil være med til af fejre det.

Tilmelding senest 8 dage før.

Mange hilsner

Niels Henrik 

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 5. november kl. 13.30 - 16

Sted: Exnersgade 4, Lokale 1 på 1. sal, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Michelle Jørgensen, som vil fortælle sin livshistorie og hvordan man kan få succes i livet på trods af en hård barndom.

Pris: 30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Husk at melde afbud, hvis du ikke kommer.

Kh. Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

rikkehebs@gmail.com

 

 

Midtøstjylland

Dato: Mandag 25. november kl. 10.30 – 14.30

Sted: Folkested, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3., Århus C

Emne: Vi holder julehygge med smørrebrød og pakkeleg. Tag selv drikkevarer med og en pakke til ca. 25 kr.

Tilmelding senest otte dage før.

Mvh.

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@Gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 18. november kl. 12 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Advents- og julehygge med frokost.

Denne dag fra 12.00 til 15.30.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og kærlig hilsen

Bente 

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordjylland

Dato: Tirsdag 5. november kl. 10 – 13.30

Sted: De frivilliges Hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Vi skal have hyggesamvær med snak og quiz.

Pris: 30 kr.

Meld gerne til og fra senest 28. oktober:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Mobil 22 50 77 61

Mange hilsener fra

Mia

 

Tilbage til indhold

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage 

 

95 år

Jytte Langelykke Poulsen, Tåsinge

Født 1. november 1929

 

90 år

Aase Vinther, Skjern

Født 4. november 1934

 

90 år

Grethe Olsen, Jordløse

Født 26. november 1934

 

85 år

Else Madsen, Karlslunde

Født 19. november 1939

 

80 år

Grete Larsen, Niverød

Født 28. november 1944

 

75 år

Hans Bruun, Rødby

Født 6. november 1949

 

50 år

Nicolai Bille Krogh, København

Født 7. november 1974

 

DøvBlinde Danmark ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indhold

 

 

Dødsfald

 

Margit Laila Knudsen, Næstved

Født 19. maj 1939 er død.

 

Ole Jørgen Kryger Andersen, Vojens

Født 3. juni 1937 er død.

 

Gunnar Knud Hansen, Frederiksberg

Født 20. maj 1938 er død.

 

Æret være deres minde

 

 

Kolofon

 

Medlemsnyt udgives af:

DøvBlinde Danmark

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

mail@dovblinde.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

 

Redaktion:

Gerd Nielsen og Nicklas Kleczewski

 

Kommende udgivelser:

Nr. 11: Deadline 25. oktober kl. 12. Udgives 20. november

Nr. 12: Deadline 22. november kl. 12. Udgives 18. december

 

Indlæg til bladet sendes til:

medlemsnyt@dovblinde.dk 

 

DøvBlinde Danmark modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12 på deadline-datoen. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indkomne indlæg.

 

Medlemsnyt udkommer 12 gange om året i punktskrift, Daisy-lydbog, trykt udgave og mail-udgave.

 

DøvBlinde Danmarks annonceekspedition:

Agerbakken 21, 8362 Hørning, Tlf. 87 93 37 88

info@handicapinfo.dk

 

Tryk: FL Reklame

 

ISSN: 1902-6587

 

40. årgang

 

Tilbage til indhold